Izvor: B92

Nikola Tesla, jedan od najblistavijih umova čovečanstva, rođen je 10. jula 1856. u selu Smiljanu, kraj Gospića u Lici. Tog 10. jula, te davne 1856. godine, niko nije ni sanjao da će tek rođena beba godinama kasnije postati naučnik i pronalazač svetskog glasa.

Jedan od najbrilijantnijih umova i jedan od najvećih pronalazača u Srbiji i u svetu otkriva naizmeničnu struju, obrtno magnetno polje, indukcioni motor, transformator, struje visoke frekvencije… Pored toga, imao je i izuzetne radove u oblasti rendgenskih zraka, koji čine srž današnje nauke i istraživanja.

Uz sva svoja priznata dostignuća, Nikola Tesla je u nasleđe je ostavio mnogo nepoznanica. Da sve bude još čudnije, Tesla je za sobom ostavio brdo nedokučivih papira, bez objašnjenja ko će ih preuzeti i čuvati…

Na sreću, Teslin nećak, Sava Kosanović, uspeo je da sakupi sve do čega je mogao da dođe te je sve to poslao u Teslin muzej. Međutim, mnogo toga nije stiglo u Beograd. Jasno je zašto i dan danas postoji sumnja da u nekim tajnim depoima još stoje njegove genijalne zamisli koje čekaju da ih neko iskoristi…

A dok se ne desi ono čemu se svi nadaju, kulturna ruta “Putevima Tesle“ je jedan potpuno jedinstven način koji povezuje institute i muzeje koje je Nikola Tesla pre više od jednog veka posetio. I ne samo to, tu se čuva sve ono što je, u najmanju ruku, revolucionarno i i te kako značajno.

Kako na sajtu TOS-a navode, posetioci Beograda imaju priliku da prožive jedan dan svog života baš kao čuveni naučnik i krenu istim putem kojim je išao Tesla kada je posetio Srbiju, u kojoj je boravio kratko – svega 31 sat.

Muzej nauke i tehnike

Foto: Ivana Kovaèeviæ

Počevši od Muzeja nauke i tehnike, gde se čuvaju važni izumi mehanike, elektrotehnike i mašinstva, preko stogodišnjeg kabineta Elektrotehničkog fakulteta gde se mogu videti muzejski primerci uređaja za proizvodnju struje, uspećete da obiđete Beograd Teslinim koracima, uz pomoć kojih ćete svoj put završiti u Muzeju Nikole Tesle, mestu koje u svojim odajama čuva originalne tehničke uređaje koje je napravio Tesla ali i njegove lične, odevne predmete kao i urnu sa njegovim ostacima.

Muzej Nikole Tesle

Foto: Ivana Kovaèeviæ

Muzej Nikole Tesle osnovan je u čast ovog velikana u Beogradu 5. decembra 1952. godine. Muzej je prvi put otvoren za javnost godine 1955. i u to vreme, bio je to prvi tehnički muzej u Jugoslaviji. Tada je predstavljena stalna postavka modela Teslinih otkrića, izrađena verno na osnovu njegovih nacrta. Kada je 1957. godine doneta urna sa posmrtnim pepelom u Muzej Nikole Tesle, zvanično je i upotpunjena stalna postavka.

Ušuškan na Vračaru, u Krunskoj ulici 51, Muzej Nikole Tesle će posetiocima pružiti jedinstvenu priliku da pogledaju originalnu zaostavštinu čuvenog naučnika, i to predmete i izume koje neće moći da vide nigde drugde u svetu. Malo li je?

Zaostavština Nikole Tesle

Foto: Ivana Kovaèeviæ

Ipak, “Putevima Tesle” tu nije kraj. Naime, svako ko poželi da u potpunosti doživi i proživi jedan dan poput ovog velikana, put će nastaviti do Sremskih Karlovaca, gde će obići kuću u kojoj je rođen pesnik Jovan Jovanović Zmaj. Zašto je Jovan Jovanović Zmaj uvršten u turu “Putevima Tesle”, pitate se? Zato što je Nikola Tesla izuzetno poštovao velikog srpskog pesnika. U prilog tome govori i podatak da je Tesla neka od Zmajevih dela prevodio na engleski jezik.

Dalje se može nastaviti do Idvora, rodnog mesta Mihajla Pupina, ali i do manastira Šišatovac, gde posetioci mogu saznati odakle potiče Teslina ljubav prema golubovima…

Na kraju putešestvija, nikoga neće zaobići činjenica da će svet još dugo čekati dok se ne pojavi genije ravan Nikoli Tesli. Dok se to ne desi, ne preostaje nam mništa drugo, no da se divimo “sitnicama” koje su ostale kao uspomena na genija, koji je kroz svoja otkrića prikazao koliko zapravo daleko ljudski um može da dosegne.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.