foto: depositphotos.com
foto: depositphotos.com

Od kuće dolazi vaspitanje, ali šta za decu znači putovanje?

Podeli

Ako imate decu, to ne znači da ne možete da organizujete mini-putovanje i provedete vikend van grada, umesto odlaska u tržni centar!

Pored toga što vodite računa da vaša deca jedu brokoli i spanać, potrudite se da dobiju još neke zdrave navike u detinjstvu.

Na primer, naučite ih da slobodno vreme provode na kvalitetan način, pa im vikendom, umesto igraonica i tržnih centara, ponudite drugačiju zabavu koja će, obećavamo, i vama prijati.

Prave navike stiču se od malih nogu, zato ne oklevajte – iskoristite početak proleća da uživate sa svojim mališanima na nekom od mesta koje vam ovom prilikom preporučujemo.

*TrippinSrbija sugestija: Druženje sa životinjama uvek je dobitna kombinacija za sve generacije

Miki zoo-vrt

Ako bi vam neko rekao da u Srbiji možete da vidite flamingose, da li biste mu poverovali?

Nedaleko od Sombora, u selu Kolut, nalazi se Zoo-vrt “Miki”, prvi privatni zoo-vrt u Srbiji i nekadašnjoj Jugoslaviji.

Pored flamingosa, možete videti još mnogo vrsta ptica sa svih strana sveta, 2 medveda, 3 lame, 2 noja, muflona, krdo jelena, ponije, domaće mačke, kornjače…

Entuzijazam ovog čoveka, koji sam vodi računa o svakom stanovniku njegovog imanja od 7,5 hektara, naučiće vaše mališane (a možda i vas) jednoj vrednoj životnoj lekciji – posvećenosti.

Ptica sekretar posebno je zanimljiva i prva će vas dočekati na ulasku u ovu oazu. Potrudite se da saznate otkuda joj taj naziv!

A Mikija pitajte da klincima ispriča priču o medvedici Seki pobegulji i zašto ne napušta zoo-vrt nikada na duže od 24h.

Ne propustite priliku da posetite ovaj Zoološki vrt, koji je uređen prema meri životinja, u kojem će svako dete uživati.

Cena ulaznice: 200 rsd

Radno vreme zoo- vrta: 9h – 19h svakog dana.

Prirodnjački centar u Svilajncu

Ukoliko vaše dete, u moru igračaka koje već ima, uvek traži još samo tog jednog dinosaurusa, imamo rešenje za vas, dragi roditelji – pravi raj za male istraživače krije se na samo 110 km od Beograda.

Prirodnjački centar Svilajnac mesto je gde se prepliću zabava i nauka – geologija, paleontologija, bioarheologija, flora i fauna naše zemlje…

Ovde će vaše dete moći da isprati razvoj naše planete od samog nastanka do ere savremenog čoveka, vidi kako to izgleda čuveni Jadarit (srpski Kriptonit), upozna se sa nebeskim kamenjem koje je palo na teritoriju Srbije – sokobanjski, jelički i dimitrovgradski meteorit…

Pravo mesto gde deca mogu da spoznaju koliko smo mali pored svega što nas okružuje.

Prošetajte sa decom kroz ledeno doba, ali i kroz svet dinosaurusa čije replike ovde možete videti u prirodnoj veličini. Već vidimo sreću u tim okicama ljubitelja dinosaurusa

U samom vulkanu, koji je smešten u Dino-parku, iza grade muzeja, mališani će imati priliku na nauče nešto više o ovim pojavama – kako nastaju, ima li ih u Srbiji, koja je njihova uloga na zemlji.

Cena ulaznice odrasli: 500 rsd

Cena ulaznice deca od 3-12 god: 350 rsd

Deca mlađa od 3 god: ne plaćaju

Radno vreme: 10h-18h (leti do 20h, zimi do 17h)

Carska bara

Dan u prirodi nedaleko od Beograda, Novog Sada i Zrenjanina – zvuči savršeno, zar ne?

Izaberite dvočasovnu vožnju brodićem ili pak šetnju Stazom zdravlja u dužini od 4km, koja će vas odvesti do vidikovca, a usput ćete uživati u zvukovima najrazičitijih ptica.

Ovde se nalazi oko 30 biljnih vrsta koje su na listi prirodnih retkosti, veliki broj globalno ugroženih ptica kao što su pelikan, mali komoran, veliki broj različitih vrsta čaplji, ali i ptica zanimljivog naziva prdavac (već čujemo decu kako se smeju na njen pomen!)

Za ovaj put, ne zaboravite dvogled, a odličan provod je zagrantovan!

Raspon cena za vožnju brodićem: 300-450 rsd

Obilazak Rezervata „Stazom zdravlja“: 50–150 rsd

Krčedinska ada

Safari na srpski način! Krčedinska ada svojevrsni je fenomen za svakoga ko je gradsko dete. Pružite svom detetu priliku da mazi magarca, potrči za bebom mangulice, vidi uživo podolsko goveče, divi se konjima…

Pored toga, vaše dete će ovde naučiti jednu vrlo vrednu životnu lekciju koju su mnogi odrasli zaboravili.

Preko 1000 životinja obitava na ovom mestu, a niko nikome ne smeta, niti neko nekoga ugrožava… Tolerancija i razumevanje među životinjama ovde bi mogli da posluže kao primer ljudskom rodu.

Vrednost

Putovanja od malih nogu uče decu da vole svoju zemlju, poštuju svoju tradiciju i istoriju, ali i da uživaju na kvalitetan način.

Ona će ih naučiti da vole životinje i da im se raduju.

Putovanja im otvaraju vidike, šire perspektive i pozivaju na učenje koje se ne doživljava kao mučno i teško.

Organizujte izlete sa vašim prijateljima i njihovom decom – to će vašu decu naučiti da kasnije u životu neguju svoja prijateljstva i da budu tolerantni prema različitostima.

Sa svakim pređenim kilometrom, stvarate vašoj deci lepe uspomene, jer će jednog dana oni svojoj deci prepričavati gde i kako su putovali sa vama i šta su sve videli i saznali!

Sve ove vredne lekcije leže vam na dohvat ruke, na samo par desetina kilometara udaljenosti, zato ponavljamo jače nego ikad - putujte.

O putujućoj petorci:

Aleksandra Miladinović, Bojan Vasojević, Marjan Dragić, Rade Rogač i Tanja Vasojević - Putujuća petorka koja stoji iza imena TrippinSrbija.
TrippinSrbija predstavlja jedinstven projekat na ovim prostorima ali i šire. U eri novih tehnologija, mi smo prvi i za sada jedini domaći travel blog fokusiran isključivo na Srbiju.

Poznati pod krilaticom Nemaš izgovor, obiđi Srbiju od 2016. godine predstavljamo svojevrstan autoritet, kada je u pitanju domaći turizam. Pod konceptom jedan dan - jednom mesečno prešli smo do sada više od 13.000 kilometara i upisali na svoju mapu preko 150 lokaliteta.

Našu petočlanu ekipu čine 3 diplomirana politikologa, 1 arhitekta i 1 građevinac i taj savršen spoj struke i interesovanja na jedinstven, nesvakidašnji i do sada neviđen način u Srbiji menja i upotpunjuje turističku sliku Srbije.

Na misiji smo istraživanja i predstavljanja predela i lokaliteta Srbije, koji su većini ljudi nepoznati i objedinjavajući ih sve na jednom mestu, na našim profilima na društvenim mrežama i na blogu, radimo na tome da ta mesta dobiju pažnju koju zaslužuju.

strana 1 od 429 idi na stranu