Izvor: Staša Rosiæ, B92

Autor: {"id":388938,"id_news":1249807,"name":"","surname":"Sta\u0161a Rosi\u00e6, B92"}

Prestonica Ujedinjenih Arapskih Emirata dugo je bila u senci mnogo “razmetljivijeg” Dubaija, koji je već izgradio reputaciju među poželjnim svetskim destinacijama. Sada je vreme da se ta nepravda ispravi.

Abu Dabi polako krči svoj put kao interesantno turističko odredište, naročito za one koji vole nešto mirnije, ali ipak urbano okruženje.

Za razliku od Dubaija, Abu Dabi ima sve što je potrebno za porodična putovanja, a da se pritom ne izgubi ništa od specifične atmosfere koju nose svi novi gradovi Emirata. Tu su zabavni parkovi, safari u pustinji, jedinstvene ture do ostrva pored kog su nekada uzgajane školjke za proizvodnju bisera, ali Abu Dabi radi i na svojoj kulturnoj ponudi, budući da bi uskoro trebalo da bude otvoren Gugenhajm muzej u kom će biti izložena dela svetskih savremenih umetnika, ali i lokalnih arapskih, koje Emirat podržava.

Ovaj grad je užurban, ali bez gužve, ležeran, ali ozbiljan, prepun velelepnih građevina, ali i plaža i u jednom trenutku ćete u njemu sigurno prepoznati ideju kakvu može imati samo japanski arhitekta. Naime, urbanizaciju je 1965. planirao čuveni japanski arhitekta dr Takahaši, uz brižljivo navođenje šeika Zajeda, oca Emirata i originalno je bio namenjen populaciji od svega 40.000 ljudi. Iako ga danas naseljava više od 1,5 miliona, originalni plan je sačuvan.

Foto: Visit Abu Dhabi

Idealan period godine za posetu Abu Dabiju je upravo sad, budući da se temperature trenutno kreću oko prijatnog 30. podeoka Celzijusove skale. Tako će potrajati sve do kraja maja, a onda kreće vrelo leto tokom kog se temperatura penje i do 50 stepeni i tako sve do kraja septembra.

Kako do Abu Dabija?

Foto: Staša Rosiæ / B92

Trenutno je u toku akcija “Stopover u Abu Dabiju”, u kojoj uz kupljenu kartu ka bilo kojoj destinaciji obuhvaćenoj mrežom Etihad Airways partner alijanse, ukoliko prolazite kroz Abu Dabi, možete da provedete dve noći u prestonici UAE po ceni jednog prenoćišta, počevši od 37 dolara po osobi i da birate neki od 50 hotela u gradu.

Ako je, pak, Abu Dabi vaša primarna destinacija, najlakši način da stignete do njega je jednim od dva direktna leta dnevno - avionom Air Serbia ili Etihad Airways.

Ako odlučite da putujete onim u 23.40h (Air Serbia), topla je preporuka da iskoristite usluge Premijum salona.

Foto: Staša Rosiæ / B92

Ovaj salon je otvoren za goste biznis-klase, kao i za članove Air Serbia Etihad gest platinum, gold i silver kluba koji putuju na letovima kompanija Air Serbia ili Etihad Airways.

Ovde možete isprobati izvanredne domaće, ali i internacionalne specijalitete, među kojima i “arapsko meze” sa zanimljivom kombinacijom jela – humus, libanska tabuli salata, falafeli i pita-hleb.

Na raspolaganju su i sva alkoholna i bezalkoholna pića, a za one kojima je potrebno da se osveže pre leta, tu je i tuš-kabina sa čistim peškirima.

Let od Beograda do Abu Dabija traje nešto više od pet sati, pa bez obzira na to što ste jeli u salonu, probajte neko od jela koja se služe tokom leta. Bićete iznenađeni!

Foto: Staša Rosiæ / B92

Od tačke A, do tačke B

Ako ste uplatili turistički aranžman, ne morate mnogo razmišljati o transferu od aerodroma do grada. Međutim, ako putujete samostalno, imate nekoliko opcija. Jedna od njih je autobuski prevoz.

