Izvor: PR ÈLANAK

Vratite se za kratko u detinjstvo, a vašim mališanima priuštite ono najbolje što detinjstvo može da daruje. Vreme je za ponovni susret sa već pomalo zaboravljenim junacima iz doba krede i jure. Više nas ne dele milioni godina! Vodimo vas u posetu dinosaurusima!

Novogodišnje praznike provodimo na Zlatiboru. Desilo se i to čudo – ovaga puta snežne pahulje nisu prekrile zlatiborsku visoravan, pa je izostao prepoznatljivi beličasti dekor koji proslavi Nove godine daje posebnu draž. Ne marimo mnogo zbog toga. Fantastični novogodišnji koncerti, lud provod u tamošnjim klubovima i višečasovne šetnje na svežem vazduhu čine da se ni ovoga puta ne pokajemo što smo izabrali Zlatibor. Na ovoj planini je poslednjih godina znatno obogaćena turistička ponuda zahvaljujući novim zabavnim sadržajima.

Opšte je mišljenje da su upravo takvi sadržaji nedostajali ovoj planinskoj lepotici. Oni su prevashodno namenjeni deci, ali se i ostali mogu itekako dobro zabaviti. Evo, mi smo živ primer! Kako zbog nedostatka snega ne možemo da se otisnemo u skijaške avanture, to odlučismo da se upoznamo sa najpopularnijim zabavnim sadržajem na Zlatiboru – Dino parkom.

Carstvo dinosaurusa i dobre zabave

foto: promo

Dino park se nalazi na svega 300 metara udaljenosti od samog turističkog centra. Smešten je u predivnom ambijentu borove šume, na površini od 5 hektara. Park je omeđan plastičnim replikama dinosaurusa, između kojih su instalirani brojni zabavni sadržaji poput: zip line-a, avantura parka, veštačke stene, dečijeg dino sela, 6D bioskopa, streličarstva, air soft-a, kvadova, jahanja, vožnje rolera, ski škole, sankalište, klizalište, mini tjubing, mini zoo vrt.

Sadašnji izgled i zabavna ponuda Dino parka nisu konačni jer se u toku naredne godine planira uvođenje dodatnih zabavnih sadržaja koji bi u potpunosti zaokružili priču o ovom nesvakidašnjem carstvu dinosaurusa. Naime, u planu su pravljenje: paintball zone, mc racing staze i golf terena. U okviru Dino parka se nalazi kafe picerija (sa igraonicom za decu koja je besplatna) i velika suvenirnica gde posetioci mogu kupiti makete i figurice dinosaurusa različitih dimenzija. U narednom periodu sa radom bi trebalo da počne i restoran (sa igraonicom) što će omogućiti posetiocima da ovde pronađu višečasovnu zabavu. Naravno, pogledajte i ostale preporuke za smeštaj na Zlatiboru.

Iako već odavno nisam dete, obuzeo me je osećaj razdraganosti i nesvakidašnje sreće dok sam se sa ostalima približavao ulazu u Dino park. Pomisao da ću kroz nekoliko trenutaka ugledati mnoštvo heroja svoga detinjstva, koje se nije moglo zamisliti bez naučno-popularnih emisija o dinosaurusima, činila me je veoma uzbuđenim i nestrpljivim. Dolazimo do biletarnice u kojoj kupujemo ulaznice za Dino park. Cena ulaznice za odrasle staje svega 200 dinara jer je u toku promotivni period, dok deca ulaze besplatno.

Trenutak kasnije, već smo se obreli u zlatiborskoj šumi u kojoj su dom našli naši diskretni heroji iz doba krede i jure, njihova veličanstva – dinosaurusi. Odmah uočavamo da se Dino park sastoji iz niza ispreplitanih popločanih staza kraj kojih se nalaze statue dinosaurusa. Do nas počinje da dopire zvuk koji ispušta jedan od dinosaurusa, u tom momentu od nas zaklonjen borovom šumom, a za koga ubrzo saznajemo da je u pitanju veličanstveni Tiranosaurus Rex. Avantura je mogla da počne!

Prvi na koga nailazimo iz ovog opakog društva reptila biva Alosaurus. Ispod njegove vešto napravljene replike, dugačke oko dva i po metra nalazi se mini štand gde su na engleskom i srpskom jeziku opisane najvažnije karakteristike ovog severnoameričkog predatora iz doba jure. Kretao se na dve noge i posedovao dve karakteristične zašiljene kraste na njiški. Njegova stvarna veličina je bila između 10-14 metara, visina 5-6 metara, a životni vek mu je trajao 30 godina. Rano je dostizao polnu zrelost već sa 10 godina i bio je veoma agresivan.

