foto: TrippinSrbija
foto: TrippinSrbija

Najbolje čuvana tajna Dunava: Car Trajan i njegova lepotica Diana

Podeli

Koliko puta ste uzeli mapu u ruke i shvatili da vas pogled instiktivno vuče ka nekoj određenoj regiji? Naši pogledi su često usmereni ka Istočnoj Srbiji i Podunavlju. I zasigurno, ne postoji lepši put u Srbiji, do onoga koji vas vodi kraj Danubiusa, vodenog cara Evrope kroz njegov najuži deo – Đerdapsku klisuru.

Sklad

Naša vesela četa (avan)turista ovog puta nalazi smeštaj u mestu gde su službovali Kapetan Miša Anastasijević i Vuk Karadžić. Da razgrnemo plašt sumnje, govorimo o Kladovu. Ovaj rečni gradić našao je svoje mesto na samoj granici sa Rumunijom. Ime je dobio po glagolu kladiti, stavljati odnosno skladištiti. Tokom leta u grad se vraćaju mnogi pečalbari, a Rumuni iz obližnjeg Severina (koji je uzgred 10 puta naseljeniji od Kladova) dolaze da uživaju u srpskoj kuhinji. Naš večernji dolazak smo iskoristili da posetimo centar koji vrvi od navedenih posetilaca. Ljubazni domaćini Igor i Adela su pričali o ovdašnjim prilikama i laganom buđenju turističke ponude Kladova. Kao i uvek, mi smo tu da damo vetar u leđa ovom plemenitom poduhvatu!

Jedna barka i Trajanova garda

foto: TrippinSrbija
foto: TrippinSrbija

Budimo se na samoj obali Dunava. Domaća kafa, lagani doručak i spremni smo za nastavak avanture. Dolazimo u Tekiju, mesto nadomak Kladova i ukrcavamo se na našu barku. I kako opisati sunčano jutro na reci? Priznajemo, nismo vrsni poznavaoci klasične muzike, ali možemo da osetimo šta je inspirasalo delo Johana Štrausa o Dunavu. Naš kapetan nas sigurno dovodi do spomenika vremena antičkih – Trajanove table. Na njoj između ostalog piše:

…Nerva Traianus Augustus … montibus excisis anconibus

sublatis viam refecit …

U prevodu – car Trajan je sa svojom vojskom isklesao planine i napravio put. Zanimljivo da je ovaj car bio prvi koji je bio usvojen od strane prethodnog cara. Dunavski put je probijen u njegovo doba, a sama tabla izmeštena na sadašnje mesto tokom gradnje hidrocentrale Đerdap. Kažu da je na putu pronađeno još tabli, koje nažalost nisu sačuvane. Vožnja Dunavom će vas dovesti do mesta gde se tok sužava najviše u Evropi. Mesto na kojem su stene pokušale da zagrle reku, neodoljivo podseća na priču o stenama na kojim je stajao Kolos sa Rodosa. Tokom plovidbe, neumitno ćete osetiti i pogled Trajanovog suparnika – kralja Decibala.

Lepotica Diana

foto: TrippinSrbija
foto: TrippinSrbija

A odakle je Trajan posmatrao kretanja Decibalovih trupa? Veruje se da je to bila tvrđava Diana. Naš umetnik Bojan je ovekovečio ovo strateški važno mesto odakle se kontrolisao vodeni saobraćaj.

Sama tvrđava je bila spaljivana i obnavljana sve do Slovenskih prodora u VI veku. Od tada gubi svoj strateški, ali ne i istorijski značaj. Raduje nas što smo ugledali veću grupu turista koja je posetila ovo zdanje i dajemo ideju TO Kladovo – zašto ovaj prostor ne bi postao dom neke manifestacije u saglasnošću sa arheološkom zajednicom?

