Izvor: B92

Zamislite samo, tanjir gulaša sa knedlama, pa šetnja pored arhitektonskih čuda Subotice, a onda neki dobar domaći kolač na Paliću uz čašu vrhunskog vina, po kom je ovaj deo Srbije nadaleko poznat. To može da bude samo deo vašeg mirnog, vojvođanskog dana tokom kojeg ćete konačno usporiti i napuniti baterije, što nam svima, bez izuzetka, baš mnogo treba. Na našu potrebu za laganim tempom je mislila i Turistička organizacija Srbije, koja preporučuje baš Suboticu i jezero Palić tokom zime i praznika.

Vojvodina, a sa njom i Subotica je sinonim za hedonizam. Zašto brzo, ako možemo polako i sa uživanjem? Upravo zato, Subotičani su vam spremili iznenađenje dobrodošlice u vidu besplatnih šetnji tokom kojih će vas dobri domaćini, kakvi jesu turistički vodiči iz najsevernijeg grada Srbije, upoznati sa Suboticom.

Foto: Turistièka organizacija Subotice

Svake srede od 10 časova i svake subote od 13 časova kod Plave fontane koja je mesto sastajanja, obići ćete tokom besplatne vođene ture najveću (a ako pitate ljude i najlepšu) građevinu Subotice, njihovu Gradsku kuću i njen vidikovac, potom drugu najveću Sinagogu u Evropi, a onda palatu Rajhl, koju je kao svoju porodičnu palatu još 1904. godine izgradio čuveni arhitekta Ferenc Rajhl, pa za kraj i Gradski muzej.

Foto: Turistièka organizacija Subotice

U Subotici je zbog njenog multikulturalnog karaktera kuhinja momenat koji je vredan istraživanja i temeljnog isprobavanja, a to možete uraditi u modernim restoranima i kafićima u samom centru grada ili pak, ako više volite prirodu birajte ručak na obližnjim salašima, ergelama i živopisnim selima.

Foto: Turistièka organizacija Subotice

Kad smo već kod gurmanluka, on će vam dobrim delom biti predstavljen na Zimskom vašaru u centru Subotice od 5. decembra, pa sve do 13, januara, a osim hrane, tamo ćete moći da nabavite i razne rukotvorine.

Foto: Turistièka organizacija Subotice

Ako ste ljubitelji klizanja, do kraja januara i to možete raditi besplatno na Paliću, Prozivci, kao i u naseljima Bajmok, Novi Žednik i Čantavir, gde će biti postavljena klizališta, dok je novina u samom centru Subotice ledeni tobogan.

Foto: Turistièka organizacija Subotice

Sve ove zabavne sadržaje i spomenike kulture Subotice, zaista morate da vidite, ali ne znači da se tu treba zaustaviti. Nikako. Sledeća destinacija je i samo osam kilometara udaljeno jezero Palić, kome morate posvetiti dan za uživanje dok ste u Subotici. Čeka vas mnoštvo prelepih restorana, sportskih i rekreativnih centara, divan zoološki vrt, a kako biste ga obišli kako dolikuje, pešačka tura, koja je upriličena kao i za Suboticu, potpuno besplatno i zbog vašeg uživanja. Svake subote, sastajemo se u 17 časova ispred turističkog info centra, gde je i suvenirnica.

Foto: Turistièka organizacija Subotice

Pošto Palić i Subotica nikad i nikog ne razočaraju, već 4. decembra čeka vas „Trka Deda Mrazeva“, koju najmlađi obožavaju, a ako odlučite da slavite i Novu godinu u Subotici, u centru vas čeka, po tradiciji, organizovan doček. Dođite nam i uživajte, Subotičani vas očekuju raširenih ruku!

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.