Foto: Visit Abu Dhabi

Ispred Aerodroma potražite plavo-bele oznake za autobuse i na njima znak A1. Svi oni voze do grada i polasci su organizovani na svakih 40 minuta 24 sata dnevno. Autobuska karta košta četiri dirhama (nešto više od jednog evra), a put do grada oko 45 minuta.

Naravno, na raspolaganju su i taksi usluge. Start košta 25 dirhama (oko šest evra), a plaća se još 40 centi po kilometru. Taksi prevoz od aerodroma do grada ne bi trebalo da vas košta više od 20 evra.

U gradu

Primetićete da u Abu Dabiju niko ne šeta. Razlog je delom to što su vrućine tokom većeg dela godine nesnosne, a delom kulturološke prirode. Ovde je benzin jeftin i retko ćete izvan šetališta uz more i označenih staza za bicikliste rekreativce pronaći pešake i korisnike alternativnih načina prevoza.

Taksi prevoz je vrlo povoljan i od smeštaja do željene lokacije koštaće vas u proseku svega oko 10 evra.

Šta posetiti?

Foto: Staša Rosiæ / B92

Džamija šeika Zajeda

Džamija šeika Zejeda je jedna od najlepših građevina u Emiratima, u koju, za razliku od većine islamskih bogomolja, mogu ući i pripadnici drugih vera.

Kada je izgrađena, bila je treća najveća na svetu, ali je sada na sedmom mestu i drži tri svetska rekorda – ima najveći ručno napravljeni tepih iz jednog dela (površine 5.627 kvadratnih metara) i najveći luster na svetu (dugačak 15, a širok 10 metara) napravljen od blistavih Svarovski kristala.

Bilo bi dobro da imate svog vodiča za obilazak džamije jer može da vam objasni sve o njenom nastanku, ali i dubokoj simbolici koja je usađena u svaki detalj. Takođe, vodič će vam verovatno obezbediti adekvatnu odeću za ulazak u džamiju, za žene haljinu – abaju i maramu – hidžab, a za muškarce nošnju koju čine bela haljina – dišdaša, bela marama za glavu - kufija i crni obruč koji je drži pod nazivom akal ili aghal. Inače, nije obavezno da muškarci oblače tradicionalnu nošnju. Dovoljno je da budu pristojno obučeni, što podrazumeva duge nogavice i majicu barem kratkih rukava.

Sve o Džamiji šeika Zajeda možete pročitati ovde.

Sokolar prati pregled svog ljubimca u Bolnici za sokolove (Foto: Gettyimages)

Bolnica za sokolove

Sokolarstvo je drevna veština koja se smatra neodvojivom od arapskog nasleđa. Praktikuje se već hiljadama godina na Bliskom istoku, jer su beduinska plemena koristila ptice kako bi lovila u pustinji. Zbog toga se Arapi trude da njihovi ljubimci dobiju najbolju moguću negu.

Tako je nastala Bolnica za sokolove u Abu Dabiju, najveća te vrste na svetu, koja je, pored toga što je najvažnija veterinarska klinika u Emiratima, ujedno i jedna od najvećih turističkih atrakcija.

Ovde uz pratnju vodiča imate priliku da se upoznate bliže sa arapskom tradicijom, ali i s pticama, a dobijate priliku da držite sokola, fotografišete se s njim, pa čak ga i nahranite.

Sve o ovom jedinstvenom iskustvu možete pročitati ovde.

ferrariworldabudhabi.com

Ferrari World

U srcu ostrva Jas pod prepoznatljivim crvenim krovom od 200.000 kvadratnih metara i najvećim Ferari logom ikad napravljenim (65m x 48,5m), nalazi se prvi Ferari tematski park na svetu. Sve i da ne volite lude vožnje, ova građevina vredna je obilaska, jer je pravo umetničko delo.

