Izvor: B92

Predstavnici opštine Tutin u narednih godinu dana učestvovaće u regionalnom projektu promocije i razvoja turizma planine Mokra gora, koja obuhvata deo jugozapada Srbije, severa Kosova i istoka Crne Gore, objavio je danas novopazarski radio Sto plus.

Osim Tutina, u projekat "Planina Mokra gora - neotkriveni biser na Via Dinarica stazi", uključene su i lokalne samouprave, lokalne turističke organizacije i agencije, planinarski i sportski klubovi opština Istok, Zubin Potok, Peć i Rožaje, na čijim teritorijama je ova planina.

Projekat realizuje Institut za teritorijalni ekonomski razvoj (InTER) iz Beograda, dok će koordinaciju aktivnosti u opštinama Tutin i Rožaje sprovoditi Regionalna razvojna agencija Sandžaka SEDA.

Direktor Sede Samir Kačapor rekao je radiju Sto plus da Mokra gora ima velike potencijale za razvoj, jer ima atraktivne sadržaje za aktivni odmor, od ski-turizma do biciklizma, paraglajdinga i raftinga na Ibru.

"Projekat sadrži pet radnih paketa, a prvi od njih predviđa organizovanje foruma u ovih pet opština, koji će okupiti donatore i lokalne biznismene zainteresovane da investiraju u ovu planinu. Na forumima ćemo razgovarati o svim potencijalnim projektima, a predstavnici svih zainteresovanih organizacija i agencija će potpisati Memorandum o saradnji na razvoju Mokre gore", rekao je Kačapor.

On je kazao da očekuje da do kraja ove godine u Tutinu organizuju mini-sajam, na kome će turističkim agencijama i organizacijama predstaviti sve potencijale ove planine.

"Cilj nam je da produžimo pešačko-biciklističku stazu, koja je već počela da se pravi na delu Istoka i Zubinog Potoka. Stazu ćemo izmapirati i postaviti signalizaciju po evropskim standardima. Želja nam je da razvijemo i agroturizam, u okviru koga će lokalna domaćinstva nuditi svoje domaće proizvode turistima", rekao je Kačapor.

Dodao je da će poznatim blogerima i turističkim agencijama ponuditi mogućnost da obiđu ovu planinu, da bi je i oni promovisali preko kratkih filmova, medija, društvenih mreža i portala.

U okviru projekta InTER će raditi na uspostavljanju nove trase Via Dinarica, planinarske staze od Prokletija i Hajle, preko cele Mokre gore do vrha Berim, njenog krajnjeg istočnog dela.

Projekat će trajati do kraja sledeće godine, a finansira se nepovratnim sredstvima dodeljenim u okviru Projekta za razvoj i promociju turizma koji finansira Evropska unija, a sprovodi Savet za regionalnu saradnju.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.