Izvor: B92

Ne vole svi da se izležavaju na plaži ili provode mirne i opuštene dane kada posete neku destinaciju, već preferiraju aktivniji tip odmora sa kojeg se vrate možda i sa više energije i odmorniji, jer su nahranili i dušu i telo, ali i svom organizmu pružili dozu fizičke aktivnosti koja podstiče lučenje hormona sreće.

Stoga smo se ovog vikenda odlučili na aktivni odmor i vožnju biciklom kroz najdužu klisuru u Evropi.

Đerdapska klisura se sastoji od četiri klisure i tri kotlinska proširenja, pa smo sigurni da će vam i sama biciklistička tura biti bukvalno ispunjena usponima i padovima prolazeći kroz Golubačku klisuru, Ljupkovsku kotlinu, Gospođin vir, Donjomilanovačku kotlnu, klisuru Kazan, Oršavsku kotlinu i Sipsku klisuru.

Foto: Luka Šarac

Istražujući prirodu i prelazeći prepreke na putu, na potpuno drugačiji način ćete upoznati Đerdapsku
klisuru.

Foto: Luka Šarac

Ne propustite da biciklom obiđete sledeće delove:

Foto: Marko Nikoliæ

Golubačku tvrđavu - kad smo stigli do Golupca može se reći da smo spremni za avanturu života. Biciklom ćemo obići prvo jednu od sedam tvrđava na Dunavu, na reci za koju kažu da je najlepša upravo u predelima Đerdapske klisure.

Lepenski vir – mesto gde je pre 9.000 godina začeta moderna civilizacija. Zapravo, prvo uređeno urbano naselje sveta je stvoreno na krečnjačkoj padini nasuprot monumentalnoj steni Treskavac.

Trajanovu tablu – ogromni mermerni blok koji je 103. godine postavljen na stenu iznad puta, a koji slavi izgradnju puta i mosta kod Kladova.

Foto: Luka Šarac

Veliki i Mali Kazan – u ovom delu Đerdapske klisure Dunav je najuži i najdublji, a najlepši pogled se pruža sa vidikovca Ploče, odakle se vidi panorama celog Kazana.

Foto: Luka Šarac

Kao što i sam naziv kazan kaže i označava sud u kome tečnost vri, možemo reći da u Đerdapu sve vri i vrvi od istorijskih puteva, ali i bogatstva flore i faune.

Foto: Luka Šarac

A dok sa ovog mesta budete gledali ka nebu u znak zahvalnosti za ovako lep i ispunjen dan, možda ćete videti i neke od ptičjih vrsta koje se bezmalo mogu sresti samo ovde poput belorepana, malog kormorana ili sivog orla.

U svakom slučaju, sigurni smo da ćete uživati i da ćete se sa ovog putovanja vratiti puni utisaka.

Doživite Đerdap!

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.