Foto: GNTB/ Francesco Carovillano
Foto: GNTB/ Francesco Carovillano

Pletene ležaljke i sat sa kukavicom: Nemački predeli u kojima zanat postaje umetnost FOTO/VIDEO

Podeli

Prošli put smo vas vodili na gastro putovanje kroz Nemačku, ovog puta istražujemo njenu kulturu kroz zanatsko umeće i rukotvorine.

Oznaka "Made in Germany" u celom svetu predstavlja visok kvalitet, a odlična reputacija manufakture u Nemačkoj ne odnosi se samo na mašinsku proizvodnju, već potiče od vekovima starog zanatstva.

Pridružite nam se na putovanju umetnošću pravljenja hleba, avangardnih modnih dizajnera i drvenih ležaljki na plažama - pogledajte kako klasična zanatska izrada postaje umetnost kroz preciznost, pažnju na detalje i osećaj za tradiciju, a u zemlji koja dokazuje da se suprotnosti privlače i gde se drvene kućice susreću sa industrijskom arhitekturom, a istorijske zgrade sa Bauhausom.

Sat sa kukavicom

Foto: GNTB/Leungmo
Foto: GNTB/Leungmo

Nemački put sa satom vodi kroz jedan od najimpresivnijih pejzaža Švarcvalda i jedan je od najlepših puteva za odmor u Nemačkoj. Švarcvald se neodvojivo vezuje za satove sa kukavicom, koji se izrađuju od 17. veka i širom sveta uživaju status kvalitetne nemačke izrade. Interesantno je da svaki treći sat na svetu dolazi upravo iz ove oblasti.

Pržionica kafe u Celeu sa kraljevskim sjajem

Foto: GNTB/Francesco Carovillano
Foto: GNTB/Francesco Carovillano

Ovde miris kafe ima dugu tradiciju: Fridrih Hat je osnovao svoju prvu prodavnicu začina, čaja i zelene kafe 1851. godine, a više od 120 godina Hat ovde ima i fabriku za prženje kafe.

Danas je Huth's Kaffee & Feinkost institucija i prva stanica Celea za čaj, čokoladu, delikatese - i kafu. Sa svojom istorijskom fasadom i elegantnim enterijerom, veličanstvenim secesijskim pločicama i naravno svojih 20 domaćih pečenih kafa i espresa, ova tradicionalna radnja je jednostavno nezaobilazna stanica u ovom gradu. Najgušće zbijeni red drvenih kuća na svetu, veličanstvena palata Gelf i brojni muzeji čine posetu Celeu nezaboravnom.

Neobični dizajn

Foto: GNTB/Julia Nimke
Foto: GNTB/Julia Nimke

Kulturni i umetnički grad Vajmar, nekada dom pesnika Getea i Šilera, takođe ima višestruko arhitektonsko nasleđe. Pored klasične arhitekture, karakteriše ga duh Bauhausa, koji je ovde osnovan 1919. godine. Paul Kle, Oskar Šlemer i Vasilij Kandinski su neki od velikih umetnika koji su svojim idejama nepovratno izmenili svakodnevni život i zanatstvo.

Njihove karakteristične boje inspirisale su vajmarsku modnu dizajnerku Anne Gorke baš kao i sam Vajmar. U svom avangardnom dizajnom kombinuje jake boje sa minimalističkim, simetričnim formama. Ovako se prave njene jednostavne, nekomplikovane kolekcije.

Tradicionalno pečenje hleba kao umetnička forma

Začudo, ali ne postoji druga zemlja u Evropi u kojoj se hleb jede koliko u Nemačkoj i u kojoj postoji toliko širom izbor. Ovde, hleb nije samo ono što jedete. Nemačka umetnost pečenja hleba obuhvata oko 3.200 vrsta hleba i dodata je na Uneskovu listu nematerijalne kulturne baštine

Sudar srednjeg veka i ulične umetnosti

Foto: www.bayern.by/Dietmar Denger
Foto: www.bayern.by/Dietmar Denger

U Regensburgu ćete sresti umetnika koji vešto kombinuje gotički šarm sa modernom uličnom umetnošću. Andre Maier (zvani Cike1) uzima uzor od visokih, klasičnih stilova umetnosti, sa utkanim elementima secesije i voli da oslikava zidove zgrada u misiji da fasade Regensburga učini još lepšim.

Korpe za plažu Meklenburga - oaza blagostanja uz more

Ništa ne nudi bolju zaštitu od sunca, peska i vetra od ovog nepogrešivo nemačkog klasika napravljenog od drveta i pruća. Pletena ležaljka za plažu stvorena je u Meklenburgu-Zapadnoj Pomeraniji pre 125 godina i od tada je poznat prizor na nemačkim obalama Severnog mora i Baltika.
Korpe su toliko stabilne i udobne da u njima možete čak i da uživate u olujnim danima - ušuškani u svim vremenskim prilikama, a na čistom morskom vazduhu

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 381 idi na stranu