Izvor: B92

Tiago Fereira vas poziva da obiđete jednu planinu u Srbiji. Onu na kojoj je njegova sestra prvi put videla sneg. Onu koja ima čarobnu prirodu, a još nije toliko posećena. O da, dobro ste čuli jedan Brazilac vas zove da bolje upoznate Srbiju, tačnije Zlatar.

Kada kažemo "idem na planinu", nekako se već decenijama podrazumeva da je ta planina Kopaonik ili Zlatibor. Međutim, Srbija je izuzetno bogata lepim planinama, a u poslednjih nekoliko godina planinski turizam kao da doživljava pravi procvat.

Tiago Fereira

Jedna od planina koje još nisu urbanizovane, pa stoga predstavlja pravu oazu za odmor, jeste planina Zlatar. Ovog leta, Turistička organizacija „Zlatar“, uz podršku Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija, i u saradnji sa organizacijom „Srbija za mlade“, organizuje jedinstveno letovanje na planini Zlatar – „ZLATOVANJE 2018", a da priča bude zanimljivija na Zlatar vas poziva jedan Brazilac.

“Došao sam u Srbiju pre šest godina zbog ljubavi. Krenuo sam iz Ria de Žaneira, poznatom po moru, lepim plažama, lepim ženama, ali ja sam se zaljubio u jednu devojku iz Beograda. Danas dovodim turiste iz Brazila u Srbiju i animiram mlade iz cele Srbije da putuju po svojoj zemlji“, rekao je gostujući u Jutarnjem programu sa Natašom na TV Prva.

Zlatar / thinkstock

Tiago smatra da je Srbija jedna vrlo autentična turistička destinacija u kojoj još uvek nije prisutan masovni turizam kao u drugim zemljama.

“Čak i sami Srbi ne poznaju dovoljno dobro svoju zemlju. Zato se ja trudim da skrenem pažnju na jednu prelepu i predivnu planinu kao što je Zlatar, mada je Srbija puna takvih mesta koja su nepoznata, a vrlo, vrlo atraktivna“

Osim po prirodnim lepotama Zlatar je poznat i po svojoj čuvenoj gastronomiji i vazduhu – spoj mediteranske i planinske klime stvara jedinstvene struje obogaćene ozonom, a upravo je to nešto po čemu se razlikuje od Zlatibora.

“Lepša i netaknutija priroda je na Zlataru, to je pravi odmor na planini i jezeru. Moja rođena sestra je bila na Zlataru gde je videla sneg po prvi put u životu, pa zamislite kako je to izgledalo. Odavno je poznata zimska čarolija, ali Zlatar treba obići i leti.“, naglasava Tiago i dodaje da se na Zlataru sve više gradi i razvija, a grupe mladih koje prethodnih godina vodi na ovu planinu uglavnom odsedaju po apartmanima.

Ove godine manifestacija „Zlatovanje“ održava se od 1. do 5. avgusta, a gosti mogu izabrati trodnevni ili petodnevni program i otkriti sva jezera Uvca (Zlatarsko, Uvačko, Radoinjsko), nepregledne šume Zlatara, vidikovce i meandre, kanjone i divlji svet, kupati se i oprobati u avantura parku. Za sve ljubitelje pešačenja biće organizovan jedinstven hiking do vrha Zlatara – noćni uspon i doček svitanja na 1.627 metara nadmorske visine.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.