foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Neočekivano očekivani Brazil!

Podeli

Za 92putovanja piše Olivera Jokić

Zahvaljujući svom poslu imala sam mnogo prilika da putujem i mnogo prilika da uživam u najkvalitetnijoj kafi. Imala sam sreću da spojim te dve svoje velike ljubavi. Pamtim brojne egzotične destinacije i brojne kafe na mestima na kojima je nastajala istorija, sa ljudima koji su obeležili lepe trenutke mog života.

Ali u zemlju kraljicu kafe otišla sam tek nedavno.

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Prošlog proleća uputila sam se u Južnu Ameriku. Mnogo sam čitala i slušala o Brazilu, kao i svi mi. Tu tropsku i egzotičnu zemlju širom sveta znaju kao zemlju fudbala, kafe i sambe. Rio - kao grad nepreglednih plaža, dobre zabave i grad kontrasta.

Da je zaista tako, uverila sam se čim sam se prvi put popela na terasu svog hotela. Pogled sa krova, sa jedne strane zabranjena zona za turiste – čuvene favele, sa druge strane slika sa svih razglednica – podjednako čuvene Kopakabana i Ipanema.

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Da budem iskrena, nisam mnogo očekivala od Rija, jer sam mislila da me ništa ne može iznenaditi. Računala sam da je 50 kilometara plaže prelep prizor, bila sam sigurna da će pogled sa Glave šećera biti spektakularan i da ću se susretati sa nasmejanim ljudima

Ali Rio ne zovu bez razloga „čudesni grad“. Brazilci čak kažu kako je Bog stvarao svet šest dana, a da je sedmog dana stvarao Rio. Ovaj grad krije mnoge tajne. Iako danas nije prestonica, davnih dana bio je glavni grad jedne evropske države – Portugala, jedina evropska prestonica izvan Evrope.

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Rio de Žaneiro je živopisan grad čiji miris okeana će se uvući u svaku vašu poru. Naučno je dokazano da je nebo iznad Rija najplavlje na svetu. Na zastavi Brazila se nalaze zvezde i nebo koje zapravo predstavlja zvezdano nebo nad Rio de Žaneirom.

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Na svakom koraku ispisano je mnogo istorije. Nad gradom jedno od novih svetskih čuda – najpoznatija statua Isusa Hrista na svetu, visoka 30 metara (i postolje od 6 metara) sa rasponom ruku od 28 metara. Spomenik je građen 10 godina i završen je 1931. Od tada, posećuju ga milioni turista. Čuvena statua Isusa Hrista u Rio de Žaneiru je najveća statua na svetu urađena u "art deko" stilu. Postavljanje statue na vrh planine Korkovado (Corcovado) možda i nije bila najpametnija ideja. Često privlači gromove, pa su obrve i prsti Hrista oštećeni. Na samoj statui postavljeni su gromobrani koji nisu uvek bili 100 odsto efikasni. Srećom, lokalna vlast je uvek spremna da plati popravke jednog od simbola grada koji ih nadgleda i čuva.

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Posle ture do vrha Korkovado, možete se autobusom uputiti na Ipanemu ili Kopakabanu. Tu ćete uživati u slikama koje nas najčešće asociraju na Brazil – zgodnim devojkama i momcima, skromnim bikinijima i zategnutim telima. Predlog za okrepljenje – kokosova voda direktno iz kokosa ili koktel kajpirinja koji se pravi od limuna, šećera i fermentisane šećerne trske.

Kada zađete u urbani deo Rija očekujte neverovatnu arhitekturu. Zanemećete pred lepotom grafita – ima ih bukvalno na svakom ćošku, i ako niste ljubitelj ove vrste ulične umetnosti, promenićete mišljenje. Ne propustite priliku ni da se promuvate njihovim buvljakom, niti da se popnete fascinantnim stepenicama Salaron. Čileanski umetnik svaki od 250 stepenika ukrasio je keramičkim pločicama koje je donosio sa svih strana sveta.

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Trotoari u ovom gradu u stvari su dekorativni mozaici, u portugalskom stilu, obično od crnih i belih kamenčića. Zanimljivo je da je gradska vlast, opet po uzoru na Portugalce, u sam pločnik implementirala na desetine QR kodova. Na taj način, još od 2013. godine, mnogobrojnim turisti mogu doći do svih potrebnih informacija o gradu.

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Jedna stvar koju sam doživela u Riju mi je posebno draga i smešna. Nisam očekivala da ću usred Rija bežati na klupu – od kiše! Bila sam potpuno iznenađena kada je lokalni prodavac počeo da mi viče da se popnem na klupu jer pada kiša. Kakve veze ima nešto kiše i čemu toliko uzbuđenje? Saznala sam vrlo brzo. U Riju kiše padaju jako i obilno, toliko jako da bujica lako može da vas odnese i povredi. Srećom, brzo i prođu... Ali kada pomislim na svoj izraz lica, pljusak, bujicu, zamislim sebe na klupi – neprocenjivo sećanje.

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Moj boravak u Riju nije mogao da prođe bez kafe. Kafa je moja ljubav, moj posao, moja strast. A da je ne popijem na pravom mestu u zemlji čiji su sportisti odlazak i boravak na Olimpijadi 1932. finansirali prodajući kafu koju su nosili sa sobom, ne mogu ni da zamislim. Zato sam se uputila u Kafeteriju Kolombo. Urbana legenda kaže da se ovo mesto proslavilo 1968. godine, kada je na popodnevni čaj u njega svratila kraljica Elizabeta. Da li je zaista ovde pila čaj ne znam, ali znam da danas služe najbolju kafu – „tris korasois“ ili tri srca. I popila sam je kao što Brazilci sve rade, polako, bez žurbe i sa uživanjem. Zakasnila sam na sledeću lokaciju, ali to je značilo da me je duh Rija obuzeo, jer karioke nigde ne žure, nikada ne stižu na vreme i to je deo njihovog šarma i njihove kulture.

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

I za kraj – da, istina je, Brazilci su mahom veseli, na prve ritmove spremni da zaigraju, druželjubivi i otvoreni. Brazil je zemlja koja se ne može doživeti za tako kratko vreme, ali se može naslutiti. Sa svojim peskovitim plažama, dramatičnim planinama kojima je okružen, obavijen ritmovima sambe i bosanove, Rio de Žaneiro je grad u koji se zaljubiš na prvi pogled.

Želim da sledeći put u Riju budem u vreme karnevala. A do tog nekog februara, ovog leta prisaćam se egzotike uz šoljicu savršene kafe – uz Doncafe Single Origin Brazil. Uživam u punim slatkim aromama oraha, čokolade i meda. Do nove posete Riju!

foto: Privatna arhiva
foto: Privatna arhiva

Ako ste i vi ljubitelj egzotike, osim najlepšeg ukusa Brazila, Doncafé ima još dva premijum ukusa – Honduras i Colombia, koji nam stižu sa sunčanih plantaža Latinske Amerike. Ukus Hondurasa - tropsko voće, sladak med i bogate arome, a Kolumbije - slatka pomorandža i pečeni lešnik. Zato i bez putovanja možete doživeti najlepše od Južne Amerike. Potrebni su vam samo džezva, voda i prava kafa.

Pratite 92Putovanja na Instagramu!
strana 1 od 33 idi na stranu