Kefalonija ili Krit - vi birate Grčka ostrva

Rajske plaže, priroda koja ostavlja bez daha, grčka tradicija i savršen letnji odmor. Da, sve su to asocijacije na grčka ostrva.

Izvor: B92

Petak, 31.03.2017.

16:10

Kefalonija ili Krit - vi birate Grčka ostrva
Foto: Thinkstock

Bilo da pomislite na Krit, bilo da vam na pamet pada Kefalonija. Ipak, svaki kutak Grčke, svako ostrvce i uvala nose poseban šarm. U sebi poseduju utkano parče istorije koja je stvorila poseban duh svakog ostrva i regije.

Naravno da ne možemo da odlučimo umesto vas, ali možemo da ponudimo sve razloge za letovanje na Kefaloniji ili Kritu. Balkan Fun je za vas pripremio specijalan aranžman Kefalonija 2017, a evo i razloga zašto posetiti baš ovo ostrvo, odnosno Krit. Upoznajte Grčku na pravi način.

Zašto Kefalonija

Foto: Thinkstock
Ako spadate u grupu turista koji su se zasitili Egeja i čuvenog Halkidikija, pa ste poželeli da istražite Jonsko more i nestvarno plavu obalu zapadne Grčke, onda bi Kefalonija bila savršen izbor. Zašto? Recimo samo da je baš Kefalonija najveće ostrvo u Jonskom moru, sa toliko prirodnih lepota i raznolikosti da nećete znati gde najpre da pođete. Sjajna lokacija i duga tradicija

Kefalonija je najveće ostrvo u Jonskom moru, sa dugom istorijom čije ostatke možete videti širom ostrva, sve od doba Mikene, potom klasične i antičke Grčke i snažnog uticaja Rimskog carstva. Izvori kažu da je baš Kefalonija zahvaljujći svojoj veličini, bila postojbina kraljevstva čuvenog Odiseja opevanog u Homerovim delima. Nasuprot ostrvu Itaka koje se nalazi nedaleko od Kefalonije.

Iako se putnici često odlučuju za Zakintos na jugu ili popularnu Lefkadu na severu, Kefalonija je ostrvo baš po meri. Razlog za to nije samo činjenica da se nalazi na idealnom mestu između Lefkade i Zakintosa, koje možete posetiti kroz izlete, već je Kefalonija pravi spoj svega najboljeg što Jonska ostrva mogu da ponude. Prirodne lepote i nestvarne plaže Kefalonije

Složićete se da prirodne lepote dobijaju potpuno novu vrednost kada znate kakvoj su sve istoriji bile očevici. Zanimljivost je i to što mnogi kažu da divokoze, koje su simbol Kefalonije, imaju zlatne zube, za šta je zaslužan specifičan mineralni sastav zemljišta. Nije li ovo pravi pokazatelj prirodnog čuda kakav Krit jeste.

Fantastične peščane plaže sa nestvarno plavom bojom mora, kojih ima toliko da možete birati između ličnog komada raja u tišini plaže Mirtos na zapadu ostrva, ali i nezaboravnog provoda na plaži Makris Gialos sa mnoštvom sportova na vodi, barovima i opcijama za aktivan dan na plaži.

Peščana utočišta Kefalonije:

● Plaža Mirtos

● Makris Jalos

● Antisamos

● Platis Jalos i mnoga druga.

Kao da uređene plaže koje poseduju plavu zastavicu nisu dovoljne, tu su i druge prirodne lepote.

Šta kažete na vožnju čamcem kroz podzemno jezero Melisani ili posetu pećinama Drogarati?
Foto: Thinkstock
Argostoli, Lasi i seoce Fiskardo

Lasi je jedno od najpopularnijih letovališta na Kefaloniji i to sa razlogom. Najveći broj aranžmana vodi putnike upravo u Lasi, kompaktno mesto idealne pozicije sa mnoštvom sadržaja za sve tipove putnika. Ono je prelaz između manjeg gradića koji ima sve što mu je potrebno, ali i mirnog mesta sa divnim plažama, kao što su maločas pomenute - Makris Jalos i Platis Jalos.

Sada zamislite glavni grad Kefalonije, koji je tek toliko užurban da Vas osveži žamor ljudi na gradskoj promenadi dok birate pristupačan restoran za ukusan ručak od morskih plodova ili drugih specijaliteta mediteranske kuhinje. Savršeno lociran u najvećoj uvali Kefalonije na zapadu ostrva, tako da do njega lako možete doći iz drugih letovališta. To je Argostoli - glavni grad Kefalonije, idealno mesto za izlet, provod i obilazak kulturnih znamenitosti kao što je nadaleko poznati Arheološki muzej, čuvar tradicije i iskopina još iz doba Mikene.

Za “sam kraj” pomislite na seoce u kom kao da je vreme stalo. Privezani brodići i gondole koje se ljuljkaju na doku seoca Fiskardo na krajnjem severu Kefalonije, dok uživate u ukusnom obroku tradicionalne načina pripreme morskih plodova - definitivno jesu razlog da posetite Kefaloniju. Neki bi čak rekli da je baš to razlog življenja, dok je putovanje tu samo dodatak. Selo Fiskardo je suština i duh Kefalonije kao i nekih prošlih vremena.

