Izvor: Jelena Petroviæ

Autor: {"id":70767,"id_news":347933,"name":"Jelena","surname":"Petrovi\u00e6"}

Pre dolaska na Krf, obavezno rezervišite kola preko rent-a-car agencije kojih na ovom ostrvu ima stvarno u velikom broju. Ovo je zaista prvi korak koji morate da uradite ako želite da vidite ovo prelepo ostrvo.

Autorka: Jelena Petrović

Svi već znaju gde se nalazi Krf i kako doći do njega, pa zato o tome neću da pišem. Napisaću vam o njegovim lepotama, mestima koje treba obići i daću vam male savete.

Pre dolaska na Krf, obavezno rezervišite kola preko rent-a-car agencije kojih na ovom ostrvu ima stvarno u velikom broju. Ovo je zaista prvi korak koji morate da uradite ako želite da vidite ovo prelepo ostrvo očima kojima smo mi to videli i osetili njegovu istoriju, kao i doći do vrha planine sa koje pogled na celo ostvo oduzima dah.

Pantokrator (Photo: Jelena Petroviæ)

Tako je počelo i naše putovanje. Ljubazni Grk dovozi automobil, gotovo nov, sa samo pređenih 1700 km, i tek što smo se osvestili, vožnja je počela. Krenuli smo ka severu ostrva, sa zaustavljanjima na vidikovcima koji pružaju pogled na more, simpatične grčke kućice i tavernice. Sledeće odredište je planina Pantokrator, sa koje može da se vidi bukvalno celo ostrvo, kao i kopneni deo Grčke i Albanije. Do njenog vrha se dolazi vijugavim putevima kroz mala sela gde vam meštani veselo odmahuju i gledaju kako se baš ne snalazite u putokazima i u toj gunguli pokušavaju i da malo zarade prodavajući vam maslinovo ulje. Tokom vožnje do vrha planine, savetujem vam da u kolima ne uključujete klima uređaj, nego širom otvorite prozore i uživajte u mirisima biljki, cveća, drveća i svega što ovaj predeo pruža, jer to je zaista jedinstven osećaj.

Ukoliko nastavite ka severu ostrva, ne možete nikako da zaobiđete mesto Kasiopi. Malo mesto, kao i sva na ovom ostrvu, ali je posebno po svojim uskim ulicama prepunih prodavnica i kafićima gde možete da napravite kratak predah uz neko osvežavajuće piće ili sladoled. A na samom severnom delu ostrva se nalazi Sidari. Pored čuvenog Zaliva Ljubavi, ovo mesto je prava atrakcija po stenama i brazdama urezanim u njima. Preporučujem vam da iznajmite pedolino i obiđete obalu sa morske strane.

Brodiæ kod Paksosa (Photo: Jelena Petroviæ)

Ne moram ni da vam govorim da tokom obilaska svakog mesta ucrtanog na mapi, možete da pravite kratke pauze na plažama koje mogu biti samo vaše J

Na krajnjem zapadu ostrva se nalazi dugačka, peščana plaža Agios Stefanos sa koje možete da posmatrate najlepši zalazak sunca, a ako nastavite ka jugu nailazite na čuvenu Paleokastrisu, zaliv gde se nalaze manja ostrva koja svojim izgledom podsećaju na kornjaču koja pokušava da zapliva. Taj veličanstveni pogled se može videti sa brda koji se nalazi iznad ovog zaliva.

Ako volite široke peščane plaže, kojih sa ove strane ostrva ima mnogo, onda će vam se sigurno svideti plaže kao što su Arilas, Glifada i Agios Gordis. A odmah iznad Glifade se nalazi Pelekas gde možete da posetite tvrđavu, odnosno njene ostatke.

Agios Georgios (Photo: Jelena Petroviæ)

Peščane dine, stene kao u vestern filmovima i slano jezero?! Niste zalutali. I dalje ste na Krfu, jer oko jezera Korison se nalaze peščane dine koje treba obići kao i slikati se pored stena ili na njima. Kako ko voli J.

U neposrednoj blizini se nalazi Agios Georgios, crveni pesak i po mom mišljenju najlepša plaža. A za one mlađe, ali i starije koji vole dobar provod, Kavos je prava stvar. Neprekidne žurke pored bazena kojih u ovom mestu svaka vila ima. Nije ni čudo što je plaža neposećena.

Ne treba zaobići Benitses, odnosno muzej školjki, kao ni palatu Ahileon posvećenu Ahilu, koja se nalazi u neposrednoj blizini.

Kasiopi (Photo: Jelena Petroviæ)

Za grad Krf vam preporučujem da odvojite dva dana. Tragovi italijanske arhitekture će vas oduševiti. A tu su i stara i nova tvrđava, Srpska kuća kao i ostrvo Vido.

I za kraj najlepše J. Krstarenje do ostrva Paksos i Antipaksos gde će brod kojim plovite zaviriti u pećine a kapetan broda vam dozvoliti da se bućnete na pučini. A ako budete imali malo sreće, kao što smo je mi imali, delfini će vam ulepšati dan i upotpuniti letnju avanturu.

Pogledajte fotografije finalista konkursa Turista avanturista u nasoj foto galeriji.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.