Izvor: B92

Jedan od najvećih prirodnih i turističkih potencijala Srbije, postaće prava turistička atrakcija 14. jula, kada će Drinska regata okupiti turiste sa celog Balkana i Evrope koji uživaju u akrobacijama na vodi.

Plovidba duga 40km biće praćena brojnim zabavnim sadržajima i učiniće Drinu čarobnom rekom, kojoj ćete želeti uvek da se vraćate.

"Plovni put regate organizovan je najlepšom putanjom reke Drine, koja počinje od Rogačice, gde je start regate, do krajnjeg cilja u Ljuboviji. Posetioci Drinske regate uživaće u različitim kulturno - zabavnim sadržajima, koncertima i sportskim dešavanjima na reci, koja će Zapadnoj Srbiji tokom ove manifestacije dati poseban značaj, ističući sve prirodne blagodeti koje Srbija čuva", navodi za "92putovanja" Slađana Grujučić, direktor TO Ljubovija.

Ona ističe i da će Drinska regata ove godine okupiti veliki broj posetilaca "zahvaljujući kojima će Srbija biti u korak sa svetskim trendovima kada je reč o sportskim manifestacijama na vodi."

"Dolaze učesnici iz svih bivših jugoslovenskih republika, čitave Evrope, Kine, Japana, Saudijske Arabije... Takođe, turisti iz svih delova naše zemlje dolaze da uživaju u najdužoj regati na Balkanu. Dominantni su domaći turisti, ali se i broj stranih povećava iz godine u godinu"

foto: promo

Mnoštvo zabavnih sadržaja za očekuje učesnike Drinske regate duž spusta. Početak je u Rogačici, odmor uz vojnički pasulj na pola puta u Gornjoj Trešnjici, cilj je da u Ljuboviji. Učesnike na vodi zabavljaju plutajući trubački orkestri. Za dobar provod na kopnu u petak 13. jula biće zadužena Goca Tržan koja će zabavljati ljude sa svojim bendom, a po okončanju spusta sve učesnike će zabavljati Saša Matić koji će nastupiti 14. jula. Dane drinske regate u Ljuboviji prate i brojna sportska dešavanja, odnosno turniri u malom fudbalu, basketu, stoni tenisu, šahu, trci rafting čamaca i to sve od 30. juna do kraja regate.

A da li je neophodna fizička aktivnost da biste učestovali u Drinskoj regati?

“Poželjna je, ali ne i neophodna. Većina učesnika dolazi samo da plovi, a plovila i lica koja upravljaju plovilom obezbeđena su od rafting klubova i naših sugrađana koji su se specijalizovali za ove usluge. Učesnici dolaze da uživaju i ne brinu o tome kako će ploviti i upravljati plovilima. Plovilima upravljaju iskusni momci sa dozvolama“

Slaðana Grujuèiæ, direktorka TO Ljubovija

Dakle, bezbednost učesnika je na visokom nivou. Drina je izuzetna reka, prelepa, ali i hirovita sa dosta virova na koje treba obratiti posebnu pažnju.

“Mi svake godine angažujemo spasilačke i ronilačke timove koji prate plovidbu, zatim redarsku službu, lekarske ekipe na vodi i lekarske ekipe koje u sanitetskim vozilima prate plovidbu.Tu je i policija i sve nadležne službe koje daju doprinos kako bi učesnici bezbedno stigli do cilja.

Svi zaintresovani građani mogu se prijaviti za učešće na regati u opštini Ljubovija 15 minuta do početke trke, samo oni koji imaju pneumatska plovila (plastična ili gumena), koja su registrovana i za koju vozači poseduju odgovarajući dozvolu.

Drinsku regatu već 18. godinu za redom, druge subote u julu, tradicionalno organizuju Opština Ljubovija i Turistička organizacija Opštine Ljubovija.

Početak plovidbe 14. jula biće u 10 časova, odmor je na pola puta u Gornjoj Trešnjici oko 15 časova, a plovila na cilj stižu između 17 i 19 časova.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.