Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Berlin, ljubav na prvi pogled i zauvek: Uvek mu se rado vraćam

Podeli

Kada sam odlučila da tebi, koga ne znam, pričam svoje dogodovštine sa putovanja (kada sam rešila da pokrenem blog) nisam imala nedoumica, znala sam da prvi tekst mora biti o Berlinu. Od tada je prošlo par godina, a ja mu se kao i tada rado (minimum jednom godišnje) vraćam.

Piše: Ivana Kovačević

Zašto Berlin?

Zato što se razlikuje od svih gradova (posebno nemačkih). Zato što je otvoren, umetnički, tolerantan i inspirativan. Centar undergrounda i alternativnog načina života. Grad slobode, osećaj da oduvek tu pripadam.

Pokušavam svakom posetom ovom gradu da vidim, saznam, istražim i otkrijem nešto novo, nešto što do tada nisam videla, osetila i doživela.

A sa druge strane, imam omiljeni park, omiljenu metro-stanicu, omiljenu ulicu kojom obavezno prošetam kada sam tamo. I nikako ne mogu da se odlučim da li mi se sviđa više danju ili noću.

Kao što svaka vera ima svoja sveta mesta, tako ja Berlin smatram nekom “svojom svetinjom”.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Ove godine Nemačka na sva zvona obeležava 100 godina od otvaranja Bauhaus škole u Vajmaru. Jubilej na polju umetnosti, dizajna, arhitekture i zanatstva. Posebno je istaknut u Nemačkoj, međutim, uticaj Bauhausa je značajan u čitavom svetu, pa se stogodišnjica proslavlja globalno.

Verujem u teoriju da forma treba da prati funkciju, pa samim tim me oduvek fascinirala snažna intelektualna ideja Bauhausa. Dopada mi se što su nasleđe, duh i stil Bauhausa vidljivi i danas.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Zidom koji je gotovo preko noći podignut 1961. godine (oko 150km dug) Sovjeti su želeli da prekinu masovno iseljavanje stanovništva iz istočnog u zapadni blok, danas je galerija na otvorenom. Sinonim za Hladni rat i podeljenost, East side gallery je izgleda u nekom skorijem periodu ponovo okrečen i osvežen. Nekako mi je ona patina koju je ranije imao bila interesantnija, ali nije loš i ovako “umiven”.

Foto: Pixabay / Tegula
Foto: Pixabay / Tegula

Ako planirate put do Berlina, nemojte zaboraviti da na vreme onliajn rezervišete posetu Rajhstagu (parlamentu). To preporučujem svim prijateljima. Nije bitno da li vam je tura tokom dana ili večeri, obećavam, svideće vam se. Sama ideja da staklenu kupolu spuste na zgradu parlamenta i stave do znanja svojim političarima da ih narod odozgo posmatra i da moraju da paze šta rade naprosto je genijalna.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Kada ste već u blizini Pariskog trga, stanite na trenutak i uživajte u Brandenburškoj kapiji. Svakoga dana sa ovog trga kreću besplatne ture (traju oko dva i po sata) na kojima će vas lokalni vodiči upoznati sa interesantim podacima koji ne mogu na netu da se pročitaju. Vodiči rade po principu bakšiša koji dajete na kraju ture, koliko i ako želite.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Memorijalni centar i muzej posvećen ubijenim Jevrejima takođe se nalazi u neposrednoj blizini.

Kada ste u Berlinu obavezno dok ste u poseti uzmite Berlin welcome card. Postoje različite pogodnosti sa ovom karticom, od onih za prevoz, preko popusta za ulazak u muzeje, za penjanje na TV toranj, vožnje brodom, do različitih popusta u buticima, kafićima…. Pregršt je pogodnosti sa ovom karticom i stvarno vredi, isplati se.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Meni omiljeni trg u Berlinu (pogotovo tokom božićnih praznika) je Gendarmenmarkt. Na trgu se nalaze dve skoro identične crkve (nemačka i francuska) a između njih je smeštena koncertna dvorana. U njihovoj blizini, još jedna za mene svetinja. Šarmantna radnjica Riter sporta koja u svom asortimanu ima meni omiljenu čokoladu sa makadamijom.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Berlin je potpuno ravan, pa je milina pedalirati i istraživati ga i na taj način.

Vreme je bilo promenljivo pa smo spakovali kišne kabanice u ranac i krenuli u zoološki vrt koji se nalazi u jugozapadnom delu Tiergarten parka. Nismo pokisli (imali smo sreće) pa je uživanje u zoo-vrtu bilo opušteno.

Šetnja zoološkim vrtom mi je uvek dobitna kombinacija. Dok sa jedne strane jurcamo gradom i pokušavamo puno da vidimo, šetnja zoo-vrtom mi pričinjava pravo rasterećenje (ovo je definitivno jedan od interesantnijih vrtova koje sam posetila).

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Ovoga puta posetu Berlinu završavamo u Monkey baru. Prikladno, uz dobru muziku, berliner pivo i pogled na Berlin sa desetog sprata.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Preuzeto sa bloga: www.mojeputovanje.net

strana 1 od 405 idi na stranu