Par metara dalje, sa levoj strani u odnosu na pešačku stazu, nalazi se prvi zabavni sadržaj – zip line. Zip line predstavlja adrenalinski sadržaj koji omogućava da se „preleti“ na konopcu sa jedne strane na drugu, uz uživanje u panoramskoj perspektivi. Ovaj zip line je dugačak 108 metara. Jedan drugar je želeo da okusi ovu avanturu jer do sada nije imao za to priliku. Mi ostali smo se već susretali sa ovakvim vidom zabave, pa rešismo da ga sačekamo i energiju sačuvamo za neku od takmičarskih disciplina. Ne budite nestrpljivi, brzo dolazimo i do toga!

foto: promo

Dok nam drugar priča o tome koliko je dobro iskustvo vožnja ovdašnjim zip line-om dolazimo do statue jednog veoma neobičnog dinosaurusa – Spinosaurusa. Ono što prvo upada u oči kod njega predstavlja veliko jedro na sredini leđa koje je služilo za regulaciju temperature. Spinosaurus je bio veliki dinosaurus mesojed, dužine do 17 metara, koji je hodao na dve noge, a omiljena hrana su mu bili drugi dinosaurusi i ribe. Bio je napredni teropod, sa veoma visokom inteligencijom.

Nastavljamo sa obilaskom Dino parka dok pored nas promiču mališani različitih uzrasta vidno ushićeni onim što vide. Zastajkuju kraj svake statue i radoznalo razgledaju figure dinosaurusa. Ovde su u pratnji svojih roditelja, baka ili deka koji se trude da im ugode i sami srećni što su konačno pronašli „žicu“ i mesto gde se njihovi mališani osećaju kao svoji na svome.

Ubrzo se obresmo pred novim zabavnim sadržajem – avantura parkom. U pitanji je još jedan adrenalinski sadržaj koji pruža priliku posetiocima da se veru uz visoke borove pomoću sajli i stubova, kao i da savlađuju druge prepreke „lebdeći nad zemljom“ dok pokušavaju da prevale rastojanje između dve tačke. Instruktori nas uveravaju da je ova avantura potpuno bezbedna jer je zaštitna sajla obavijena oko tela i onemogućava da se padne na tlo. Primismo to k' znanju ali rešismo da se ovoga puta ne otisnemo u avanturu jer smo već izgubili puno vremena, a uskoro će pasti i mrak (šta možemo kad se već u 17h smračava).

Dino selo - zavičaj dece

foto: promo

Dugačka pešačka staza uvija ulevo i mi dolazimo do Dino sela. Dino selo predstavlja zabavni sadržaj namenjen deci najmlađeg uzrasta. Ako se za neki kutak ovog grandioznog zabavnog parka može reći da je najviše prilagođen deci i krojen po njihovoj meri onda je to sigurno ovo mesto. Sastoji se od desetak kućica malih dimenzija, crkvice i poligona za igru.

Znatizeljni mališani svako malo zamiču u ove malene kućice istražujući šta se u njima nalazi. Tamo ih čekaju malene stolice i stolovi, kao i table i flomasteri za pisanje. Kada završe sa obilaskom kućica, ovi mališani posežu za toboganima i ljuljaškama gde se odlično provode. Dino selo je pogodno za organizovanje dečijih rođendana pa se iznajmljuje kao svojevrsna rođendaonica.

Arkadne igre - borba do poslednje strele

foto: promo

U neposrednoj blizini Dino sela nalaze se i veoma zanimljivi zabavni sadržaji – arkadne igre, streličarstvo i air soft-a. Streličarstvo predstavlja disciplinu u kojoj posetioci – takmičari pomoću luka i strele ciljaju fiksnu metu koja se nalazi na oko 15 metara udaljenosti. Ako niste znali – streličarstvo je tradicionalni olimpijski sport. Sa druge strane, kod air soft-a posetioci – takmičari pucaju iz sofisticirane air soft puške koja predstavlja vernu repliku realnog oružja na ukupno 27 različitih fiksnih i pokretnih meta. Suština mehanizma ovog oružja je da se uz pomoć male količine vazdušnog pritiska ispaljuju plastične kuglice.

U glas rekosmo: „Ovo je nešto za nas“! Dogovaramo takmičenje u streličarstvu sa jednom opkladom – ko bude najgore ciljao plaća ostalima ručak (neku zlatiborsku jagnjetinu, hm). Odlazimo do blagajne i kupujemo po 10 strela za svakoga. Imamo sreće da na poligonu nema nikoga, pa odmah stižemo na red za gađanja. Instruktor nas pozdravlja i počinje da uvodi u tajne streličarstva. Kaže da je najvažniji dobar osećaj za metu, ali da je pre toga potrebno da postavimo strelu na sredinu konopca i jako zategnemo. Dakle, sve je stvar veštine i streljačkog impulsa.

