Izvor: B92

Kada kažemo Turska, prvo na šta pomislimo jesu čaj, baklave, ratluk i druge turske poslastice, šoping, prepoznatljive džamije, bazari i Istanbul koji turisti rado posećuju tokom cele godine. Međutim, kada se leto približi, prvo na šta pomislimo jesu more i poznata letovališta u Turskoj.

Ova mesta ne krase samo luksuzni hoteli, aqua parkovi, turska kupatila i izleti, već i prelepe plaže!

Za vas smo izdvojili 6 plaža koje važe za najlepše u Turskoj! U nastavku saznajte o kojim plažama je reč i šta je to što ih čini posebnim!

Foto: Promo

1. Oludeniz plaža, poznatija još kao Plava laguna, nalazi u Egejskoj regiji Turske, na mestu spajanja Egejskog i Mediteranskog mora. Smeštena je u blizini Babadag planine, na jugozapagu zemlje. Oludeniz plažu karakterišu topla voda i predivan beli pesak. Sve ovo Oludeniz čini popularnom plažom među turistima, kao i mestom za stvaranje odličnih uspomena i fotografija!

2. Butterfly valley (Dolina leptira) smeštena je u Fethiye distriktu, u blizini plaže Oludeniz. Predstavlja dom za hiljade vrsta leptira, što i samo njeno ime kaže. U pitanju je jedna od najunikatnijih plaža u Turskoj, jer je pod zaštitom i kao takva predstavlja važno ekološko područje. Do ove plaže se može doći samo brodom.

3. Kleopatrina plaža nalazi se u Alanji, u Antalijskoj regiji. Poznata je po belom pesku i tirkiznoj boji mora, zbog čega je jedna od najpoznatijih plaža u Turskoj. Ova 2,5 km duga plaža smeštena je u podnožju planine Taurus. Prema legendi, ovde su boravili Marko Antonije i egipatska kraljica Kleopatra. Danas, plaža Kleopatra predstavlja ne samo lepu plažu, već i mesto gde možete uživati u vodenim i sportovima na pesku, barovima na plaži, žurkama na takozvanim piratskim brodovima... Zahvaljujući lepoti i sadržajima koje nudi, Alanja predstavlja odličan izbor i za porodice i za mlade. Ovo je ujedno i jedno od povoljnijih turskih letovališta, pogotovu kada ugrabite odličnu last minute ponudu.

Foto: Promo

4. Kaputas je još jedna plaža u nizu koju možete videti u brošurama i drugim promotivnim materijalima za Tursku. U pitanju je plaža do koje je malo teže doći, brodom ili strmim stepenicama, ali vredi truda. Ono što je razlikuje od ostalih plaža u Turskoj, jeste vijugavi put koji se proteže uz liticu iznad obale, zbog čega kažu da podseća na Amalfi obalu. Zaliv Kaputas smešten je u Antalijskoj regiji. Zaštitećeno je područje sa razlogom, jer je stanište ugroženih vrsta biljaka koje rastu samo u Antalijskoj regiji.

5. Antalija je poznata i po plažama Lara i Konjalti, koje su izbor turista širom sveta. Pored uživanja u tirkiznom, čistom moru i pesku, na njima se možete zabaviti uz piće u nekom od barova. Na Konjalti plaži se čak možete oprobati i u sportovima na vodi. Antalija i plaže Lara i Konjalti dodatni su pokazatelj zašto je turska obala jedna od posećenijih na svetu!

Ukoliko još uvek niste odabrali destinaciju za letovanje 2021, neka Turska - bilo Antalijska ili Egejska regija, bude vaš izbor!

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.