Izvor: B92

“Po lepoti podseća na Pariz, ali je po veličini mnogo manji i zbog toga ga je lakše upoznati. Što se tiče njegovih stanovnika, i oni su mnogo opušteniji od Parižana“, počinje svoju priču o Beogradu grčka novinarka Elefterija Alavanu.

U tekstu koji je nedavno objavljen na najčitanijem grčkom portalu "Katimerini“, novinarka koja je posetila Beograd na pravi način ga je predstavila svojim sunarodnicima i nije štedela ni reči hvale, ali ni kritike.

“Od autobusa do kafića narod se žali da je život skup, plate male, a budućnost neizvesna. Iz očiju jednog turiste koji je ovde na odmoru, ja to nisam videla. Beograd ima problema, ali ima i sposobnost da ih sakrije. Radi se o jednom od najprijateljskijih metropola koje sam imala prilike da posetim – miran, ali ne i dosadan, čist sa velikim parkovima, izuzetnim muzejima, sjajnim restoranima i kafićima sa karakterom“, piše ona.

foto: thinkstock

U svom članu ona opisuje socijalistički duh Beograda koji još uvek uči kako da koordinira sa ritmom globalizacije.

“S jedne strane imate salonske, stare zgrade, a prekoputa preskupe tržne centre u kojima jedna torba košta 25 odsto nečije plate u Srbiji, Mekdonalds i ostale restorane brze hrane“, piše i dodaje da ga upravo to čini sve popularnijom destinacijom u svetu.

A šta kaže o ljudima?

“Jedan grad ne čine samo parkovi, reke i spomenici. Prvenstveno je sačinjen od ljudi koji u njemu žive. Sretala sam samo ljubazne i nasmejane, a mnogo manje tmurne i ljute“, napisala je i dodala da je u Beogradu upoznala autorku jednog bloga posvećenog Beogradu.

Kako kaže, autorka tog bloga je odlučila da se bavi samo Beogradom jer joj je dosta da kad se kaže “turizam u Beogradu“ pominju “jeftina pića i jeftine devojke“.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.