Foto: depositphotos/Bora030
Foto: depositphotos/Bora030

Vodopad Veliki buk omiljeno mesto za uranak

Podeli

Resavska pećina i ove godine očekuje brojne goste za 1. maj.

Resavska pećina kod Despotovca, jedno od najlepših prirodnih bogatstava Srbije, za koju stručnjaci tvrde da je speleološki biser pod zemljom, radiće i za Vaskrs i 1. maj sa punim radnim vremenom, izjavila je Tanjugu direktorka Javnog preduzeća „Resavska pećina“ Milostiva Kočić.

Kočić je dodala da očekuje izuzetno dobru posetu Resavskoj pećini i Spomeniku prirode "Lisine", i potsetila da je lane za 1. maj bilo 2.000 gostiju. „Cena ulaznica biće ista kao i drugim radnim danima, a radno vreme pećine, 30. aprila, 1. i 2. maja biće od 8 do 20 sati“, navela je Kočić.

„Za đake je počeo raspust, ali mi imamo najavaljene organizovane posete penzionera, sindikata, preduzeća, grupa“, dodala je.

"Resavsku pećinu je ove godine posetilo 7.000 gostiju, a samo u martu 4.000", rekla je Kočić.

„Resavska pećina se zvanično otvora 1. aprila, a ove godine smo se, zbog lepog vremena, odlučili da to bude od 1. marta i tog meseca smo zabeležili posetu od 4.000 gostiju“, objasnila je.

„S obzirom da će biti veliki broj onih koji će doći na uranak u okolinu Resavske pećine i vodopad ’Veliki buk’ u delu Spomenika prirode ’Lisine’, upozoravamo ih da u tom području nije dozvoljeno paljenje vatre, zbog mogućeg izbijanja požara velikih razmera. Uz to, naša čuvarska služba će raditi 24 sata“, istakla je Kočić.

Resavska pećina je od 2010. godine, kao spomenik prirode, član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (Internacional show caves Asociation) ISCA. Za turiste je otvorena 1972. godine i najposećenija je pećina u Srbiji. Od 2.830 metara istraženog prostora, za posetioce je dostupno 800 metara. Prošle godine Resavsku pećinu je posetilo oko 70.000 turista.

strana 1 od 243 idi na stranu