Izvor: Stefan Nikoliæ

Autor: {"id":603037,"id_news":1661562,"name":"Stefan","surname":"Nikoli\u00e6"}

Ukoliko ste ljubitelj skijanja, Tri doline vas neće razočarati. Čak i ako niste baš sigurni u svoje skijaške veštine, nemojte se kolebati. A prvi pogled na snegom prekrivene Alpe ni hiljadu ovakvih tekstova neće moći da opiše. Verujem da svaka osoba ima svoju kolekciju putovanja koja se ne smeju propustiti. Za nekog su na njoj letovanja, nekom su omiljena zimovanja, nekom obilasci gradova i muzeja...

Ova priča je upravo sa jednog takvog putovanja, sa destinacije iz snova i jednog od omiljenih mesta svakog skijaša na planeti - Les 3 Vallées (Tri doline).

Do ovog francuskog skijaškog raja nas je put vodio, sasvim razumljivo, preko Nemačke i Švajcarske. Počelo je jutarnjim letom iz Beograda za Frankfurt, nastavilo presedanjem za Ženevu, odakle je bio organizovan prevoz minibusom do krajnje destinacije - Le Menuira.

Naravno, ovo nije jedina opcija. Postoji i mogućnost rezervisanja paketa koji uključuje let direktno do Ženeve i autobuski prevoz do Le Menuira, Val Torensa, Meribela, ili gde ste se već uputili u okviru Tri doline.

Ko želi, može i da iznajmi automobil ili se preveze taksijem, mada će cena od nekoliko stotina evra na relaciji Ženeva - Tri doline za mnoge ipak biti nepremostiva prepreka.

Sam put od Ženeve traje između dva i po i tri sata, ali vam, zahvaljujući pogledu, neće biti nimalo dosadno. Ljubitelji biciklizma imaće priliku da vide i jedan deo etape čuvenog Tur de Fransa, onaj deo koji prolazi kroz Val Torens.

Odmah po dolasku u hotel "Mont Vallon" u mestu Le Menuir dočekalo nas je prijatno iznenađenje. Naime, uz ostalo uljudno, nasmejano i uvek na usluzi osoblje hotela, bila je tu i jedna recepcionerka poreklom iz Srbije.

Dama sa širokim osmehom ispričala nam je da je rođena u Francuskoj i da srpski ne govori najbolje, ali ga razume. Dodatno iznenađenje bilo je otkriće da je njen otac rodom iz Brzeća podno Kopaonika, pa je možda i sasvim logično da ona sada radi u ovom francuskom mondendskom skijalištu.

Zahvaljujući organizaciji "Friendly Menuires" čekalo nas je potpuno isplanirano veče, čiji je vrhunac bila "ski raquette" šetnja. Znate ono što smo kao deca gledali u crtanim filmovima, kada Tom i Džeri stave teniske rekete pod čizme kako im noge ne bi potonule u dubok sneg. E pa, nekoliko kilometara šetnje sa krpljama (kako se ovi "snežni reketi" zovu na srpskom jeziku) zaista je prijalo. I otvorilo apetit.

Srećom, na kraju šetnje stigli smo u kolibu "Lake Lou" koja je zapravo nalik planinskoj krčmi sa prijatnom atmosferom i pravom domaćom kuhinjom. Ako vas put nanese u nju, savetujem da probate tradicionalno francusko jelo - barenu govedinu sa povrćem i kuvanom koskom, čija se posoljena srž jede uz hleb. Za desert, s obzirom na to da u ovom delu Francuske rastu veoma ukusne borovnice, naravno - pitu sa borovnicama.

Posle napornog puta i fantastične večere bilo je vreme za odmor jer sobe hotela Mont Vallon gledaju direktno na stazu i na skijanje možete faktički čim napustite hotel. Stoga, valjalo se odmoriti.

Le Menuir je žičarama odlično povezan sa ostalim centrima, a skijalište Tri doline može da se pohvali sa više od 600 kilometara skijaških staza i, mada je nemoguće da ih tokom jednog putovanja obiđete sve, pružaju mogućnost uživanja skijašima svih nivoa.

Uz to, za one kojima je to potrebno, na raspolaganju su i instruktori skijanja. Iz ličnog iskustva, veoma su stručni i prijateljski raspoloženi.

A kad dođe vreme za odmor od skijanja, duž staza nalazi se nekoliko restorana. Preporučujem "Roc 7", relativno nedavno otvoren objekat sa italijanskom kuhinjom i prijatnim ambijentom.

