Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Kavala - prava, iskonska Grčka

Podeli

Obično sam ja ta koja pravi pripreme za putovanja, volim i nije mi teško. Ali tog proleća nije bilo tako. Na meni je bilo samo da se spakujem i krenem na produženi vikend, sve je već bilo isplanirano i sređeno. Idem da se iznenadim.

Piše: Ivana Kovačević

Preuzeto sa mojeputovanje.net

I zaista se jesam iznenadila, prijatno, naravno. Kavala je predivno mesto za odmor.

Od Soluna je udaljena oko 160 km, od Tasosa 42 km ili oko sat vožnje trajektom ili hidrogliserom. A 30 km od grada nalazi se i aerodrom.

Nalazi se na Egejskom moru i sam grad ima 70.500 stanovnika.

Kavala odiše duhom megalopolisa, ali i opuštajućeg primorskog mesta i jedan je od najstarijih grčkih gradova. Staro gradsko jezgro daje mu poseban šmek. Kroz grad prolazi akvadukt iz XVI veka koji je izgradio vezir Ibrahim-paša.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Istorija Kavale je povezana sa imenom Muhamed Ali-paše, osnivača egipatske dinastije koji je ovde rođen. Na trgu se nalazi njegova statua, odmah pored kuće u kojoj je živeo, a kuća je pretvorena u muzej.
Šetnjom kroz Ulicu Muhameda Alija stići ćete do najstarijeg dela grada gde se nalazi Husein-begova džamija ili Džamija muzike. Ako krenete da se penjete uskim uličicama ka tvrđavi, naići ćete na Bogorodičinu crkvu. Ovde možete obići i nekoliko impresivnih crkava, crkvu posvećenu Svetom apostolu Pavlu, Svetom Nikoli i Svetom Jovanu.

Grad je sazidan tako da liči na amfiteatar i kaskadno se spušta ka obali i luci. Okružen je obroncima planine Lekani i, ako se dovoljno visoko popnete, ceo grad će vam se ukazati kao na dlanu. Čitav grad je ofarban u belo. Ulice u Kavali su strme i uglavnom jednosmerne, ali šetajući, onako bez cilja, možete da nabasate na jako interesantne stvari. Mene su oduševili grafiti po zidovima.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Jedinstvenu sliku grada čini luka koja se nalazi u centru i usidrene ribarske barke, taverne zbijene jedna uz drugu, stara kaldrma na kojoj ponosno stoje raskošne palme i mnoge moderne građevine.

Na jednoj strani uočićete prostrane trgove i moderne tržne centre, kontrast tradicionalnim starim kućama, malim baštama i ulicama koje će vas dočekati na drugoj strani grada.

Kavala je poznata po lepim, čistim, peščanim plažama i uvalicama u kojim vijore plave zastavice. Zato, ako ste smešteni u samom gradu, na samo par minuta vožnje istočno ili zapadno dočekaće vas 80 kilometara predivnih plaža. Prelepa boja neba, miris mora, sunce… Jednostavno osetiš da si na pravom mestu za odmor i uživanciju.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Kavala živi svoj život nezavisno od turističke sezone.

U njenoj blizini nalazi se arheološko nalazište drevnog makedonskog grada Filipi. Osnovao ga je Filip Drugi, otac Aleksandra Velikog. Ovde se odigrala poznata bitka između senatora Bruta i Kasija, u kojoj ubiše Cezara s jedne, i naslednika Julija Cezara, s druge strane.

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

Nemojte propustiti da uživate u vrhunskim vinima koja se služe u tavernama i restoranima s pogledom na more i grad. Lokalni specijaliteti - pirinač sa školjkama, pohovani škampi, sveža, tek ulovljena riba, musaka, sir, salate i na kraju kolači - upotpuniće vaš utisak o Kavali.

Kao što uvek i biva, sve završi pesmom i igrom, pa ima li šta lepše!?

Foto: Ivana Kovačević
Foto: Ivana Kovačević

.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 435 idi na stranu