Izvor: B92

Slavljenje Nove godine u Barseloni se malo razlikuje od proslava u drugim evropskim gradovima jer lokalno stanovništvo to veče uglavnom provodi u krugu porodice.

Stara tradicija koja se i dalje sprovodi među ljudima je jedenje grožđa; tačnije, 12 grozdova sa svakim otkucajem zvona na novogodišnje veče.

Kada se završi sa porodičnim “pravilima” i tradicijama ljudi se okupljaju u barovima i klubovima. Ni ovde ne izostaju vatrometi, muzika i igranje na nekoliko mesta u gradu. Neka od popularanijih su El Raval i Gotička četvrt, kao i La Barceloneta.

Poslednjih godina, tačnije od 2006, glavno okupljanje je kod kule Agbar (Torre Agbar) koja je specijalno osvetljena u novogodišnjoj noći i nudi pravi lajtšou.

Za novogodišnje veče u Barseloni većina barova, klubova i ostalih mesta sprema posebne proslave koje traju do zore. Atmosfera je toliko živa i zarazna, da se to u malo kom drugom gradu može osetiti.

Mnoge zatvorene arene takođe prave velike žurke koje su uglavnom rasprodate mesecima unapred. Šta god da izaberete, kada završite sa "partijanjem" otiđite do obale i pozdravite prvi izlazak sunca u Novoj godini – jer je to još jedan od običaja lokalaca.

Za aktivan i energičan vikend u Barseloni predlažemo učestvovanje u San Silvester trci, koja će vas pred Doček napuniti adrenalinom.

U gradu vlada prava karnevalska atmosfera: svira se tradicionalna muzika i igra se celu noć – čitav grad upada u svečano raspoloženje uoči dočeka.

 

Foto: alko/sxc.hu

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.