Izvor: Tara Tomoviæ

Autor: {"id":537356,"id_news":1504123,"name":"","surname":"Tara Tomovi\u00e6"}

Ako je Dubai kralj onda je Doha definitivno kraljica Arabijskog poluostrva, a Katar - Švajcarska Bliskog istoka. Reći takvo nešto uopšte nije preterivanje.

Čim smo sleteli u Dohu i izašli iz aviona posle više nego udobnog petosatnog leta kompanijom Katar ervejz (Qatar Airways) skinuli smo jakne koje smo poneli iz Beograda jer vam one za katarsku „zimu“ od prosečna 24 stepena nikako nisu potrebne.

Kulturno selo Katara / B92

Uputili smo se ka hotelu Grand Hyatt, koji je u ponudi turističke agencije “Travelland“, a do kojeg se kroz dvadesetak minuta vožnje čuvenim Cornish Roadom stiže od velelepnog i najpopularnijeg aerodroma u regionu Hammad International. Nimalo slučajno ne krećem hronološki baš od aerodroma jer je u pitanju prvo mesto na kojem ćete početi da stičete utisak o Dohi, odnosno Kataru. Nazvan po prethodnom šeiku Hamadu bin Kalifi al Tani uz dodatak International prikazuje Katar baš kakav jeste – tradicionalna arapska zemlja koja se sve više okreće ka Zapadu. Sve i da ste čitali nešto o pravilima ponašanja u Kataru, nemojte slepo verovati, a ponajviše imati predrasude. Jednostavno imajte na umu da u zemlju ne smete uneti samo svinjetinu i alkohol. U skladu sa kulturom Katara nije ni da se šetate golišavi, odnosno otkrivenih ramena i kolena, ali opet ni to nije zakonom zabranjeno, niti će vas iko zbog toga prekoriti. Radi se samo o tome da li vi želite da poštujete tuđu kulturu ili ne.

Bogatstvo sa stilom

West Bay / B92

Dvodnevni boravak u Dohi započeli smo obilaskom grada koji simbolično nosi ime od reči „dohat“, što na arapskom znači oblo. I stvarno, Doha je baš takav grad. Sve što vidite na panoramama Dohe su uglavnom neboderi koji svojom visinom paraju oblake, a zapravo je to poslovni deo grada West Bey...

Zlatna džamija u Katari / B92

Pravu lepotu pak, krije kulturno selo Katara čiju je izgradnju inicirala Moza bint Naser, supruga prethodnog šeika Hamada, čija se reč u zemlji izuzetno ceni, a ponajviše zahvaljujući njoj je danas položaj žena u Kataru daleko bolji. Borba za kulturu i obrazovanje rezultirala je i nastankom ovog kulturnom sela.

Duša Katara

Suk Vakif / B92

Nezaobilazan je i suk Vakif, najstariji i najtradicionalniji deo Dohe u čijim ćete uskim uličicama naći originalne arapske proizvode, najbolje suvenire, ali i cenjkanje koje je ovde nezaobilazno i možda na najbolji način pruža uvid u pravi mentalitet Katara.

Suk Vakif / B92

Više nego ljubazni prodavci neće se libiti ni da vam daju da isprobate proizvode, a osim toga, tu se nalaze i neki od najboljih restorana u kojima možete probati sve specijalitete Bliskog istoka. Suk Vakif je jedno od retkih mesta u kojima možete videti i kako se živelo u Dohi pre nego što je grad doživeo transformaciju pre nekih petnaestak godina.

MIA

Pogled iz Muzeja Islamskih Umetnosti / B92

Iako govorimo o maloj zemlji u kojoj živi „samo“ 2,7 miliona stanovnika, od tog broja je samo 260.000 državljana Katara, a sve ostalo su stranci koji u njoj žive i rade. Stoga, biće vam možda malo teško i da dođete u dodir sa „lokalcima“, ali Muzej islamskih umetnosti – neverovatno arhitektonsko delo iz kojeg se pruža panoramski pogled na centar grada je mesto koje ako ne obiđete, niste ni iskusili pravu Dohu. Na pet spratova, sa neverovatnim balkonom, MIA je stecište umetničkih dela ne samo iz Katara već i čitavog regiona.