Baš ovde je postao poznat tradicionalni ples stanovnika Kefalonije pod imenom balos što u prevodu na srpski jezik znači ples orla.

Gotovo da ste i zaboravili na Krit, zar ne? Ipak, evo zašto odabrati letovanje na Kritu.

Zašto letovati na Kritu

Foto: Thinkstock
Odakle početi? Mnogi kažu da je Krit zemlja unutar zemlje, a sigurno vam nije sve jedno kada znate da se Zevs rodio baš u seocetu Psihro na Kritu? Takođe, da li ste znali da je Krit najveće ostrvo u Grčkoj? U redu, a da li ste znali da je baš Krit najjužnije grčko ostrvo?

Čak iako ste dovoljno upućeni u prirodne lepote Krita, mnogima ovo nisu važne činjenice. Međutim, baš geografski položaj i karakteristike Krita su zaslužne za to što je Krit danas jedna od najpopularnijih destinacija za letovanje. Dom najstarije evropske civilizacije

Njegova veličina i pozicija je uticala na to da je baš Krit bio centar najstarije evropske civilizacije. Naravno reč je o Minojcima, čiju zaostavštinu i danas možemo sresti na brojnim arheološkim lokalitetima, ali i u muzejima.

Minojska civilizacija se razvijala i napredovala od 2700. do 1420. godine p.n.e., pa nemojte da se čudite ako kristalno čisto more pored užitka donese još neki poklon. Poklon prošlosti i ostatke civilizacija i kultura koje su ovde živele i razvijale sebe.

Kako je Krit najbliži Africi od svih grčkih ostrva, potpuno je jasno da su duh, tradicija i kultura Krićana tokom vremena pretrpele određeni uticaj sa strane. Za razliku od ostrva Jonskog mora gde se dominantno može osetiti uticaj Mletaka i kasnije ostalih zapadnih država Evrope, Krit je pored toga doživeo i uticaj Arapa i potom Otomanskog carstva.

Neke od najpoznatijih kulturno istorijskih atrakcija su čuveni Minojski grad Knosos, potom Arheološki muzej u Heraklionu, zatim Forteza i još mnogo utvrđenja i pravoslavnih crkvica.
Foto: Thinkstock
Ukusna jela od svežih namirnica koje proizvode Krićani

Dodajte sve pomenute činjenice već ukusnoj grčkoj kuhinji i jasno Vam postaje zašto se na Kritu tako dobro jede. Krit je zapravo jedino grčko ostrvo sposobno da se u potpunosti samostalno izdržava. Zahvaljujući svojoj veličini, plodnosti i klimatskim uslovima koji se smenjuju od dela do dela ostrva, na Kritu uspevaju brojne poljoprivredne kulture pored maslina.

Ovo znači da u pauzama od kupanja, sve što možete probati u ukusnim restoranima glavnog grada Krita - Herakliona, zatim gradića Retimno, Chania ili Agios Nikolaos jeste proizvedeno na samom Kritu.
Foto: Thinkstock
Najlepše plaže Krita zapljuskuju čak tri različita mora

Kao da nije dovoljno Jonsko more koje takođe zapljuskuje Krit sa zapadne strane, Krit izlazi i na Egejsko (sever) odnosno Libijsko more na jugu ostrva.

Iako tip plaža u pogledu peskovitosti odnosno šljunkovitosti varira od dela ostrva i samih plaža, jedno je sigurno - sve plaže imaju kristalno čisto plavo more. Raj za oči, ali i druga čula, s obzirom na to da je voda osvežavajuća taman koliko treba, a Sunce ume biti dosta jako.

Plaže na Kritu su takve da ćete poželeti da se ne vratite u svoj smeštaj, već da sledeće jutro dočekate baš tu na obali.

Definitivno najpopularnije plaže Krita jesu: Vai Beach, zatom Elafonissi sa nepreglednim peščanim brežuljcima i plitkim morem, zatim Balos beach, Preveli i mnoge, zaista mnoge druge. Ipak, ostavljamo da nešto i sami da otkrijete ako pođete za leto na Krit. Krit postaje i sve popularnija party destinacija

Ne brinite, ako i niste raspoloženi za party letovanje koje je popularno među mladima, na Kritu svako može naći mir odnosno provod po svojoj meri.

Ako je letnji provod ono što vas interesuje, onda će vas sasvim sigurno obradovati činjenica da poslednjih godina, neka letovališta na Kritu putnici porede sa Ibicom. Ovo se pre svega odnosi na letovalište Malia koje je krcato noćnim klubovima.

Upravo to je vrednost Krita. Možete naći odličan provod, kulturne znamenitosti, neverovatne plaže ali i potpuni mir.

Izbor je na vama! Šta vi birate - Kefalonija ili Krit?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: