Izvor: Mario Pavliæ

Autor: {"id":70768,"id_news":347941,"name":"Mario","surname":"Pavli\u00e6"}

Dok smo silazili niz stepenice šuškanje guštera u žbunju i svuk talasa koji zapljuskuju obalu počeo je da se meša sa laganim zvucima deep house-a koji je dopirao iz zvučnika kafića na plaži. Dva barmena u kamenom šanku uzidanom u stenu, jedan konobar, dva dj-a uz devojku koja nas je dočekala na ulazu skoro da su mogli brojčano da pariraju broju gostiju.

Autor: Mario Pavlić

Na kraju gradske plaže mesta Laganas na grčkom ostrvu Zakintos nalazi se ostrvce po imenu Agios Stosis. Njega je pre nekoliko godina kupio jedan stariji gospodin verovatno verujući da će mu ono doneti ogromnu zaradu. Šta se sa njegovim planovima desilo ne bih da nagadjam, ali sam prilično siguran da to što poseduje svoje sopstveno ostrvo ne utiče na poboljšanje njegovog imovinskog stanja jer se ulaz na ostrvo naplaćuje 3 eura po osobi što uključuje i konzumaciju. Za divno ćudo i to je dovoljno da odbije veliki procenat turista koji se odluče za dosta dugu šetnju plažom od centra mesta do ostrvceta.

Mi smo ipak procenili da je 3 eura fer kompenzacija za to što te neko pušta na svoje ostrvo, i ušli. Probili smo se uzanom kamenom stazicom kroz kaktuse i ostalo bujno i bodljikavo rastinje do kafića sa baštom na vrhu ostrvceta koja gleda na dugu peščanu plažu i Laganas.

Nigde žive duše, pa smo za momenat pomislili da ona 3 eura uključuju i otvoren šank. Ipak se nismo samoposlužili pićem, već smo par minuta proveli gledajući ka Laganasu, a zatim krenuli ka plaži.

Dok smo silazili niz stepenice šuškanje guštera u žbunju i svuk talasa koji zapljuskuju obalu počeo je da se meša sa laganim zvucima deep house-a koji je dopirao iz zvučnika kafića na plaži. Dva barmena u kamenom šanku uzidanom u stenu, jedan konobar, dva dj-a uz devojku koja nas je dočekala na ulazu skoro da su mogli brojčano da pariraju broju gostiju.

Agios Stosis (Photo: Mario Pavliæ)

Smestili smo se na plažu, uzeli piće i pustili da nam muzika odnese misli negde daleko i ostavi naš mozak otvoren za opuštajući prizor belih zastava koje su lepršale na vetru razapete izmedju dve stene koje su okruživale plažu. Preko puta je ostrvo, koje smo posetili dan ranije, na čijim peščanim plažama Caretta Caretta, vrsta kornjače koja živi samo u Laganas zalivu polaže jaja. Izgleda lepo i mirno, jedini znak civilizacije na njemu je tabla koja upozorava na gnezda kornjača i kućica u kojoj je čuvar koji one koji poruku sa table nisu shvatili ozbiljno vraća na deo plaže na kojem neće smetati kornjačama.

Kasnije kada smo otišli da plivamo nedaleko od obale imali smo, ne tako blizak koliko smo priželjkivali, susret sa pripadnikom jedne od najstarijih vrsta koje još koračaju zemljinom površinom. Hiljade godina koje je Caretta Caretta provela u vodi pomogle su da njena nezainteresovanost za druženje sa nama prevlada našu želju da joj se približimo. Ležerno je proplivala pored nas i nestala u za nas nepoznatom pravcu.

Dan je prošao brzo. Ispratili smo sunce koje dosta rano zadje za stene Agios Stosisa i krenuli ka Laganasu. Dok smo prelazili drveni mostić ojačan konopcima koji povezuje ostrvce i plažu Laganasa znali smo da ćemo se na to mesto varatiti barem još jednom, da doživimo Agios Stosis noću. Prava prilika za to je jedna od žurki u belom koje se organizuju jednom u dve nedelje kada se na ovom ostrvcetu nadje preko 300 ljudi. To lice Agios Stosisa sigurno neće biti ni nalik današnjem ali bi moglo biti jednako upečatljivo.

Pogledajte fotografije finalista konkursa Turista avanturista u nasoj foto galeriji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.