Izvor: Izvor: www.glassrpske.com, Danijela Stokaniæ

Autor: {"id":186804,"id_news":728572,"name":"","surname":"Izvor: www.glassrpske.com, Danijela Stokani\u00e6"}

Hamamet je turistički grad smešten između gradova Susa i Tunisa - glavnog grada istoimene države. To je najpoznatije i najpopularnije odmaralište, slikovit i moderan grad i pravo mesto za odmor, zabavu i kupovinu, pa ga nazivaju tuniski Sen Trope, odnosno Monako.

Grad se ponosi kilometrima prekrasnih peščanih plaža koje i na vrhuncu sezone omogućuju romantične doživljaje u intimnim prostorima.

U gradu ćete pronaći raskošnu Medinu - repliku starog grada, šarolike štandove s ručno izrađenom robom, sa začinima i mirođijama, maurske kavane, restorane i bogat izbor noćnog provoda.

Novi deo Hamameta naziva se Džasmin, a udaljen je od starog dela grada deset kilometara. Idealan je za one koji su željni relaksacije na samoj plaži.

To je zapravo nova turistička i hotelska zona iznikla u poslednjih pet godina, a još je u neprekidnoj izgradnji.

Više od 40.000 ležaja smešteno je u desetinama modernih hotela i apartmanskih kompleksa sa vidnim pečatom mavarsko-arapskog arhitektonskog stila, koji su raspoređeni u dvostrukom nizu duž tri kilometra duge plaže.

Smeštajni kapaciteti su upotpunjeni bogatim pratećim sadržajima i impresivnom turističkom marinom.

U tuniskim tradicionalnim prodavnicama (soukovima) u Hamametu možete kupiti različite suvenire, tradicionalnu tunisku, ali i modernu odeću, suvenire od maslinovog drveta, keramičke predmete, nakit od srebra i zlata, predmete izrađene od bakra, nargile i slično.

Svetski poznati su tradicionalni, ručno tkani tepisi iz Kairouana. Krase ih raznoliki motivi koju vuku svoje poreklo od nomadskih šatora.

Cenkanje je deo kulture, pa se čak treba cenkati i u prodavnicama gde su istaknute cene. Prodavnice mešovitom robom su najčešće otvorene tokom celog dana, pošte i banke rade do podneva, a kiosci celi dan.

Pravu tunisku hranu treba isprobati u malim lokalnim restoranima, u tipičnoj arapskoj atmosferi.

Istorija

U 1. veku na mestu današnjeg Hamameta postojalo je naselje Puput, koje je postalo rimska kolonija jedan vek kasnije. U 13. veku grad su okruživale zidine, a Medina je izgrađena u 15. veku.

Posle toga grad pada pod špansku, a potom tursku vlast.

U Drugom svetskom ratu grad je bio jedno od sedišta generala Ervina Romela.

USLUGE CENE

Desetodnevni aranžman od 275 evra

Ručak od 10 evra

Voda (1 l) 0,75 evra

Pivo 1, 5 evra

vino 3 evra

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.