Izvor: B92

Zelena oaza u blizini Šapca privlači sve one koji ne vole gužvu, već divlje plaže, čistu vodu i smiraj. Kupači kažu da ima sitnih meduza i krupnih riba, ali i da su bezopasni...

Kada se asfalt u gradu ugreje mnogi potraže osveženje na Tabakovačkim jezerima, koja su nastala nakon eksploatacije šljunka i obiluju izuzetno kvalitetnom vodom.

U zelenoj oazi skrivenoj od prolaznika na površini od 24 hektara prostiru se tri jezera. Netaknuta priroda, podvodni izvori čiste vode ovde dovode kupače iz Šapca i Sremske Mitrovice. To je pravi raj za oči, dušu i ljubitelje mirne vode.

foto: youtube/screenshot

Neki tvrde da se dubina kreće do osam metara, drugi da u nekim delovima dostiže i 15, pa se tu snalaze bolji plivači. Bez obzira na to, kupanje na ovim jezerima posetioci smatraju bezbednim. A tako se osećaju i meduze, koje se u slatkoj vodi pojavljuju samo ako je ona izuzetno kvalitetna i čista.

Meduze ne uznemiravaju kupače, jer su one samo dokaz koliko je voda čista. Nema ih u plićaku gde su deca i gde ima malo mulja. Čim se malo udaljite tu je njihov dom.

Inače, početkom dvehiljaditih propao je pokušaj da se Tabanovačka šljunkara privatizuje. Danas pripada svima onima koji ovde rado dolaze.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.