Izvor: Tara Tomoviæ

Autor: {"id":509289,"id_news":1403207,"name":"","surname":"Tara Tomovi\u00e6"}

Često slušate o tome da je Turska jedna veoma moćna zemlja, ali tek kada je posetite možete i sa sigurnošću tvrditi, pa čak i iz ugla običnog turiste.

Piše: Tara Tomović, urednica 92putovanja.rs;
Foto: Luka Đuđa Vladisavljević/BigBlue Media


Zemlja od 90 miliona stanovnika, koja ni Evropskoj uniji, ni MMF-u ništa ne duguje i zahvaljujući Ataturku živi evropskim načinom života ima sve što stanovnik jedne zemlje može da poželi – more, planine, uređenost, privredu i ekonomiju. Da me je neko ranije pitao u kojoj bih se zemlji na letovanju osećala najsigurnije, nisam sigurna da bi mi Turska bila izbor. Kako svako novo iskustvo menja čoveka, tako je bio slučaj i sa Turskom.

Sladak život

Hotel Amara Dolce Vita Luxury

Ako su u Grčkoj najlepši Kikladi, u Crnoj Gori Budvanska rivijera, a u Hrvatskoj Hvar, onda je svakako najpopularniji deo Turske upravo antalijska regija. Put smo započeli od Kemera, koji možda ima najlepše parče mora u ovom delu Turske. Ni ne čudi zašto je baš jedan od najpoznatijih lanaca hotela u Turskoj Amara Dolce Vita Luxury, u kojem sam odsedala odlučio da ovde smesti svoj hotel. Dok za razliku od većine ostalih rizortova od sobe do plaže morate da prođete čitav kompleks, ovde je obrnuto. Amara se proteže duž plaže, a sve što čini kompleks se nalazi iza i uz obalu.

Pogled koji oduzima dah

Pogled iz sobe koji se pruža tamo negde ka Kipru, ostavlja bez daha. Miris mora vas prati ceo dan, pa vas čini i pomalo uobraženim, kao da takvim stilom živite čitavog života, a ne tek par dana. Svaki ćošak rizorta sa pet zvezdica isplaniran je pametno, praktično i sa stilom, pa tako gde god da vaše oko spusti pogled, vi uživate – bilo da gledate u more, u baštu hotela, švedski sto, bazen ili lica nasmejanog osoblja. A baš je to i sve što želite na moru – da uživate u prijatnoj atmosferi i ljudima. Šljunkovita plaža podeljena je u dva dela, jedan je za porodice i nepušače, a drugi je za sve one koji vole provod na plaži, po mogućstvu bez dece. Baldahini, barovi na doku i kopnu čine pravi all-inclusive za um.

Život je stvarno sladak

Ne čudi što je Amara mnogima jedan od omiljenih hotela, pa čak iako ima većih. Kada sam svoje kolege upitala zašto su se, pobogu, svi zalepili za Amaru, rekli su mi da jednostavno ima „dušu“. I to je apsolutno tačno. Hotel je idealan što za mlade, što za one sa decom. Podeljena plaža je već dobar kompromis, a blizina centra Kemera idealna je za večernje noćne šetnje, dok oni mlađi imaju jednu od najboljih diskoteka u Kemeru na dohvat ruke – i pogađate, pripada kompleksu.

Pogled sa vrha uz zvuke saksofona

U brdu koje izgleda kao da grli ovaj luksuzan hotel nalazi se i restoran iz kojeg se pruža pogled na čitav kompleks Amara Dolce Vita Luxury. Uz romantične zvuke saksofona koji dopiru sa terase svetionika, postajete svesni veličine i raznovrsnosti ovog kompleksa. Ako bi me neko pitao kako treba da izgleda savršeni odmor, sigurno je da bih mu preporučila baš ovo Luxury iskustvo.

Gradska vreva koja odmara

Hotel Barut Lara

Nakon nekoliko noći maksimalne razmaženosti u hotelu Amara Dolce Vita Luxury, stižemo u samu Antaliju, tačnije u hotel Barut Lara. Znate onaj osećaj potpunog prostranstva i slobode? E, pa tako sam se i ja osećala u ovom velikom, a savršeno organizovanom hotelu. Često smo se šalili da nam je plaža „previše daleko“, čitavih 200 metara, ali s obzirom na to koliko Turci umeju da razmaze čoveka, ne iznenađuje što su mnogi zvali kola za golf da ih voze do plaže. Ako niste baš tako lenji kao što je bila i moja grupa, onda ćete na putu do plaže laganom šetnjom proći čitav kompleks – restorani, barovi, bazeni, predivna priroda i parkovi odmaraju oči i ne odaju utisak da se nalazite u dvomilionskoj Antaliji.

