Izvor: Ivana Kovaèeviæ

Iako je većina ljudi u Srbiji ostajala u zemlji za vreme epidemije kovida, mi smo ipak našli načina da obiđemo neka zanimljiva mesta, jer je naš istraživački duh nemoguće smiriti.

Ali da li mi je to bilo dovoljno?! Naravno da nije. Nažalost, nije bilo intenzivno i dinamično kako sam navikla.

Moja lista mesta koja želim da obiđem je stalno puna i neprestano je dopunjujem novim destinacijama. Međutim, s obzirom na to da granice mnogih zemalja još uvek nisu otvorene za nas (u vreme nastajanja ovog teksta nisu bile otvorene), izbor je pao na ne tako daleku destinaciju. U ovoj turi obilazimo severoistočni deo Italije i Sloveniju.

Italija mi uvek vraća osmeh na lice, međutim ovog puta je ta sreća bila još veća s obzirom na okolnosti.

Foto: Ivana Kovaèeviæ

Obišli smo deo oblasti u Furlaniji – Julijskoj krajini (Friuli-Venezia Giulia). Ova oblast je u severoistočnom delu Italije koji se graniči sa Slovenijom i Austrijom, nalazi se između Jadranskog mora i visokih planina. Može se pohvaliti bogatom i raznolikom baštinom, što je rezultat spajanja različitih naroda i njihovih kultura kroz istoriju.
Ova regija je idealna za posetu tokom cele godine: skijanje na belim vrhovima, opuštanje na plažama i uživanje u gastronomskom nasleđu samo su neke od zanimljivosti koje su nas čekale i koje smo okusili tokom ovog putovanja.

Foto: Ivana Kovaèeviæ

Trst i danas svojom strogom arhitekturom osvaja srca svih posetilaca, dok su Udine grad sa trgovima venecijanskog šarma i drevnim građevinama. Palmanova je, pak, savršen primer utvrđenog grada, dok su Dolomiti i Alpi među omiljenim destinacijama za ljubitelje zimskih sportova, u kojima ćemo i mi uživati.
Prvo posećujemo Trst, jedan od najposebnijih umetničkih gradova u Italiji. Grad jedinstvenog šarma i karaktera. Različite populacije su se u njemu ukrštale i ostavljale svoje tragove u elegantnim i istorijskim remek-delima, od umetničkih do arhitektonskih, širom grada.
Sreću koju sam doživela posle tri godine neodlaženja u Italiju mislim da bi jedino moj kolega Đ. razumeo.

Foto: Ivana Kovaèeviæ

Obilazak Trsta smo kao i uvek počeli na veličanstvenom trgu koji gleda na zaliv. To je jedan od najvećih evropskih trgova koji su na moru. Na trgu se nalaze različite građevine, uključujući i Fontanu četiri kontinenta.
Trst nisu samo spomenici, crkve, muzeji i palate. Njegovi istorijski slavni kafići takođe zaslužuju posetu. Oni su pravi simboli tršćanske strasti za kafom. Trst je umetnički grad koji danas živi kao i ranije, i zato smo u njemu intenzivno uživali kao i svaki put do sada. Imali smo sreće da tokom našeg boravka u njemu sunce neprestano sija pa je užitak bio potpun.

Foto: Ivana Kovaèeviæ

Palmanova je sledeća na našem putu. Nažalost, nemoguće je slikati ovaj grad (osim iz vazduha) i dočarati ga preko fotografija.
Tvrđava sadrži urbani centar zatvoren u tri koncentrična zida koji tako Palmanovi daju karakterističan oblik zvezde sa devet tačaka (zvezdana tvrđava). Venecijanska odbrambena dela predstavljaju izuzetno svedočanstvo o vojnoj kulturi koja je evoluirala na teritoriji Republike Venecije u 16. i 17. veku. Dok smo bili u poseti ovom gradiću, kiša je neprestalno padala, ali i pored toga, ovo mesto nam se svidelo i veoma nas prijatno iznenadilo.

Ako želite da se otrgnete od poznatih italijanskih turističkih zamki, onda bi Udine trebalo da budu vaša prava luka. Naša je svakako bila. Udine su elegantan i otvoren grad, sa mnogo prelepih zgrada u gotičko-venecijanskom stilu. Univerzitetski grad, koji je veoma cenjen zbog svojih kulturnih i naučnih centara. Pod vladavinom Rimljana, a potom i Mlečana, postao je glavni ekonomski i trgovački centar u srednjem veku. Većina njegovih istorijskih spomenika datira iz tog doba.

Foto: Ivana Kovaèeviæ

Pjaca San Đakomo (Piazza San Giacomo) je široki otvoreni trg i čini srce centra grada. Uokviren šarenim zgradama u venecijanskom stilu, sa kaldrmom, pravo je mesto za početak obilaska grada. Kafa u bilo kom od brojnih kafića koji su okrenuti ka trgu donosi čarobne momente, a uspon prema zamku – koji se nalazi na vrhu brda iznad grada – prelep je sam po sebi.
Najlepši deo grada Pjaca dela liberta (Piazza della Liberta) sastoji se od dve izuzetno jedinstvene zgrade: Lođa del Lionelo (Loggia del Lionello) i Portikato di San Đovani (Porticato di San Giovanni). Ove dve zgrade su arhitektonski zapanjujuće iz svakog ugla, a naročito Lođa del Lionelo, čiji mermerni stubovi bacaju svetlost i senku preko blistavih pločica.

Foto: Ivana Kovaèeviæ

Modernije ulice koje okružuju istorijsko jezgro su dobro raspoređene i prošarane drvećem i lepim, dobro održavanim parkovima.
Udine su divan italijanski grad van utabanih turističkih staza. Mi smo, pukom slučajnošću, neplanirano završili u njemu. Iskreno se nadam da vam je ovaj naš doživljaj dao podstrek da obiđete ovaj grad, kao i neke ideje kako da provedete vreme u njemu.

Foto: Ivana Kovaèeviæ

Iz Udina smo krenuli kasno po podne, pogled nam se pružao na ceo lanac Julijskih Alpa prema kojima vozimo, a ovaj predeo se može pohvaliti mnogim pejzažima, kao stvorenim za razglednice. Ukratko rečeno, to je bajkovit predeo.

Preuzeto sa bloga: www.mojeputovanje.net

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.