Dogovaramo se da svako od nas u prvom krugu ispali po 5 strela, pa da nakon toga sve ponovimo. Tako će biti zanimljivije. Meta se sastoji od centra i još četiri kruga: crvenog, plavog, crnog i belog, tako da se pogoci različito boduju u zavisnosti od blizine centru mete. Imao sam tu čast da prvi otvorim takmičenje. Prva strela je završila na samom dnu mete, ali se brzo konsolidujem, ispaljujem tri solidna hica i ostvarujem ukupno 22 poena. Uopšte nije lako kako se to na prvi pogled čini. Prsti su počeli da bride već nakon treće strele, a da ne govorim koliko je teško naciljati. Ostali gađaju na sličan način, pa je rezultat nakon prve serije 22-17-25-28. Sve je još uvek otvoreno – očekuje nas uzbudljiva završnica. „Odlučivaće jedna strela“!

Otvaram drugi krug i molim ostale za tišinu jer mi je „biti il' ne biti“. Malo sam se popravio u odnosu na prvi krug – cirka 27 poena. Laknulo mi je. Sada su sve oči uprte u Zorana koji je do sada imao najgori rezultat. Ne lezi vraže, i on je konačno „namestio strelu“ što je bilo dovoljno za 31 poen. Nakon njegovog nastupa jedno je bilo sigurno – neću plaćati pečenje. A ko hoće? Preostala dvojica drugara streljaju u „životnoj formi“ ostvarivši po 35 poena. Epilog takmičenja je sledeći – Zoća plaća minimum dva kila jagnjetine na Mačkatu. Moram priznati da nijedna naša strela nije završila u samom centru meta, ali smo i pored toga dobili pohvale od instruktora imajući u vidu da se do sada nismo nikada okušali u ovoj interesantnoj sportskoj disciplini.

6D bioskop - u čeljustima dinosaurusa

foto: promo

Dok prolazimo pored 6D bioskopa do nas dopire vriska dece u bioskopskoj sali. Prenusmo se i glasno zapitasmo: „Šta ih je to toliko uplašilo“? Radnik u bioskopu se nasmeši i predloži da se i sami uverimo, ako imamo hrabrosti. „Jel' to on nas etiketira“, što bi reko Zoran Radmilović, u liku Radovana III. Autoritativno sugerišem ostatku ekipe: „Pravac bioskop!“

U 6D bioskopu se prikazuju uzbudljivi, kratki filmovi o dinosaurusima. Traju između 5-10 minuta, pri čemu u bioskopsku salu može da se smesti do 10 osoba. Posetioci su slobodni da izraze želju koji tačno film iz bioskopskog repertoara žele da gledaju. Pre početka projekcije gledaoci dobijaju specijalne 6D naočare koje im omogućuju da postanu akteri filmskih saga u kojima dinosaurusi vode glavnu reč.

Kupujemo ulaznice i ulazimo u bioskopsku salu. Noge klecaju od straha pred opasnošću koja će ubrzo uslediti. Valja nam se suočiti sa strašnim Tiranosaurusom Rex-om. Počinje projekcija! Prvih nekoliko minuta protiče u atmosferi uravnilovke dok gledamo životnu rutinu par dinosaurusa koji hodaju po afričkim prostranstvima usput se povremeno sukobljavajući između sebe. Međutim, nakon ovog opuštajućeg uvoda, jedan od dinosaurusa, i to najveći među njima, spazio je i nas – gledaoce. Usledio je napad! Izgleda da je bio jako gladan. Kroz samo par trenutaka, našao sam se u čeljustima ovog strašnog predatora. Vrisnuo sam od straha! Ostali su bili malo prisebniji, pa je vrištanje izostalo iako su priznali da im nije bilo svejedno. Zamolio sam ih da se ova bioskopska avantura i moja reakcija nigde ne prepričavaju. Što je bilo u 6D bioskopu, neka tamo i ostane.

Nastavljamo šetnju „stazom dinosaurusa“, radoznalo gledajući okolo i trudeći se da nam niti jedan dinosaurus ne promakne. Obresmo se pred statuom dinosaurusa čiji izled odmah upada u oči – Triceratopsa. Ovaj dinosaurus je živeo pre oko 65 miliona godina na prostoru Severne Amerike. Bio je dugačak 7,5 metara, visok 2, 5 metra i posedovao je dva snažna roga, po kojima je i najprepoznatljiviji. Imao je veliki nabor na vratu koji mu je mogao pružiti donekle zaštitu od ujeda predatora, a mogao je imati i svrhu regulisanja telesne temperature. Deca svako malo prilaze statui Triceratopsa, posmatrajući ga sa neskrivenim oduševljenjem.

