Izvor: B92

Berlin je, pored Barselone, grad u kome bih mogla i želela da živim. Ima gradova u kojima se energija grada i vaša energija poklope, tako je meni sa Berlinom, osećaj kao da oduvek tu pripadate.

Piše: Ivana Kovačević

Izvor: Prva.rs

Berlin je grad o kome se mnogo piše, tako da ja ovog puta neću pisati o standardnim turističkim lokacijama već ću vam približiti lokane “pikanterije” u kojima možete da uživate.

Posetila sam ovaj grad toliko puta da više ne mogu ni da izbrojim, ali ovog septembra sam imala priliku da u njemu uživam po suncu i nijednom tmurnom i kišnom danu, što je za Berlin inače normalno.

Ako ga posetite krajem septembra, imaćete priliku da budete svedok (ako niste učesnik) Berlinskog maratona, ili da na Aleksanderplacu uživate u Oktoberfestu.

Svake jeseni ovde je spektakularni Festival svetlosti. Na par dana sve znamenitosti Berlina dobiju novo ruho, obasjane su reflektorima, svetlosnim mapama i umetničkim projekcijama. Jedinstven spektakl koji Berlin obasja u sumornu i hladnu jesen.

Gradski saobraćaj je vrlo dobar, grad je dobro povezan pa se jednom stanicom metroa od Aleksanderplaca stižete do stanice Hakešer market, gde ćete u šetnji okolnim ulicama uživati.

Mnoštvo haustora koji se pretvore u lavirint uskih hodnika punih grafita i murala, sa puno dizajnerskih radnji i skrivenih kafića. Ako tragate za vintidž komadima, obavezno prošetajte do ove živopisne četvrti.

Skriveni delovi grada će vam pokazati ono što Berlin zaista jeste. Uzburkan, alternativan i divlji grad u kome dišete punim plućima. Nije sterilan i preterano čist, niti je našminkan, ali ima upadljivu kosmopolitsku atmosferu.

Foto: Ivana Kovaèeviæ / Privatna arhiva

Ljude koji žive u Berlinu prepoznaćete po neobičnom stilu i opuštenosti, ne prate trendove. Ovo je jedan od retkih gradova u kojem vas obezbeđenje neće pustiti u klub jer ste previše skockani i sređeni za opuštenu atmosferu kluba. Neguju se individualnost, sloboda i umetnički duh.

Na obali reke Špreje možete sedeti i uživati u suncu ili sesti na neki od lokalnih brodića, ploviti i razgledati grad iz drugog ugla.

Foto: Ivana Kovaèeviæ / Privatna arhiva

Ako se nedeljom zadesite u blizini Mauer parka, gde je zid nekad razdvajao grad na dva dela, obavezno posetite pijacu sa polovnom odećom i odličnim knjigama, klopom i antikvitetnim stvarima. Pažnju će vam zaokupiti i samo okruženje, pošto je Mauer park, zapravo, autentičan Berlin poznat po raznolikosti, alternativnoj umetnosti i uličnom stilu.

Zelenih površina u ovom gradu ima mnogo, možete iznajmiti bicikl i voziti ili šetati se kroz Tiergarten park koji se na jednoj strani graniči sa Zoo-vrtom a na drugoj strani je Branderbuška kapija. U samom parku ima puno staza, skrivenih mesta, jezera. Na jednom od njih možete sesti u neki od čamaca koji se nalaze na obodu jezera i besplano se provozati okolinom ili sesti u jedan od kafića koji se nalazi na obali i uživati.

Foto: Ivana Kovaèeviæ / Privatna arhiva

Treba obići pijacu u Krojcbergu Markthale, koja u svom sklopu organizuje razne događaje. Jedno je sigurno: hrana na pijaci je odlična i za svaku preporuku.

Ovde inače možete pojesti dosta dobre hrane na svakom ćošku, naravno preporučljivo je da probate kobasicu sa karijem i sosom od paradajza. Nemojte propustiti da probate vijetnamsku, tajlandsku, indijsku, japansku hranu. Veliki broj emigranata ovde živi tako da je ukus hrane skoro autentičan kao u njihovoj otadžbini.

Foto: Ivana Kovaèeviæ / Privatna arhiva

O noćnom provodu u Berlinu pričaju svi, ne morate da se zateknete u nekom od klubova da biste slušali najbolje di-džejeve.

Foto: Ivana Kovaèeviæ / Privatna arhiva

Trezor i Berghajn su među boljim klubovima, ali je dobar i klub “De visionare”, nalazi se na reci i, ukoliko vremenski uslovi dopuštaju, možete na terasi tj. doku uživati i po danu.

Inače žurke ovde mogu da traju i 48 sati neprekidno. Ovde noćni život nema kraj.

Foto: Ivana Kovaèeviæ / Privatna arhiva

Berlin nudi mnogo, ali čitanje i proučavanje tuđih tekstova neće vas naterati da se zaljubite u njega.

Foto: Ivana Kovaèeviæ / Privatna arhiva

Morate sami da ga otkrijete.

Berlin zahteva vreme i istraživački duh.

Foto: Ivana Kovaèeviæ / Privatna arhiva

Zaljubljivanje u njega ide polako i ne traje kratko, ali kad vas ščepa, njegovi ste za čitav život.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.