Projektovao ju je tim inženjera čuvene firme “Benoy”, kako bi reflektovala estetiku i filozofiju kompanije Ferari i prvi je takav park te kuće. Potpuno je klimatizovana i otvorena cele godine, a pored vožnji, ovde možete prošetati kroz repliku italijanskog sela i ručati u nekom od pet restorana uglavnom inspirisanih italijanskom kuhinjom.

Treba biti hrabar, pa probati sve vožnje koje nudi Ferari vorld, naročito one koje su oborile nekoliko svetskih rekorda.

To je “Flying Aces”, rolerkoster sa najvišom petljom na svetu (52 metra) i najstrmijim i najbržim usponom (81 stepen, sa ubrzanjem od 30 km/h).

Ipak, najveća atrakcija je svakako “Formula Rosa” najbrži rolerkoster na svetu, posle kog će vam biti potreban češalj, a možda i malo šećera i vode, budući da dostiže brzinu od čak 240 km/h. Karte za Ferari vorld koštaju između 275 i 325 dirhama i uz njih imate pristup svim vožnjama u parku.

Foto: yaswaterworld.com

Yas Waterworld

Ovo je prvi veliki vodeni park u Abu Dabiju koji na 15 hektara prostora nudi više od 40 vožnji, različitih vodenih tobogana i atrakcija.

Ovde možete iskusiti i prvu tematsku vodenu “vožnju” –“The Lost Pearl” inspirisanu kulturom Emirata i njihovom tradicijom izvlačenja bisera.

Foto: yaswaterworld.com

.

Foto: rollercoasterrestaurant.com

Kad se umorite od vožnji, možete da skoknete do tržnog centra Yas i u restoranu Rogo pojedete zanimljiv obrok koji će vam doslovno pasti s neba. U ovom restoranu se obroci dostavljaju preko šina koje i same izgledaju kao rolerkosteri, a porudžbinu birate preko tableta.

Foto: Staša Rosiæ / B92

Safari u pustinji

Veliki je promašaj ako napustite Abu Dabi, a nijednom ne odete na safari u pustinji. Jedan od razloga je luda vožnja koju će vam priuštiti vozači velikih SUV automobila po peščanim dinama, a drugi taj što ćete videti gazele u njihovom prirodnom okruženju.

Kad se umorite od vožnje, navratite u etno-selo Zaman Laval, u kome iz prve ruke možete da vidite kako je izgledao život u Abu Dabiju pre nego što je pronađena nafta.

telalresort.ae

Tu je rekonstruisano selo, zajedno sa Souqom (arapska pijaca), pa čak i replikom broda, kakvim su nekada lovci odlazili u potragu za biserima.

Ljubazno osoblje poslužiće vas nekim od tradicionalnih specijaliteta, ali je možda bolje da se sačuvate za obrok u restoranu Telal resorta, odmarališta napravljenog usred pustinje.

telalresort.ae

Odmaralište čini nekoliko luksuzno opremljenih vila i centralna zgrada sa svim pogodnostima hotela s pet zvezdica – teretanom, vrhunskim restoranom, bazenom i spa-centrom.

telalresort.ae

.

telalresort.ae

.

Gde odsesti

Lobi hotela St Regis Abu Dhabi (Foto: St Regis Abu Dhabi)

U Abu Dabiju ima više od 500 hotela, ali jedan od najluksuznijih i najlepših je St Regis Abu Dhabi u jednom od “Nation” tornjeva.

Ovaj hotel od pet zvezdica može da se pohvali najvišim visećim apartmanom na svetu, koji se nalazi na 48. i 49. spratu i povezuje dva tornja. Ovde odsedaju predsednici i slavne ličnosti, a nedavno je Maradona tu proslavio rođendan.

O njegovom izgledu je izlišno govoriti – slike kažu sve.

(Foto: St Regis Abu Dhabi)

.

(Foto: St Regis Abu Dhabi)

.

(Foto: St Regis Abu Dhabi)

.