Šetnja Barut Larom

A onda stižete do same plaže – da ne kažemo peščanog prostranstva kojim se prostire bezbroj ležaljki, kulturno udaljenih jedne od drugih, da naglasim. Da hotel izdaje potvrdu za uplaćen novac onda bi to bila šestomesečna garancija da će vam u tom periodu nakon odmora biti potpuni zen u glavi i telu. I, verujte mi, nikada ne biste uložili reklamaciju.

Duden vodopadi

Velika prednost hotela Barut Lara jeste i blizina centra grada, koji je udaljen samo pola sata. Gradski prevoz koji saobraća svako malo može vas prevesti do centra, ali nemojte biti klasični turisti koji će u centru prvo odjuriti u popularne lance prodavnica koje imate i u Beogradu. Sve je to lepo i naći će se vremena za šoping, ali pre svega obiđite Kaleići, stari grad Antalije, čiji ulaz čuva Hadrijanova kapija. Tradicionalne prodavnice i neki od najlepših restorana u gradu kriju se upravo u uličicama starog grada. Nemojte ni da vas začudi veliki broj mačaka na ulicama, koje su ovde kao zakonom zaštićene i užvaju sva prava. Turci toliko vole životinje da se u strogom centru grada nalazi pravo malo mačje naselje – dvadesetak kućica koje su mačkama poklonili stanovnici Antalije, koji ih redovno hrane.

Šlag na torti – Belek

Magièna Calista

Udaljen samo pola sata od Antalije, Belek je pravo mondensko letovalište, a u nekom od njegovih hotela se i vi možete osećati kao svetske zvezde, koje nije neobično sresti ovde. Nismo zvezde, ali smo se i mi ubrzo tamo uputili. Ušuškan zelenilom, gotovo neprimetan s ulice krije se Calista Luxury, glamurozan hotel kojem ni Barak Obama nije odoleo. Kompleks čini devet zgrada, koncentrisanih je oko krivudavog bazena, a među zelenilom nijedna od njih neće ukrasti slavu bujnoj vegetaciji i cvrkutavim ptičicama.

Versaæe tepih

Hotel je poznat po tome što se u glavnoj zgradi nalazi pravo umetničko delo, ogroman tepih, koji je specijalno za hotel dizajnirala modna kuća Versaće, i čija je vrednost 800.000 dolara. Upravo je ovaj hotel bio domaćin nekadašnjem američkom predsedniku Baraku Obami i njegovoj delegaciji tokom samita G20.

Pogled iz predsednièkog apartmana

A nadomak prostrane peščane plaže i doka koji ulazi u more do 100 metara, nalaze se i luksuzne vile za iznajmljivanje čiji su redovni gosti Roman Abramovič, princ Edvard iz Velike Britanije i Salman, kralj Saudijske Arabije. Uprkos takvoj klijenteli, hotel nimalo ne odiše snobizmom. Naprotiv, prijatna atmosfera, fenomenalna arhitektura tek ovlaš ističu luksuz. Prostrane sobe, raznovrsna kuhinja, fenomenalan izbor diskoteka, barova i žurki na doku odlični su argumenti zašto su kapaciteti hotela 80 odsto popunjeni već u maju, a u junu u potpunosti.

Ako letujete u antalijskoj regiji, onda ne propustite i...

Hotel & Aqua Park "The Land of Legends"

...hotel The Land of Legends u sklopu kojeg se nalazi i najveći akva-park u ovom delu Evrope pravi je raj za malu decu - mesto na kojem i roditelji od dece, a i deca od roditelja mogu malo da odmore. Sobe su oslikane motivima iz omiljenih crtanih filmova, a tematski akva-park i delfinarijum obezbediće vašem detetu celodnevnu zabavu.

Mozak off, stomak on

Obavezno uraèunajte u letovanje i koji kilogram viška

Jer vaše je samo da odmarate. Možda se čak može nazvati i fenomenom, ali vrlo je zanimljivo koliko Turci misle o svemu da ni knjiga za čitanje na plaži ne mora da bude vaša briga – imate pravu biblioteku pored šetališta. Mokar vam je kupaći kostim, nema problema – na svakom ćošku su sušači. Niste večerali? Pa, šta, snek-barovi rade do kasno iza ponoći. A onda kad prođe nekoliko dana shvatite da ste se jako razmazili i to vam na neki neobičan način i prija. E, pa tome baš odmor i treba da služi jer nikako drugačije ne možete „napuniti baterije“ za novu sezonu.

A Turci definitivno imaju odgovarajući punjač...

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.