Tara / thinkstock
Tara / thinkstock

Ubedljiva pobeda: Ovo je najlepša prirodna destinacija u Srbiji za 2019.

Podeli

Preko 11.000 čitalaca portala 92 putovanja učestvovalo je u našoj novogodišnjoj anketi i izabralo najlepšu destinaciju u Srbiji za 2019. godinu.

U vrlo jakoj konkurenciji ubedljivo je pobedila planina Tara sa 1.300 vaših glasova. Na drugom mestu, sa 1.100 glasova našli su se meandri Uvca, a onda je još jedna destinacija na Tari zauzela treće mesto, odnosno Zaovinsko jezero sa 506 vaših glasova.

Možda najveći novitet na listi jeste malo poznato Krupajsko vrelo, koje se našlo na četvrtom mestu prirodnih lepota Srbije Ono se neretko smatra i najvećom egzotikom u srcu Srbije, udaljenom samo 120 kilometara od Beograda. Kompletnu listu možete pogledati OVDE.

Tara – zemlja antičkih slovenskih bogova

Perućac / thinkstock
Perućac / thinkstock

Netaknuta lepota, zimovališta i arheološka nalazišta su glavni Tarini atributi.

Nedaleko od Zlatibora i Mokre gore krije se jedinstvena prirodna lepota idealna za relaksaciju i rekreaciju.

Kanjon Drine na severu planinskog lanca samo doprinosi Tarinoj neverovatnoj lepoti, a jezera Perućac i Zaovine kao šlag na torti čine Taru nebrušenim dijamantom srpskih planina.

Beli bor, Nagramak, Šljivovica i Mitrovac privlače veliki broj ljubitelja zimskih sportova, a tokom letnje sezone biciklizam i hajking ture su ovde jako zastupljeni.

Pogled na Drinu / thinkstock
Pogled na Drinu / thinkstock

Na Tari su i Bajina Bašta, Višegrad, Drvengrad i Šarganska osmica, vožnja vozom koju nikako ne bi trebalo da propustite.

Najveća atrakcija na Tari je Tepih livada, deo prirodnog rezervata „Crveni potok“, koja predstavlja jedinstveni fenomen, pa kada poskočite osetićete da vam se tlo pod nogama drma, a imaćete i osećaj da sve vreme hodate po tepihu. To je ponajviše zato što se tamo skuplja voda pod nepropusnim zemljištem, a nedostatak kiseonika, kisele baze, višak vode i niske temperature sprečavaju raspadanje biljaka.

Iako postoje dva autobusa koja od Beograda svakodnevno saobraćaju do Tare, više ima onih koji voze do Bajine Bašte, odakle možete kupiti kartu za neki od lokalnih autobusa koji će vas „popeti“ na Taru.

strana 1 od 380 idi na stranu