Izvor: B92

U istočnoj Srbiji krije se prava egzotika i to samo na 35 kilometara od Žagubice.

U podnožju planine Beljanice između sela Milanovac i Krupaja nalazi se jedno od najvećih prirodnih bogatstava Srbije i zaštitni znak Homoljskog kraja, Krupajsko vrelo.

Krupajsko vrelo / thinkstock

Izvorište koje na površini stvara kraško jezero utopljeno je u šumovitom ambijentu i čistom planinskom vazduhu. Lekovite vode termalnog izvora se mešaju sa hladnom izvorskom vodom Krupajskog vrela što ovo mesto čini jedinstvenim.

Zanimljivo je da su samo jednom ronioci uspeli da se spuste na njegovo dno duboko 123 metra gde su naišli na čitav lavirint podzemnih kanala. Ispod su i polupotopljene pećine Želudac, Tobogan, Mala soba, 6 metara, Velika soba, Glava ovna koje su izazov i za najiskusnije ronioce. Tek na kraju kada prođete Kanal ulazite u bezdan, a na samom se nalazi još jedna podvodna pećina i prokopani tuneli koji vode ka površini zemlje.

Krupajsko vrelo / thinkstock

Krupajsko vrelo se takođe visoko kotiralo na listi najlepših destinacija za 2019. godinu na portalu 92putovanja.rs, gde je zauzelo visoku četvrtu poziciju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.