Izvor: B92

Crkva Svete Trojice u Selevcu najveća je crkva-brvnara sa tremom u Srbiji. Još je u funkciji, a sa druge strane ona je i spomenik kulture pod zaštitom Regionalnog zavoda u Smederevu još od 1987. godine.

Selevačka crkva sagrađena je unutar sela, što nije uobičajena lokacija za crkvu-brvnaru. Posvećena je prazniku silaska Svetog duha.

“Narodno predanje kaže da pri izgradnji hrama meštani nisu mogli da nađu kompromis da li napraviti crkvu u starom selu koje je srušeno u vreme Turaka ili u ovom kraju. Knez Miloš je presudio i doneo odluku da se napravi u ovom kraju, a i on sam je dao prilog od 500 groša za početak izgradnje hrama“, kaže za Jutarnji program TV Prve Nenad Petrović, starešina hrama Svete Tojice.

Istorija kaže da je izgradnja trajala pet godina, od 1827. do 1832. godine. Čak i posle renoviranja 2004. godine, kada joj je zamenjen krov, zadržala je osnovne karakteristike koje je čine jedinstvenom.

Osim što je sa 142 kvadrata najveća crkva-brvnara u Srbiji, posebna je i njena unutrašnjost. Poznobarokne ikone čine ikonostas iz 1834. godine, a delo su Janje Molera, omiljenog slikara kneza Miloša. Po načinu, obradi i bogatoj upotrebi zlata predstavljaju najreprezentativniju ikonostasnu celinu u jednoj crkvi-brvnari.

Porta, crkveno dvorište, besprekorno je uređeno, a u uređivanju često učestvuju i meštani sela, koji su ponosni što se baš u njihovom selu nalazi ova crkva.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.