Izvor: B92

Iako Zlatibor danas bije glas da je najmodernija planina u Srbiji, trebalo bi da se podsetimo njegove prave vrednosti, tačnije istorije i atrakcija.

Arheološki dokazi pokazuju da je Zlatibor bio naseljen još od neolitskog perioda, a da su njegovi prvi poznati stanovnici bili Iliri. Njih su potom potisnuli Rimljani, a s dolaskom Slovena, a ubrzo i Turaka Zlatibor je bio hajdučko uporište, te su bitke na Talambasu i Torniku ušle u narodnu istoriju. Stoga je vrlo očigledno da govorimo o planini koja ima mnogo više da ponudi od onoga što mi mislimo i da se obilazak Zlatibora ne završava šetnjom oko jezera ili, eventualno skijanjem na Torniku.

Gostilje

Gostilje / foto TOZ

Dvadeset kilometara od centra planine nalazi se pravi zlatiborski seoski duh – Gostilje, jedno od najzdravijih srpskih sela u kojem se potoci i vodopadi nadovezuju jedni na druge i stvaraju istinsku planinsku idilu. Ne propustite da posetite i najveći od svih vodopada koji je visok 20 metara i upada i teče u reku Katušnicu.

Sirogojno

Muzej "Staro Selo" / foto TOZ

Pravi srpski duh, ali i trpeza očekuju vas u području Sirogojna kojem pripadaju četiri sela Drenovine, Željine, Trnava i Čičkova i u kojima možete videti mnoštvo spomen-obeležja iz Drugog svetskog rata, etno-selo Sirogojno, Muzej na otvorenom „Staro selo“, ali i pazariti već naširoko poznate džempere od ovčije vune.

Prerast

Prerast / foto TOZ

Mnogo ljudi pri obilasku Zlatibora ni ne zna da se ovde krije pravi biser prirode – kameni most koji je voda, a danas potok klesao hiljadama godina. Prirodni kameni most danas je zaštićeno prirodno dobro, a ako njega niste videli, kao da niste ni bili na Zlatiboru.

Stopića pećina

Stopiæa peæina / foto TOZ

Srbija je bogata prirodnim čudima, a posebno pećinama, kojih ima preko hiljadu i pet stotina. Ipak, jedna je posebna, a nalazi se 19 kilometara od centra planine, na putu ka okolnim selima. Put kroz pećinu je osiguran ogradom, a usput ćete videti prirodne krečnjačke kade i vodopade. Uživajte u avanturi!

Šumatno brdo

Šumatno brdo / foto TOZ

Nije to samo običan vidikovac sa kojeg se pruža jedan od najlepših pogleda na Zlatiboru, to je ponosni dom obeliska podignutog u čast borcima koji su stradali početkom Drugog svetskog rata. Ako ste ljubitelji šetnje, onda uživajte u kilometru i po tokom kojeg ćete uživati u blagodetima Zlatne planine, a kada dođete do cilja i u pogledu.

Galerija Miladina Lekića

Skulptura Miladina Lekiæa / foto TOZ

Čovek koji je u stanju da oživi drvo poznat je po skulpturi koja vas dočekuje na jezeru, a oslikava zlatiborskog kiridžiju koji se bavi zaboravljenim zanatom. Još mnogo skulptura od drveta inspirisanih stanovnicima Zlatibora imaćete prilike da vidite u muzeju koji se nalazi u selu Šljivovica.

Tradicionalna trpeza

foto: TOZ

Nismo bez razloga ostavili hranu za kraj. S obzirom na to da je jako teško odoleti zlatiborskoj trpezi, prvo smo vam i predložili aktivnosti i obilaske, a u pauzi u skijanju na Torniku nikako ne propustite čuvenu zlatiborsku komplet lepinju, zlatiborsku pršutu, kajmak i sir, a onda za „desert“ jagnjeće pečenje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.