Izvor: Izvor. danas.rs, Autor: Slobodan Boba Ogrizoviæ

Autor: {"id":197639,"id_news":755595,"name":"","surname":"Izvor. danas.rs, Autor: Slobodan Boba Ogrizovi\u00e6"}

Lutra (što znači „banja“ na grčkom) Edipsos nalazi se na severozapadu duguljastog ostrva Evija, tačno naspram Kamene Vurle, i pedesetak kilometara je udaljena od već čuvenog Pefkija, odskora još jednog omiljenog srpskog letovališta.

I tako, kada od stalno živog trajektnog pristaništa krenete nogu pred nogu banjskim korzoom (u stvari običnim, neuglednim kolovozom, gde je automobilima uveče zabranjen pristup), doći ćete brzo do velelepnog „Thermae Sylla Spa Wellness“ hotela. Za ovaj banjsko-morski hotel kažu da je najbolji u svojoj kategoriji u celoj Grčkoj, a da se čak nalazi i među deset najboljih hotelsko-termalnih banja u svetu! Što se lako može uočiti i po markama automobila na hotelskom parkingu.

Preko puta hotela, na obali, na drvenoj platformi, nalazi se neugledna drvena kućica, verovatno ostatak nekog starog, nekada raskošnog, banjskog kupatila. A odmah iza ugla, nastavivši šetnju, ugledaćete božanske, termalne izvore Edipsosa, koji, većom ili manjom snagom, izviru iz dubina od čak 3.000 metara, i razlivaju se veselo po obližnjim stenama, mešajući se zatim sa morem, i to Egejskim.

Po udubljenjima u steni, udobno zavaljeni, pod toplim mlazevima lekovite vode, sede u grozdovima Grkinje i Grci u zrelim i još zrelijim godinama, što, opet, ne znači da ovde nećete videti i sasvim mlade ljubitelje termalnih voda. A voda prija svima koji imaju stanovitih problema - kako onih sa bolnim leđima, artritisom, reumom, tako i onima sa dermatološkim problemima ili smetnjama disajnih organa. Kako god, retko ćete uspeti da obezbedite sebi mesto pod centralnim lekovitim mlazom vode, pa vam preostaje da se, kao i svi ostali, brčkate u plićaku obližnjih plaža. Ako ponekad vidite da su najbolja mesta slobodna, to znači da trenutno iz zemaljskih dubina teče voda od - ne više prijatnih 30-40 stepeni, već od maksimalnih 85 stepeni! Naravno, ako probate da se banjate pod tim uslovima, ne samo da će prestati da vas muče dermatološki problemi već skoro sigurno nećete imati više nikakvih problema. Koliko i prosečan skuvani jastog.

Lutra Edipsos ima bogatu istoriju, a pominje se još u grčkoj mitologiji - po kojoj je boginja Atina tražila od Hefesta, boga vatre i kovačkog zanata, da stvori, kako zna i ume, mineralne izvore da bi Herakle mogao da povrati snagu kad ispuni čuvenih 12 zadataka. Rečeno - učinjeno.

A posle Herakla, tu su boravili i rimski carevi - Adrijan, Marko Aurelije i Sula, da bi se svega par milenijuma kasnije stanovnici Lutre Edipsos banjali zajedno sa kraljem Petrom I Karađorđevićem, Elefterosom Venizelosom, a zatim i sa Marijom Kalas, Gretom Garbo, Onazisom, Čerčilom... Možda ova banja, osim navedenih, ima i neka čarobna svojstva - hrabrima uvećava hrabrost, lepima lepotu, pevačima daje još lepši glas, a bogatašima bogatstvo?

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.