Izvor: Tanjug

Radi unapređenja turizma, koji je poslednjih godina postao veoma važna privredna grana grada, Jagodina će na levoj obali Velike Morave izgraditi turistički kompleks "Etno-selo".

Za ovu investiciju, u budžetu grada za ovu godinu izdvojeno je 38.000.000 dinara, rečeno je Tanjugu u Gradskoj upravi.

Ovom budućom turističkom destinacijom srpskog turizma "želi se afirmisati Velika Morava koja je žila kucavica Srbije i Pomoravlja, a koja je nedovoljno ili gotovo neiskorišćena celim svojim tokom od sastavaka kod Stalaća do ušća u Dunav", ocenjuju turistički radnici.

Kada je reč o teritoriji Jagodine, na ovoj najvećoj srpskoj reci, na levoj obali, izgrađen je samo jedan hotel, "Alfa" u selu Končarevu, oko osam kilometara od Jagodine. Otvoren je 2012. godine, ima 12 soba, četiri apartmana, bazene, sportske terene...

Sedamdesetih i osamdesetih godina prošlog veka, kada je privreda dobro stajala, kao i fabrika "Industrija kablova", Jagodina je na Velikoj Moravi imala izletište i kupalište "Brioni", sa svim pratećim sadržajima, rekli su Tanjugu stariji Jagodinci, koji se tih vremena rado sećaju i o njima pričaju kad god imaju priliku.

Jagodina je zbog svog dobrog geografskog položaja, na Koridoru 10, bila nezaobilazna za tranzitne turiste, kao što je sada veoma privlačna zbog "Akva-parka", Muzeja voštanih figur, Zoo-vrta, Muzeja naivne i marginalne umetnosti...

Jagodinu, tvrde turistički radnici i gradski čelnici, godišnje poseti od 400.000 do 600.000 turista, od kojih su većina školske ekskurzije.

U planovima turističkih radnika Jagodine je i vinski turizam sa bogatom gastro-ponudom na "Putu vina", "manastirski turizam", poseta manastirima Pomoravlja, Resave i Levča: Jošanici, Ravanici, Manasiji, Kaleniću, Zlatnecu, Miljkovu, za koje legenda kaže da su jedan od drugog "daleko dan hoda".

Takođe im je želja već nekoliko godina da turistima pokažu i "Berzansko moravište", jedno od retko očuvanih u slivu Velike Morave, na tertoriji Jagodine i Batočine, gde živi preko 50 vrsta retkih ptica, od kojih se 29 i gnezdi i gde je reprodukcijski centar više vrsta vodozemaca i gmizavaca i sa dobro očuvanom florom.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.