Uživanje u ukusnom obroku, ipak, nadmašiće impresivan pogled na snegom prekriveni francuski deo Alpa sa visine od gotovo 2.000 metara.

Skijaše odavde čeka nekoliko ruta kojima se mogu spustiti do Le Menuira, dok je, za one kojima je ručak "previše" prijao, tu gondola spremna da ih vrati nazad.

Istraživanje Tri doline, ne treba to ni pominjati, najbolje je da obavite na skijama. Za one manje ambiciozne, tu su besplatni šatl busevi. U hotelima, naravno, možete dobiti red vožnje.

Mi smo tako krenuli put Val Torensa, svega nekoliko kilometara udaljenog od Le Menuira. Najlepše od svega je to da, ukoliko ste skijaš, možete i na skijama stići do njega uživajući u pogledu na neke od najlepših alpskih dolina.

Na samom ulasku u Val Torens nalazi se simpatičan restoran koji ima sopstvenu farmu sa koje nabavlja namirnice. Ne čudi onda što je hrana veoma ukusna, baš kao i sok od borovnica kojima se očigledno u ovom kraju baš ponose. Takođe, krompiriće prave u interesantnim oblicima i serviraju uvijene u nekakve replike novina. Sve u svemu, vrlo interesantno.

U centru Val Torensa nalazi se veliki broj lokala, restorana i prodavnica, kao i noćni klub na otvorenom. Atmosfera u njemu je fantastična i čini se da njegove goste najmanje zanima hladnoća. Luda žurka na planini i na niskoj temperaturi doživljaj je koji ne treba propustiti.

I u Val Torensu veliki broj hotela omogućava gostima izlaz na staze praktično direktno iz soba.

Foto: Promo

A kada ste u ovom delu sveta zimi, naravno - tu ste zbog skijanja. Dakle, sledi vožnja gondolom na 2.500 metara nadmorske visine. Tu vas čeka restoran, kompletno u drvetu, savršeno uklopljen u ambijent u kom se nalazi.

Odatle imate brojne staze kojima se možete spustiti u Val Torens, ali je možda bolje da se uputite u suprotnom pravcu jer na oko 3.000 metara iznad nivoa mora nalazi se "ajs bar".

Dok u ovom svojevrsnom igluu sklopljenom od ledenih kocki ispijate piće i glumite Eskima, razmislite i o tome da li ste spremni za nešto ekstremnije "zimske čarolije".

Foto: Promo

U regiji Tri doline ne nedostaje uzbuđenja, za one željne dodatne injekcije adrenalina.

Možete se tako spustiti padobranom (uz pomoć instruktora, naravno) direktno na ski-stazu ili se, pak, "sjuriti" niz planinu na nekoj vrsti boba. Ukoliko ste na odmoru sa prijateljima, možete čak organizovati i malo interno takmičenje.

Ako vam ni to nije dovoljno, u ponudi je "ice driving". Dok vozite (ili barem pokušavate da vozite) ovaj električni karting po zaleđenoj površini shvatićete koliko ste se nepravedno kao mali smejali Bambijevim naporima da ostane na nogama.

Foto: Promo

I tako, uz uživanje u lepoti Alpa, vrhunskom skijanju, francuskoj kuhinji i gostoprimstvu, naša tri dana u Tri doline brzo su proletela.

Utisak koji se najdublje urezao jeste da je ovo jedno od onih mesta na koje se, jednostavno, morate vratiti. Ili, ukoliko još niste bili - što pre doći.

Ukoliko ste ljubitelj skijanja, Tri doline vas neće razočarati. Čak i ako niste baš sigurni u svoje skijaške veštine, nemojte se kolebati. Nekoliko časova sa profesionalnim instruktorima i bićete spremni za uživanje na kilometrima i kilometrima prelepih staza.

Naravno, i za one kojima skijanje nije na prvom mestu mondenska odmarališta u ovoj regiji nude mnogo toga. Od brojnih drugih aktivnosti, do vrhunskih hotela, spa-centara, restorana, noćnih klubova...

I na kraju, prave zime i snega ove sezone gotovo da i nismo imali. U Tri doline, sa druge strane, sezona i dalje uveliko traje.

A prvi pogled na snegom prekrivene Alpe ni hiljadu ovakvih tekstova neće moći da opiše.

Zato, pasoš u ruke i srećan put!

Foto: Promo

Foto: Promo

Foto: Promo

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.