The St. Regis Bar i Cigar Lounge (Foto: St Regis Abu Dhabi)

Kao i ostali St Regis hoteli u svetu, i ovaj neguje zanimljive tradicije brenda, poput popodnevnog ispijanja čaja, kasnih večera, ritualnog otvaranja šampanjca sabljom u predvečerje, a u Abu Dabiju, koji kao i ostatak arapskog sveta, nema strog nacionalni plan borbe protiv duvanskog dima, u jednom od najluksuznijih hotela možete da uživate i u cigarama u specijalnom salonu namenjenom duvandžijama. Bogati članovi kluba ovde čak imaju svoje vitrine sa pločicama sa njihovim imenima, u kojima čuvaju svoje skupocene cigare.

Možda i najzanimljiviji ritual St Regis hotela je branč petkom, kada se različiti delovi hotela, u zavisnosti od teme zabave, pretvaraju u dekadentne salone čokolade, sobe koktela, odaje morskih specijaliteta…

Beach Club (Foto: St Regis Abu Dhabi)

St Regis Abu Dabi nalazi se na obali Korniš, gde se prostire jedna od najlepših plaža Emirata i gleda na još nezavršeni Fairmont Marina Residences kompleks, koji je odgovor na čuveni Atlantis u Dubaiju.

Do plaže i kluba hotela (Cabana Beach Bar&Grill) vodi vas podzemni prolaz, pa u svakom trenutku možete skoknuti da se okupate i ako nemate vremena za izležavanje, vratiti nazad u sobu.

Gde i šta jesti?

The Terrace on the Corniche (Foto: theterraceonthecorniche.com)

Ako odsedate u St Regisu, doručak će vam biti poslužen u restoranu The Terrace on the Corniche (treći najbolji u Abu Dabiju prema korisnicima Trip Advisor-a), gde možete birati između mnoštva internacionalnih jela. Postoji čak i poseban bar sa voćem, gde možete tražiti da vam egzotične voćke po izboru smute u zdrav napitak. Pored standardnih jaja na sto načina, tu su i azijski tipovi doručaka (koji bi u mnogim zemljama elegantno mogli da se posluže kao ručak), ali i peciva slana i slatka, po ugledu na Evropu.

U St Regisu je teško odlučiti se za restoran u kom ćete ručati. Da li odabrati Azura Panoramic Lounge i posmatrati panoramu grada ili Cabana Beach Bar&Grill, pa iskoristiti priliku i za izležavanje na plaži.

Villa Toscana (Foto: St Regis Abu Dhabi)

Za večeru, bez dileme, najbolja opcija je Villa Toscana, italijanski restoran u kojima je po nekoliko dana mesečno posvećeno kulinarskoj tradiciji određene italijanske regije. (Obavezno probajte picu sa kruškom i rikotom!)

Odlièan izbor za desert su i prženi kolaèiæi lqamat (Foto: Thinkstock)

Za one koji žele da probaju tradicionalne arapske specijalitete, tu je Fanar restoran u takozvanoj Venecijanskoj četvrti. Već i samo meze je dovoljno je da zadovolji sva čula. Čini ga nekoliko vrsta humusa (pasta od leblebija i susama sa maslinovim uljem), baba ganuš (pasta od tahinija – susamove paste – i patlidžana), zelena salata od rukole i divan tradicionalni al džabab hleb.

Tu su i fatajeri, prženi “paketići” od lisnatog testa, mahunarki i ostalog povrća. Za glavno jelo poručite al kabsu, jelo od pirinča i piletine, dobro začinjeno skupocenim šafranom i na kraju se zasladite mehalabijom, tradicionalnim mlečnim pudingom sa ružinom vodicom. Probajte i arapsku kafu, koja se pravi tako što se u vodi sa začinima dugo kuvaju cela zrna kafe i izvrstan crni čaj. Kući se ne vraćajte bez urmi (ili datula), plodova palme koji su najprikladniji, ali i najukusniji suvenir.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.