Izvor: Beta

U Golupcu će sutra, nakon gotovo pet godina rekonstrukcije, za posetioce biti otvorena srednjovekovna tvrđava Golubački grad. Otvaranju obnovljenog utvrđenja iz 14. veka, koje je podignuto na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru, prisustvovaće predsednik Srbije Aleksandar Vučić i evropski komesar za susedsku politiku i pristupanje EU Johanes Han.

Za obnovu tvrđave samo iz fondova Evropske unije utrošeno je više od 8,5 miliona evra.

Rekonstrukcija, započeta u julu 2014. godine, obuhvatila je obnovu bedema i svih deset njenih kula, izgradnju obaloutvrde i centra za posetice, kao i probijanje novog tunela i gradnju obilaznice duge 800 metara, kako Đerdapska magistrala ne bi i dalje prolazila kroz tvrđavu.

Svi predviđeni radovi na obnovi trebalo je da budu završeni u roku od dve godine, do jula 2016, ali su, zbog brojnih problema, produženi do marta ove godine.

Posle obnove tvrđave u planu je gradnja komercijalnih sadržaja, kao što su restorani, biciklističke staze, sportski tereni, bazeni, ribarsko selo, apartmani, ateljei za umetnike i marina za čamce.

Radi nadgledanja radova na obnovi tvrđave i kasnijeg upravljanja celim istorijsko-turističkim kompleksom, koji se prostire na 23 hektara, država je osnovala preduzeće "Tvrđava Golubački grad".

Nakon kompletnog uređenja i izgradnje svih dodatnih sadržaja, opština Golubac očekuje da će se u kompleksu biti otvoreno više od 100 radnih mesta i da će od turističkih poseta godišnje zarada biti oko pola miliona evra.

Golubački grad pripada Nacionalnom parku Đerdap, a sastoji se od prednjeg, zadnjeg i gornjeg dela, sa dve kolske kapije i deset kula.

Ne zna se tačno ko ga je sagradio - Srbi, Vizantinci ili Mađari. Nepoznato je i vreme gradnje, ali se prvi put spominje u ugarskim spisima, u prvoj polovini 14. veka.

Posle Kosovskog boja (iz 1389. godine) tvrđavu je zauzeo Bajazit Prvi i pod Turcima se nalazila sve do 1867. godine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.