MIA / B92

Pustinjski safari

Pustinjski safari / B92

Jedno veče smo se našli na večeri u autentičnom hotelu Sharq Village, gde nas je menadžerka, inače Ruskinja, upitala kakvi su nam planovi za naredni dan. „Idemo na safari“, odgovorismo svi oduševljeno, a onda će – „Hm, lepo. Doduše, malo ekstremno“. Sledećeg dana smo znali na šta je mislila. Međutim, oni koji su iskusili safari u Tunisu i Egiptu za ovaj katarski kažu da je mala beba.

Pustinjski safari

Dok džipovi voze i proklizavaju po obodima peščanih dina i strmim nagibima, vozi vas i adrenalin zbog kojeg želite da vožnja nikada ne prestane. Prva stanica: zlatne peščane dine sa kojih se pruža pogled na more – da, dobro ste pročitali. Druga stanica: peščana plaža Sealine prepuna morskih zvezda s pogledom na Saudijsku Arabiju. Iskustvo koje morate doživeti! Za one koji se možda ne bi usudili na ovako nešto, na samom ulazu u pustinju možete jahati kamile i tako doživeti svoju verziju pustinjske avanture.

A šta će vam alkohol?

Doha sa broda / B92

Ako se pitate kako se dobro zabavljati u zemlji u kojoj se alkohol služi samo u hotelima, nemojte brinuti za to – pored pregršt sadržaja alkohol vam neće ni pasti na pamet. Mnoštvo tih sadržaja pronaći ćete u luci Dhow, gde možete ići na dvosatno krstarenje od luke do Bisera Dohe (Pearl-Qatar), 32 stambena tornja koji su između sebe povezani tržnim centrom u kom možete pronaći ama baš sve – od igle do lokomotive. Prvi utisak je da se nalazite u Majamiju, ali mondenski deo grada izgrađen na veštačkom ostrvu tek treba da zablista u punom sjaju čim se završi izgradnja svih zgrada.

Mundijal koji će svet pamtiti

foto: B92

A kad smo kod punog sjaja, zapitaćete se šta još nedostaje i ovako savršenom gradu? Metro! Ali nije da oni nisu mislili o tome! Naime, Doha je prošle godine bila jedina zemlja u svetu u kojoj je u isto vreme najveći broj mašina sa svih strana kopao ispod zemlje, a verovali ili ne, taj metro će već sledeće godine biti pušten u rad.

Što tako žure? Pa, ono možda i najvažnije nisam slučajno ostavila za kraj. Doha će kao kraljica Persijskog zaliva svojih pet minuta slave doživeti tek 2022. godine kada će biti domaćin Svetskog prvenstva u fudbalu. Do tada se ovaj neverovatan grad sprema za Mundijal, ali i posetioce iz svih krajeva sveta pred kojima treba da se dokaže.

Grad u kojem je stres strana reč

foto: B92

Iako stil života i atmosfera koja je više nego harmonična i uređena do te mere da smo se zapitali da li ova zemlja u kojoj većina ni ne zaključava stanove uopšte ima zatvor, i te kako se oseti odgovornost nacije koja treba da pokaže sve svoje adute.

Pearl-Qatar / B92

Ipak, najsnažniji utisak je činjenica da je prvi put u istoriji baš nekoliko dana pred naš dolazak fudbalski tim Katara osvojio Ligu šampiona Azije pobedivši Japan u, ni manje ni više, Dubaiju, sa kojim između ostalih zalivskih zemalja nije u dobrim odnosima zbog uvođenja embarga. Ali, čini se da Katar to ni ne dotiče previše.

U Kataru su svi na „MI“

Sealine Beach / B92

I, znate šta još? Svi stranci koji su više od decenije svedoci naprednih promena u ovoj zemlji ne govore za državljane Katara „oni“, nego „mi“, smatrajući da je ova zemlja podjednako njihova ponajviše zahvaljujući životu i mogućnostima koje im je dala.

Letujte u Dohi

Pearl-Qatar

Sada je baš pravo vreme da posetite Dohu i odgledate pretpremijeru filma koji će svet gledati tek od 2022. godine. Osim toga, čim Doha dobije pažnju kakvu zaslužuje sigurno je da će i cene otići gore. Trenutno možete letovati u Dohi već od 299 evra preko agencije "Travelland", koja jedina nudi aranžmane za ovu zemlju uz, još aktuelni popust od 70 evra po osobi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.