Izvor: B92

Teško je opisati životni stil Novog Sada ali ga je vrlo lako uočiti. Urednici magazina Lonley Planet uočili su da je Novi Sad "elegantan i opušten" i uvrstili ga u Top 3 grada destinacije na svetu za 2019.

Novi Sad će tokom predstojećih letnjih meseci biti domaćin brojnih kulturno-umetničkih i sportskih manifestacija evropskog i regionalnog karaktera. Muzički festivali koji se održavaju na Petrovaradinskoj tvrđavi kao i u njenom podgrađu, te raznovrstan kulturni i umetnički sadržaj koji se organizuje širom grada potvrđuju titule "Evropske omladinske prestonice za 2019." kao i "Evropske prestonice kulture za 2022.".

Muzički festival koji je Novi Sad proslavio širom sveta i ove godine će se održati na zidinama Petrovaradinske tvrđave od 8. do 11. jula. Pod sloganom "Slaveći život" „Exit“ festival slavi svoj dvadeseti rođendan. I ove godine tokom četiri festivalska dana planiran je nastup brojnih međunarodnih, regionalnih i lokalnih muzičara.

Foto: Aleksandar Milutinoviæ

Pored festivala savremene muzike i ove godine organizuje se festival tradicionalne muzike Svetski tamburica fest. U zvucima tamburice, novosađani i njihovi gosti uživaće tokom tri festivalska dana od 19. do 21. avgusta. Samo par dana kasnije od 26. do 28. avgusta u baroknom gradiću, održaće se možda i jedan od najoriginalnijih festivala - Gradić fest.

Petrovaradinska tvrđava biće domaćin i velikog sportskog događaja. U sred leta od 12. do 15. avgusta po zidinama, bastionima i lagumima tvrđave neki od najboljih evropskih biciklista učestvovaće na Evropskom prvenstvu u planinskom biciklizmu.

Foto: TONS

Jedinstveni Kaleidoskop kulture počinje 02. septembra i trajaće do 8. oktobra. Kako organizatori kažu - "Kaleidoskop kulture prepliće pet vrsta umetnosti kroz mnogobrojne kulturne i umetničke događaje. Novi Sad postaje grad-scena u kojem je svima pružena prilika da kreiraju sopstveni kaleidoskop kulture, u susretu sa arhitekturom, književnošću, izvođačkom, vizuelnom i primenjenom umetnošću tokom svih pet nedelja trajanja programa".

U Novom Sadu imate prilike i da obiđete brojne muzeje, galerije ili verske hramove i bolje se upoznate sa istorijskim nasleđem ovog grada. Obala Dunava te blizina Fruške gore pruža mogućnost aktivnog odmora i uživanja u šetnji, vožnji bicikla ili jednostavnom sunčanju na plaži. Nikako ne propustite lokalne gastronomske specijalitete jer je Novi Sad poznat po svojim restoranima i čardama, muzici i dobrom vinu.

Foto: Aleksandar Milutinoviæ

Turistička organizacija Novog Sada (TONS) sastavila je nekoliko predloga kako da svaki posetilac kvalitetno provede svoje slobodno vreme, bolje upozna i zavoli Novi Sad. Grad koji će vas svojim šarmom i bogatom turističkom ponudom, inspirisati da mu se iznova vraćate.

Više informacija o turističkoj ponudi grada, kao i više predloga i ideja o tome kako provesti 3 dana u Novom Sadu, kao i predlog za 52 vikenda, možete pronaći na sajtu TONS-a www.novisad.travel gde se nalazi i kalendar svih manifestacija i događaja planiranih u Novom Sadu tokom 2021.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.