foto: thinkstock
foto: thinkstock

"Grana" turizma zbog koje Bugari i Rumuni najviše dolaze u Srbiju

Podeli

Prirodne lepote, gostoljubivost, istorija, gastronomija. Sve su to razlozi zbog kojih strani turisti kao destinaciju biraju našu zemlju. Ali, postoji još jedan razlog.

Srbija, zemlja šuma, jezera i dobre hrane, ali i neusklađenih zakona sa zakonima Evropske Unije. Ipak, možda je u toj neusklađenosti šansa za nas, odnosno u novoj, ali još nezvaničnoj grani turizma – nikotinskom turizmu.

“Bugari i Rumuni su oduvek najbrojniji turisti u Istočnoj Srbiji, ali poslednjih godina dolaze u Beograd, Novi Sad i Niš, tražeći kulturno istorijske spomenike, ali pre svega dobar provod, mogućnost da se slobodno puši, za razliku od velikog broja evropskih zemalja“, navodi Aleksandar Seničić, direktor YUTA-e.

Tako već godinama Pirot i Niš svakog vikenda postaju metropole u koje komšije iz EU dolaze da uživaju u hrani, dobrom provodu, ali i nikotinu.

Pogledajte prilog iz Exploziva u kojem gosti iz Bugarske otkrivaju šta najviše vole u Srbiji.

Pratite 92Putovanja na Instagramu!

Srbija je dobila dve nove zaštićene prirodne oblasti – spomenike prirode Pećinski sistem Samar i Tupižničku ledenicu. Reč je o pećinskom sistemu koji je severoistočni deo planine Kalafat u opštini Svrljig i kraškoj jami Tupižnička ledenica u južnom delu istoimene planine, kod Knjaževca.

strana 1 od 15 idi na stranu