Izvor: trippinsrbija.rs

Tekst i fotografije: Putujuća petorka TrippinSrbija

Hodali smo do kraja sveta. Tendenciozna tvrdnja, s obzirom na to da su astronauti šetali po Mesecu još davne 1972. godine. Ali naša tvrdnja je potkovana iskustvom koje smo doživeli u južnoj Evropi, u brdovitoj zemlji seljaka na Balkanu.

I kako već mnogi znaju, naša večita staza je Srbija, a u ovom slučaju smo posetili dva industrijska centra – rudnik Bor i Majdanpek.

I pojedini turistički znalci bi se zapitali – koji je razlog odlaska turističkih blogera u mesta koja nisu poznata po nekom srednjovekovnom zamku ili etno-kompleksu? Da bismo pružili valjan odgovor, moramo se nakratko vratiti u prestonicu.

Dan kao svaki drugi

Jesenje popodne. U ovom trenutku hiljade naših sugrađana provodi vreme među betonskim blokovima, čeličnim konstrukcijama i prigušenim svetlima lokala koji prate evropski trend. On se ogleda u industrijskom dizajnu enterijera. Uživamo u okruženju tih nezavršenih zidova, naizgled propalih fasada i neudobnih stolica koji stvaraju utisak boravka u fabrici. Samo su ovo fabrike dokolice i uživanja. A zašto ne bismo otišli korak dalje?

Guliver u Boru

Taj korak se proteže do Bora. U skladu sa potrebom eksploatacije rude, ovaj grad oživljava početkom prošlog veka. I tako je prepoznat u Srbiji – ono mesto gde se vadi ruda. A kada kročite u grad, shvatite da ste ušli u živi muzej rudarstva. Dobrodošlicu će vam poželeti njegovo veličanstvo – Damper. Ova grdosija teška preko šest tona služila je za prenos rude. Delovi za ovo vozilo su proizvedeni u Americi po ideji domaćih inženjera. Zbog svojih dimenzija, Borani su mu nadenuli nadimak Guliver. Zasigurno, najveće vozilo u kome smo imali prilike da boravimo!

Mesečeva staza

Tura se nastavlja kroz centar grada i to kroz ulicu čoveka sa crvene novčanice. Pre nego što zavirite u novčanik i podsetite se o kome se radi, reći ćemo da je pomenuti gospodin bio guverner Narodne banke Srbije. Reč je o Đorđu Vajfertu – industrijalcu i ocu moderne proizvodnje rude na ovim prostorima. I kada prošetate njegovom ulicom – stići ćete do početka naše današnje priče.

Kraj sveta u režiji žitelja Bora se nalazi na samo nekoliko minuta od gradskog centra. Slika će opisati tek deo naših pomešanih osećanja divljenja i zapanjenosti. U ovu ogromnu rupu može stati 36 kubnih miliona metara tečnosti – toliko vode staje u tri Borska jezera. Kopu možete prići sa nekoliko strana. Ako kao i mi niste do sada posetili Mesec, predlažemo da dođete u Bor. Pristupačnije je, a verujemo da bi i Nil Armstrong ostao iznenađen. Da ne ostaje sve na pogledu, potrudili su se rudari koji su napravili kafe – bar Jama. Senzacija se krije u činjenici da se ovaj kafić nalazi 400 metara ispod nadmorske visine. Onima željnim adrenalina i avanture ostaje da najave svoju posetu lokalnoj turističkoj organizaciji i provedu nezaboravno prepodne.

Krateri od zlata

Kako jedno slovo ne čini knjigu, tako i Bor nije usamljen u svojoj potrebi da iskoristi mogućnosti industrijskog turizma. Vrata Majdanpeka su istovremeno i centar dešavanja mesta koje je izgrađeno početkom šezdesetih godina prošlog veka. Kako prilazite gradu, pogled seže do neslućenih daljina. Prenosimo impresiju ženskog dela Putujuće petorke – prizor je kao sa druge planete.

Gradić u dolini malog Peka krije mnoge zanimljivosti, a valja spomenuti da rudarstvo kao grana privrede potiče još iz srednjeg veka, kada je kralj Uroš pozvao Sase da počnu da vade rude na ovom području. A to je samo delić bogate istorije ovog područja, koje u kombinaciji sa prirodnim znamenitostima može postati hit za mnoge posetioce zapadnih zemalja.

Umesto zaključka, ostavljamo našim čitaocima da saznaju koliki je zamah industrijskog turizma u svetu. Od poseta starim fabrikama, praćenja načina proizvodnje, boravka u napuštenim postrojenjima, vožnji kroz rudarske basene – svet je davno spoznao kako se namena nekog objekta može promeniti i preko noći doneti profit onima koji ulažu u ideje. Naša zemlja ima veliku šansu da preuzme primat u ovoj delatnosti. A oni koji i dalje sede u izmišljenim fabrikama dokolice mogu spoznati pravi sjaj industrijskog glamura.

Za to nije potreban astronautski korak!

Nemaš izgovor, obiđi Srbiju

Aleksandra Miladinović, Bojan Vasojević, Marjan Dragić, Rade Rogač i Tanja Vasojević - Putujuća petorka koja stoji iza imena TrippinSrbija.
TrippinSrbija predstavlja jedinstven projekat na ovim prostorima ali i šire. U eri novih tehnologija, mi smo prvi i za sada jedini domaći travel blog fokusiran isključivo na Srbiju.

Poznati pod krilaticom Nemaš izgovor, obiđi Srbiju od 2016. godine predstavljamo svojevrstan autoritet kada je u pitanju domaći turizam. Pod konceptom jedan dan - jednom mesečno prešli smo do sada više od 13.000km i upisali na svoju mapu preko 150 lokaliteta.

Našu petočlanu ekipu čine tri diplomirana politikologa, jedan arhitekta i jedan građevinac i taj savršen spoj struke i interesovanja na jedinstven, nesvakidašnji i do sada neviđen način u Srbiji menja i upotpunjuje turističku sliku Srbije.

Na misiji smo istraživanja i predstavljanja predela i lokaliteta Srbije, koji su većini ljudi nepoznati, i objedinjavajući ih sve na jednom mestu, na našim profilima na društvenim mrežama i na blogu, radimo na tome da ta mesta dobiju pažnju koju zaslužuju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.