Prolazimo pored poligona za kvadove koji su isključivo namenjeni za decu. Pomislih: „Kakva šteta, baš bi mi prijala jedna ovaka vožnja za relaksaciju od stresa nakon susreta „treće vrste“ sa strašnim Tiranosaurusom Rex-om. Par koraka dalje, nalaze se dva omanja dinosaurusa koja služe za jahanje. Dvojica klinaca se klate na njima dok roditelji fotografišu prizor. Kako se spuštamo niže, do nas sve jače dopire zvuk koji ispušta jedan od dinosaurusa, čija je statua daleko najveća u odnosu na sve ostale u Dino parku.

Tiranosaurus Rex - čuvar Dino jezera

foto: promo

Pogađate? Stižemo na teritoriju cara svih dinosaurusa – strašnog Tiranosaurusa Rex-a! Ovaj dinosaurus se ponosno šepuri iznad Dino jezera čuvajući ga od nezvanih gostiju. Zamahuje snažno svojim dugačkim repom usput ispuštajući krike od kojih se ledi krv u žilama.

Tiranosaurus Rex je predator koji je živeo u periodu krede, impozantnih dimenzija sa dužinom od 15 metara i visinom od 6 metara. Bio je efikasan ubica koji je lovio po severnoameričkim predelima. Imao je posebno ojačanu strukturu nosa, a mogao je da raznese kosti, kidajući ih i lomeći ih ugrizima. Znao je da plen nalazi i među pripadnicima svoje sopstvene vrste. Mada na prvi pogled deluju zakržljalo, njegovi prednji udovi imaju izuzetno debelu kortikalnu kost, što ukazuje na to da su bili razvijeni da podnesu veliko opterećenje.

Nakon epizode sa iz bioskopa strah me je i da ga pogledam. Ostali me zadirkuju i dobacuju jedni drugima da me potraže u čeljustima Tiranosaurusa Rex-a. Hteo sam u zemlju da propadnem od sramote! Par minuta se divimo prelepom jezercetu, pravom biseru Dino parka, usput slušajući o planovima vlasnika parka da se ono nastani retkim vrstama ribe. To bi bilo sjano i dodatno bi doprinelo njegovoj atraktivnosti.

Polako počinje da se smrkava. Zar već, bacam pogled na sat i konstatujem da smo ovde već više od 3 sata. Kako je samo brzo prošlo! Ovde vreme zaista leti! Ali nećemo još u apartman. Svraćamo u kafe piceriju koja se nalazi tik uz Dino jezero da se malo okrepimo uz neki topao napitak. Kafe picerija je veoma prostrana, sa velikim brojem stolova unutar samog objekta, prelepom terasom, kao i igraonicom za najmlađe koja se nalazi na drugom spratu. Ovde se nude gotovo sve vrste odličnih pizza, pa nismo mogli da odolimo da nešto od toga probamo. Sve je zaista besprekorno, od finog ambijenta, preko jela i napitaka do ljubaznog osoblja.

Došlo je vreme da naše putešestvije ovim jedinstvenim zabavnim parkom privodimo kraju. A kakav bi to rastanak bio ako nemamo nikakvu uspomenu, suvenir ili razglednicu da nas podseti na to gde smo bili i kako smo se proveli. O tome su itekako mislili u Dino parku, pa su gostima stavili na raspolaganje bogato snabdevenu suvenirnicu, gde mogu da kupe po neku figuricu dinosaurusa koja bi ih zauvek podsećala na posetu Dino parku.

Dobro, ne baš zauvek. Što se nas tiče, do prvog narednog puta kada dođemo na Zlatibor! Ovo mesto prosto morate da doživite! A kada jednom dođete, uvek ćete mu se vraćati!

foto: promo

Više informacije na sajtu http://www.dinopark.rs/

Cena ulaznice:

  • za odrasle: 600 dinara
  • deca do 3 godine: besplatan ulaz
  • deca od 3 do 15 godina: 300 dinara
  • 1 odrasla osoba: 700 dinara
  • 1 odrasla osoba + 2 deteta: 900 dinara
  • 2 odrasle osobe + 1 dete: 1.100
  • 2 odrasle osobe + 2 deteta: 1.300 dinara
  • 2 odrasle osobe + 3 deteta: 1.500 dinara


Cene zabavnih sadržaja:
  • Zip line vožnja: 300 dinara
  • Avantura park: 2h/400 dinara
  • Veštačka stena: 5 pokušaja 300 dinara
  • Zip line kids: besplatan
  • Dečije Dino selo: besplatno
  • 6D bioskop: 200 dinara
  • 5/10 strela: 200/300 dinara
  • 100 metaka za Air soft: 200 dinara
  • Kvadovi/10 minuta: 500 dinara
  • jahanje konja i ponija: 300/500 dinara


Autor: Ivan Ječmenic

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.