Freskopis u jeku

foto: TrippinSrbija
foto: TrippinSrbija

Put kroz vreme nekad vodi svetlosnim tunelom, a u našem slučaju makadamom do atara sela Manastirica. Ovde se nalazi istoimena crkva koja datira iz srednjeg veka. Još jedna u nizu pravoslavnih svetinja na ovom području, ali je posebna po jednoj činjenici. Ovo je jedino mesto u kome se neprekidno održavala služba i za vreme osmanske vladavine, na putu od Kladova do Smedereva. A dolazak nije bio slučajan, imali smo priliku uživo da vidimo i čujemo kako se odvija freskopis. Vizantijska plava će vam očarati pogled, a ovde u pohranjene – čestica časnog krsta i druge relikvije donete iz Svete zemlje.

Tirkizna tajna

foto: TrippinSrbija
foto: TrippinSrbija

Naši čitaoci koji tragaju za čudima prirode se neće razočarati u ovom kraju. Za to se pobrinula boginja prirode Diana koja nam je podarila – vodopad Blederije.

Krenite putem od Kladova ka Brzoj Palanci i skrenite ka selu Reka. Zemljani put i uski mostovi će vam podići adrenalinske apetite. I onda dolazite do Blederija. Trenutak neverice. I dok pišemo ove redove, ne uspevamo naći metaforu da opišemo naše iskustvo. Samo ćemo dati preporuku: izletnička korpa, šetnja i romantika na podunavski način – to su Blederije!

Apolodorov poduhvat

foto: TrippinSrbija
foto: TrippinSrbija

Most koji je spajao Gornju Meziju i Dakiju danas bi spajao selo Kostol (sa srpske strane) i Turn Severin (sa rumunske strane).

Iako je ovaj graditeljski poduhvat, čuvenog Apolodora iz Damaska, čitavih 1000 godina važio za najduži most ikad sagrađen u svetu, danas je od njega vrlo malo ostalo.

Trajanov most je i prvi most napravljen na Dunavu!

Čuli smo i čitali o hologramu koji je planiran, još 2008. godine, da spoji dve obale i na taj način dočara monumentalnost ovog antičkog čuda. Ostaje nam samo pitanje kada će se ova ideja relizovati.

Plažni raj

Prokleto je vreme – sporo teče tokom rada, a proleti kao uragan tokom uživanja. Tako smo se osećali dok smo čekali zalazak sunca na gradskoj plaži. Nedavno smo govorili o letovanju u Srbiji i ponosno stavljamo ovaj kraj na listu predloga. Avanturisti, istoričari, hodočasnici i ljubitelji prirode. Koga smo zaboravili? Naravno, naši momci su tu skočili u glas – gde su gurmani? A o hrani je suvišno pisati. Ali evo tajne preporuke – som na roštilju. Nema na čemu i prijatno vam bilo!

Nije bogat onaj koji puno ima, nego onaj kome malo treba. A nama je Srbija ponudila mnogo, više nego što nam je potrebno za uživanje, naše je samo da se prepustimo doživljaju.

Svaki vikend je nova prilika.

O putujućoj petorci TrippinSrbija

Aleksandra Miladinović, Bojan Vasojević, Marjan Dragić, Rade Rogač i Tanja Vasojević - Putujuća petorka koja stoji iza imena TrippinSrbija.

TrippinSrbija predstavlja jedinstven projekat na ovim prostorima ali i šire. U eri novih tehnologija, mi smo prvi i za sada jedini domaći travel blog fokusiran isključivo na Srbiju.

Poznati pod krilaticom Nemaš izgovor, obiđi Srbiju od 2016. godine predstavljamo svojevrsan autoritet, kada je u pitanju domaći turizam. Pod konceptom jedan dan - jednom mesečno prešli smo do sada više od 11000km i upisali na svoju mapu preko 130 lokaliteta.

Našu petočlanu ekipu čine 3 diplomirana politikologa, 1 arhitekta i 1 građevinac i taj savršen spoj struke i interesovanja na jedinstven, nesvakidašnji i do sada neviđen način u Srbiji menja i upotpunje turističku sliku Srbije.

Na misiji smo istraživanja i predstavljanja predela i lokaliteta Srbije, koji su većini ljudi nepoznati i objedinjavajući ih sve na jednom mestu, na našim profilima na društvenim mrežama i na blogu, radimo na tome da ta mesta dobiju pažnju koju zaslužuju.

strana 1 od 429 idi na stranu