Izvor: Izvor: glassrpske.com, Jelena Bjelica

Autor: {"id":184081,"id_news":723030,"name":"","surname":"Izvor: glassrpske.com, Jelena Bjelica"}

Grad Rimini smešten je na prelazu iz centralne ka severnoj Italiji, na obodu Padske nizije, na mestu gde se ravnica spaja sa Jadranskim morem i krajnje severoistočnim obroncima Apenina.

Rimini je jedan od najvećih gradova na zapadnoj obali Jadrana, a kroz njega protiču i dve manje reke, koje se tu ulivaju u more - Marekija i Auza, a pre svega poznat kao turističko letovalište, koje je čuveno po brojnim uređenim plažama i brojnim mogućnostima noćne zabave. Zato je nezaobilazno odredište mladih, a na njegove duge plaže se tokom avgusta sjati na hiljade turista.

La Marina je 15 kilometara dug niz manjih peščanih plaža, glavni razlog zbog kojeg turisti dolaze u Rimini.

Rivijera Riminija je među najbolje opremljenim u svetu - suncobrani i ležaljke, kabine, tuševi, barovi s muzikom, spasioci, tereni za odbojku na pesku, električne pedaline, skuteri, kao i nekoliko mega velikih akva parkova samo su deo ponude.

Grad ima istorisjki centar i brojne znamenitosti koje obavezno treba obići. I pored toga što je žestoko bombardovan tokom Drugog svetskog rata, stari grad je temeljno obnovljen.

Jedan od simbola Riminija je Tiberijev odnosno Avgustov most preko reke Marekije koji se sastoji od pet polukružnih lukova širine oko osam metara. Građen je od 14. do 20. veka od kamena iz Istre.

Avgustova kapija (Arco d'Augusto), najstariji je preživeli rimski slavoluk na svetu. Podignut je 27. godine stare ere, a njime je obeležena rekonstrukcija poslednje deonice puta Via Flamina (Rim - Rimini), u čast Oktavijana Avgusta.

Obavezno treba videti i Hram Malatesta (Tempio Malatestiano) iz 14. veka koji lokalno stanovništvo najčešće zove Il Duomo. Freske u ovoj crkvi najverovatnije su delo Đota. Crkva je prvobitno bila posvećena Svetom Frančesku, a novo ime je dobila u 15. veku po plemiću Sigismundu Malatesti koji je naručio rekonstrukciju.

Tu su i amfiteatar iz drugog veka, koji veličinom može da se meri sa najvećim rimskim amfiteatrima,

Crkva mučenika Svetog Đulijana iz 16. veka, poznata po slici Đulijana koju je izradio venecijanski renesansni slikar Paolo Varonese, Palazzo dell'Arengo e del Podesta …

Ceo grad je okernut letnjem turizmu, i sve je prilagođeno turistima, tako da na svakom koraku ima barova i restorana. Hrana je odlična, a atmosfera krajnje opuštena.

Rimini ima više od 1.000 hotela, tako da je smeštaj veoma lako naći, a izbor je zaista veliki i prilagođen svakom ukusu i džepu.

Istorija

Pre nastanka rimske kolonije u području Riminija živeli su Etrurci, Umbri, Grci i Gali. Gali su naseljavali te krajeve od šestog veka pre nove ere, a Rimljani su 268. godine pre nove ere tu osnovali koloniju Ariminum. Nakon što je ovde prešao reku Rubikon, Cezar se legijama obratio na forumu Riminija. Rimini je privlačio pažnju više rimskih careva, kao što su Oktavijan Avgust i Hadrijan.

Tada su sagrađeni Avgustov slavoluk, Tiberijev most i amfiteatar. U srednjem veku tu su izgrađene brojne crkve i razvijala se umetnost, tako da je bila posebno poznata u 14. veku Riminijska škola.

Grad se veoma razvio posle Drugog svetskog rata.

USLUGE CENE

Noćenje u hotelu s tri zvjezdice (s doručkom) od 45 eur

Dve ležaljke i suncobran od 10 eur

Voda (0,5l) od 0,5 eur

Kafa od 1 eur

Ručak od 15 eur

Autobuska karta (važi 60 minuta) 1.2 eur

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.