Atomska banja / screenshot
Atomska banja / screenshot

Srpska banja koja beleži najviše noćenja stranaca

Podeli

Atomska banja Gornja Trepča proslavila je jubilej, 10 godina od privatizacije, i tom prilikom uručila 15 ugovora o radu lekarima, medicinskim sestrama i fizioterapeutima.

Direktorka Specijalne bolnice Atomska banja Lidija Obradović Bursać podsetila je na obeležavanju jubileja koliku zebnju su zaposleni osećali 2008. kada nisu znali šta će biti s bolnicom i centrom.

"U ovom trenutku svi mogu da vide koliko je banja napredovala u svakom smislu. Toliko je uloženo u komfor i rehabilitaciju pacijenata i sve je podignuto na jedan evropski nivo. I pre privatizacije mi smo imali ljubazno i predano osoblje, ali nismo imali novac da uložimo kako bi sprovodili vrhunsku rehabilitaciju pacijenata obolelih od neuroloških i reumatskih bolesti, po svim merilima medicinske doktrine", rekla je Obradović Bursaćeva.

Ona je podsetila da je osnovna terapija, "i ono oko čega se vrti cela priča", voda.

"Voda koja ovde izvire jedinstvena je u svetu i ono je što pokreće naš posao, mesto i kraj. Hidroterapija je osnov. Potrudili smo se da nabavimo najnovije bisane kade, kako bi u blagodetima vode pacijenti mogli uživati. Nabavljeni su najmoderniji aparti za fizikalne procedure, sve što poznaje savremena medicina u toj oblasti", rekla je direktorka Banje.

Ona je dodala da je opremljena i najnovija biohemijska i hematološka laboratorija, tako da je dijagnostika podignuta na viši nivo, a opremljen je i ultrazvučni kabinet.

"Krenuli smo i s novim aplikacijama nekih terapeutskih procedura kao što je davanje seruma u obolele zglobove, mišiće i tetiva. Mi smo jedan od sedam centara koji to radi, licencirani od Ministarstva zdravlja”, istakla je Lidija Obradovića Bursać.

Dodala je da najviše pacijenata dolazi zbog neuroloških bolesti, na prvom mestu zbog multiple skleroze, kao i zbog reumatoloških bolesti.

Nenad Mladenović, direktor marketinga i prodaje Atomske banje, istakao je da se u poslednjih pet godina Atomska banja aktivno promovisala kako na evropskom tako i na svetskom tržištu.

"Pratimo s Turističkom organizcijom Srbije većinu inostranih sajmova, tako da se predstavljamo i u zemljama emirata, u Rusiji, Kini, Sloveniji i svim republikama bivše SFRJ. Veliko povećanje broja gostiju imamo prvo iz Rusije, oni su najbrojniji, a dolaze i dva puta godišnje po 20 dana, jer su mnogo disciplinovani po pitanju rehabilitacije. Poslednje tri godine izlaženo na sajmu u Dubaiju i imao potpisane ugovore sa nekoliko turističkih agencija koje nam šalju svoje goste", rekao je Mladenović.

Prema njegovim rečima, prošla godina je bila najuspešnija po broju poseta, od kada se bave statistikom, a prvih devet meseci ove prati trend 2017.

"Beležimo najveću posetu stranih gostiju u Srbiji, preko 30 odsto, što nas čini ponosnim i potvrđuje da je ono što radimo dobro i da se na najbolji mogući način predstavljamo inostranstvu", istakao je Mladenović.

Atomska banja je prva privatizovana banja u Srbiji u kojoj je do sada ukupno investirano preko 10 miliona evra. Nakon privatizacije, septembra 2008, usledila je potpuna rekonstrukcija svih postojećih kapaciteta (5.000 metara kvadratnih), nabavljena su nova oprema i vozila i izvršena opsežna infrastrukturna ulaganja.

Početkom 2012. otvoren je i novi objekat od 3.000 kvadrata prilagođen licima s posebnim potrebama i opremljen najsavremenijom opremom, a broj zaposlenih povećan je skoro tri puta.

strana 1 od 437 idi na stranu