Izvor: B92

Meteorske kiše su među najpopularnijim astronomskim pojavama, a predstojećeg vikenda očekuje nas možda i najlepša kiša meteora – Perseida. Pročitajte odakle u Srbiji će biti najlepši pogled u noći 12. na 13. avgust, taman imate dovoljno vremena da organizujete jedan večernji izlet do neke od ovih destinacija.

Molitva

foto: thinkstock

Kao umetničko delo nekog slikara, Uvac seče stene i vijugavo pravi jedno pravo umetničko delo. Tik iznad Uvca nalazi se ono divno mesto na kom nastaju najlepše slike, vidikovac Molitva. Osim što ćete uživati u pogledu na Uvac, možda ćete imati sreće na prisustvujete letu beloglavog supa, a svakako ćete imati priliku da vidite mnogo više zvezda padalica u nedelju uveče.

Banjska stena

foto: thinkstock

Sa Banjske stene puca pogled na Perućac, a samim tim i na vedro nebo koje će biti obasjano zvezdama padalicama, što ovo mesto čini savršenim za posmatranje. Banjska stena je jedan od zaštitnih znakova Srbije, a vidikovac se nalazi na planini Tari, gde nastaju neke od najlepših slika Srbije.

Ovčar i Kablar

foto: thinkstock

Samo par kilometara od Čačka nalazi se Ovčarsko-kablarska klisura, mesto u kojem je smešteno čak 16 srpskih manastira. Sa planina se pružaju jedinstveni prizori na prirodu, a ako se spustite niže i prava srpska kuhinja i ljubazni domaćini.

Gvozdena kapija Dunava

foto: thinkstock

Nije lako stići do nje, ali se i te kako isplati kada se popnete na vrh. Pogled vredan milion dolara, a uz miris Dunava i blagi povetarac, ne možemo zamisliti bolju scenografiju za hvatanje zvezda padalica.

Rtanj

foto: thinkstock

Nadomak Sokobanje nalazi se planina Rtanj, čiji pogled doseže čak do ušća Save u Dunav. A zamislite tek koliko zvezda padalica možete videti odavde!

Babin zub

foto: thinkstock

Stara planina, odnosno njen najviši vrh Midžor. Nema reči kojima se pogled odavde može opisati, a koliko je vedro nebo i čist vazduh nemojte da se čudite ako neku zvezdu zaista i uhvatite.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.