Izvor: B92

Kada sam u proleće 2018. krenula na samostalno osmišljeno i organizovano putovanje na jugoistok Turske, u ovom pomalo zaboravljenom delu sveta bilo je još uvek veoma malo stranaca.

Dodatno, bio je to još jedini deo Turske koji do tada nisam videla, niti opisala na svojim stranicama Umetnost putovanja. Jugoistočna Turska - nadomak granice sa Sirijom, mesto je gde su pronađeni mnogobrojni ostaci drevnih ljudskih civilizacija i najstariji hram na svetu.

Anadolska visoravan ove oblasti koja pripada severozapadnoj Mesopotamiji, na nadmorskoj visini od preko 1000 metara, mesto je gde su ljudi posadili prva polja pšenice, ikada.

Tačno u osam sati, iz Mardina smo krenuli ka severoistoku - gradiću Midjatu, i brdovitom gorju Tür Abdin (u prevodu s arapskog: "Gorje sluga Božijih") sa drevnim sirijskim manastirima.

Nakon sat vremena vožnje, u predgrađu Midjata skrenuli smo ka istoku zbog plana da pre ovog gradića posetimo najčuveniji sirijski manastir ovog gorja.

Foto: Ivana Dukèeviæ

Uzvišeni, svedeni Manastir Mor Gabriel - Manastir Svetog Gavrila, očarao nas je još na samom ulasku kroz veliku gvozdenu kapiju. Jedan od nekoliko najstarijih na svetu, sazidan je od okerastog kamena i osnovan davne 397. godine.

Nalazi se na platou valovitog gorja Tür Abdin, šesnaest kilometara od Midjata i najstariji je sirijski pravoslavni manastir na svetu. U ovom manastiru, služba se i danas odvija na aramejskom - danas mrtvom jeziku kojim je nekada govorio Isus Hrist.

Zapisi iz VI veka pominju čak hiljadu lokalnih monaha koji su ovde živeli. Između VII i XI veka Manastir Mor Gabriel bio je sedište Sirijske pravoslavne episkopije, a njegov status pomogli su i neki vizantijski carevi kao na primer Teodosije Drugi (koji je izgradio carigradske zidine), i carica Teodora - supruga cara Justinijana.

Foto: Ivana Dukèeviæ

Manastir Mor Gabriel, jedan je od preko 80 sirijskih manastira koji su nekada bili smešteni među vinogradima i voćnjacima badema i pistaća na gorju Tur Abdin. Na relativno malom prostoru, mnogobrojni manastiri tokom srednjeg veka bili su podeljeni u čak četiri biskupije.

Krstaški ratovi međutim, doneli su prva ozbiljna razaranja, a zatim su Mongoli na čelu sa Tamerlanom (Timur) pobili sve monahe na osvajačkom pohodu kroz Malu Aziju.

Nedugo pošto što je 1919. godine manastir ponovo vraćen na upravu Crkvi, hrišćanska zajednica stala je na pogrešnu stranu i priklonila se francuskim osvajačima koji su hteli da podele Tursku, te je sedište episkopije bilo prisiljeno da se iseli u Damask gde se i danas nalazi.

Foto: Ivana Dukèeviæ

Manastir Mor Gabriel posetili smo u pratnji i uz objašnjenje monaha, koje je organizovano samo na turskom jeziku. Kada je shvatio da smo stranci i da ga ne razumemo, bio je ljubazan i u nekoliko rečenica na bazičnom engleskom i nama ukratko objasnio o čemu je govorio.

U jednoj od crkvi ovog manastira, pokazao nam je Bibliju ispisanu aramejskim i na našu molbu da čujemo zvuk zaboravljenog jezika kojim monasi još uvek govore pristao da nam pročita odlomak:

Foto: Ivana Dukèeviæ

Jugoistočna Turska i Sirija, neka su od retkih mesta gde je još uvek moguće videti kako izgleda aramejsko pismo i čuti kako zvuči aramejski. I pismo, i zvuk jezika veoma podsećaju na zvuke današnjeg hebrejskog i arapskog.

Foto: Ivana Dukèeviæ

Piše: Ivana Dukčević

Izvor: Knjiga, Internet i Facebook stranica "Umetnost putovanja"

Tekst i fotografije deo su internet stranica "Umetnost putovanja", zaštićeni su Zakonom o autorskim i srodnim pravima. Nije dozvoljeno kopiranje, niti objavljivanje.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.