Izvor: B92

Svakome od nas je potreban beg iz gradske vreve i odlazak u prirodu. U tom slučaju, koju god lokaciju da posetite, najčešće vam nije dovoljna samo šetnja, zar ne?

Potrebno vam je dodatno opuštanje i određeni vid zabave koji doprinosi vašem boljem raspoloženju.

U tom slučaju, znamo savršeno mesto za vas, koje će ispuniti sve vaše kriterijume i želje. U pitanju je banja Vrdnik, koja je okružena mirisnim lipovim šumama, prostranim voćnjacima i čuvenim vinogorjem, stoga je sama po sebi prava oaza mira i tišine.

Naime, banja Vrdnik je nadaleko poznata jer je jedna od najboljih vojvođanskih lečilišta koje se nalazi tik do vas, na Fruškoj gori. Pored toga što je idealna za opuštanje, ova banja je savršena za lečenje brojnih oboljenja, naročito reumatskih.

Foto: Vladimir Tatareviæ

Čist vazduh i izvori lekovite vode doprineće kako vašem mentalnom, tako i celokupnom zdravlju, a osim što ćete poraditi na tome, ukoliko posetite ovaj prelepi lokalitet koji se nalazi u blizini Fruške gore, moćićete da obiđete brojne manastire, spomenike kao i da uživate u čarobnim vidikovcima.

Kako bismo vam što bolje približili šta vas sve očekuje u banji Vrdnik, osvrnućemo se na njene najpoznatije karakteristike.

Banja Vrdnik se nalazi na idealnoj poziciji od 240m nadmorske visine i odlikuje se umerenom kontinentalnom klimom. S obzirom na to da vazduh na ovom prostoru poseduje veliki sadržaj ozona, banja Vrdnik se svrstava u vazdušne banje.

Ova banja ima lekovitu vodu čija temperatura iznosi od 29-32 stepena celzijusa. Upravo je ova voda idealna za lečenje

  • Vanzglobnog reumatizma
  • Postoperativnih stanja lokomotornog aparata i kičmenog stuba
  • Oboljenja perifernog nervnog sistema
  • Svih oblika reumatskih oboljenja
  • Bolnih sindroma različitog porekla
  • Sportskih povreda

Vrdnička kula – nezaobilazna destinacija

Foto: Vladimir Tatareviæ

Kada dođete u posetu banji Vrdnik, suludo je da ne posetite Vrdničku kulu, koja je simbol ovog dela Vojvodine.

Prema podaci, Vrdnička kula je visoka skoro 20 metara i jedan je od simbola same Fruške gore i Vrdnika. Na ovom mestu se nekada nalazio grad Vrdnik na nekoliko stotina metara iznad nivoa mora i bio je skrovište i sigurna lokacija za zaštitu od neprijatelja.

Pažnju će vam privući ne samo Vrdnička kula već i sedamnaest manastira, u kojima su svojevremeno boravile mnoge srpske istorijske ličnosti.

Od Vrdničke kule, tačnije od nekadašnjeg utvrđenog grada Vrdnika, ostao je jedan deo kule i ruševine. Sa samog vrha vas očekuje neverovatan pogled na čarobnu Frušku Goru.

Foto: Vladimir Tatareviæ

Ukoliko još uvek niste imali prilike da posetite banju Vrdnik, sada je pravo vreme da to učinite.

Foto: Predrag Staniæ

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.