Izvor: Luka Nikoliæ

Autor: {"id":558844,"id_news":1561702,"name":"","surname":"Luka Nikoli\u00e6"}

Nadomak Herceg Novog, na nekih 13 kilometara od tog crnogorskog grada, nalazi se malo poznato, ali izuzetno neobično etno selo - Žlijebi.

Srpski turisti u Crnu Goru dolaze, maltene isključivo, kako bi uživali u morskim čarima i svemu što obalski gradovi imaju da ponude. Retko ko, barem što se tiče mlađih generacija, je pomislio: "Hajde da vidimo šta to još ima ovde, osim tog mora...".

Jedna od stvari koje nije neophodno, ali je svakako zanimljivo posetiti je etno selo Žlijebi, u kojem će vas oberučke dočekati domaćin Nikola Sikimić.

Najveća zanimljivost tog etno sela i ono što ćete prvo saznati kada se budete raspitivali o njemu je to da je ono napravljeno od kamena. Nikolini preci su stotinama godina, kamen po kamen, zidali selo koje je danas, u neku ruku, turistička atrakcija.

"To su bile kamene ploče i moji preci su ih iskoristili. Sve je ručno rađeno. Nove generacije su samo nastavile gradnju i razvile i obnovile selo. Nisu dozvolili da propadne", rekao je Nikola za 92putovanja.

Foto: B92/Luka Nikoliæ

U Žlijebima živi oko "pet, šest" stanovnika, kako nam kažu meštani, a nekada ih je bilo i više. Nikolini preci su gradili i gradili, ali su, kako kaže, drugom polovinom prošlog veka krenuli da "silaze" uglavnom u Herceg Novi, dok su neki došli i do Beograda, sve kako bi školovali decu, što u Žlijebima nije bilo moguće.

Možda najzanimljiviji detalj o Žlijebima dolazi iz jedne Nikoline priče, koja datira iz 1600. godine prošlog milenijuma. Njegov predak Vuk Sikimić je bio tadašnja "glava" porodice, ali izboriti se za ono što je sada u Nikolinim rukama nije bilo lako.

"On se tukao sa Turcima. Ovde je bila jedna mala kuća, a njemu su Turci uveli zabrane, ali su na kraju popustili. Turci su bežali u rupe kada je on došao sa hajducima. Ali, na kraju se sve završilo tako što su se pobratimili i dogovorili ’da se ne diraju", objašnjava.

Kada dođete do Žlijeba i kada prođete prostrane livade koje ga okružuju (što je moguće bilo kojim drumskim prevoznim sredstvom) domaćin, gospodin Sikimić, će vas dočekati, verovatno sa svoje dve ćerke i ugostiti onako kako često čine istinski domaćini širom Srbije i Crne Gore.

Za sve koji dođu žedni ili gladni problemi će biti ubrzo rešeni, uz kuvara koji živi u selu i sprema crnogorske specijalitete. A tu je i domaća rakija, ali i nekoliko vrsta prirodnih, domaćih sokova...

Foto: B92/Luka Nikoliæ

Uz gozbu čeka vas i obilazak brojnih kamenih kuća, pokrivenih kamenim gredama, koje podržavaju grede napravljene od drveta. Nikola svoj posao svhata ozbiljno, ali i uživa radeći ga.

"Vadim kamen ručno i kako ga izvadim, sednem i čujem ga kako krcka... Slušam ga, slušam ga, a on meni, a i ja njemu, stalno nešto peva. Stalno se dogovaramo, uživamo", otkriva nam domaćin etno sela Žlijebi.

Na nekih 700 metara od "centra" Žlijeba nalazi se crkva Svetog Nikole, sagrađena 1550. godine, gde su sahranjeni meštani sela. Vidikovac crkve, posvećene svecu koji je zaštitnik pomoraca, daje fantastičan pogled na Bokokotorski zaliv i na ulaz u Herceg Novi.

Žlijebi se nalaze u podnožju planine i osim toga što ga okružuju pašnjaci i livade tu su i dva izvora, a o neiskvarenoj prirodi nezahvalno je pričati, već je najbolje doći i videti.

Foto: B92/Luka Nikoliæ

Velika količina, na prvi pogled neiskorišćenog prostora, povukla je pitanje o tome da li se neko nekada raspitivao o kupovini placeva u Žlijebima. Nikola nije mogao da da precizan odgovor na to konkretno pitanje, ali je njegova vizija jasna.

"Možda sam nekada čuo, možda se neko raspitivao, ali ja tome ne pridajem važnosti. Mi koji smo tu ostali razvijamo selo, to jest razvijamo turizam. Pokušavamo da preko turizma 'oživimo' ovo selo, barem na trenutak, da možemo da ugostimo ljude. Kamene kuće traže ljubav", navodi.

Tokom obilaska doći ćete i do muzeja, u kom možete videti brojno starinsko oruđe kojim su se meštani sela koristili godinama unazad, kao i to gde meštani borave, uz brojne fotografije sa velikim istorijskim značajem... Barem za Crnu Goru i ovo malo, ali veoma zanimljivo selo.

To što nema stanovnika ne znači da nema i posetilaca. U Žlijebi dolaze i stranci – ima Nemaca, Norvežana, Finaca, ali i posetilaca iz Ekvadora, Južne Amerike i SAD.

Sve više i više turista koje privlači jedinstvenost ovog sićušnog crnogorskog sela, ali i dalje nedovoljno – ne onoliko koliko domaćin Nikola i njegovi meštani zaslužuju.

Luka Nikolić

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.