Izvor: Dragan Hrnèiæ

Autor: {"id":68663,"id_news":311795,"name":"Dragan","surname":"Hrn\u00e8i\u00e6"}

Blog učesnika projekta Putujemo u Evropu - 200 najboljih studenata univerziteta u Srbiji dobili su Inter-rail karte i šengenske vize za leto 2008. godine, za putovanje po Evropi prema sopstvenom izboru.

Dragan Hrnčić
Medicinski fakultet, Beograd

Austrija & Nemačka (Beč – Berilin)

Beč je grad koji svojim licem odražava slavu Habzburga. Sem impresivne arhitekture, modernog gradskog saobraćaja i nešto viših cena suvenira i usluga u gradskom jezgru, iznenadio me je i veliki broj ljudi sa naših prostora koji živi i radi u Beču. Jezici balkanskih država mogli su se čuti na svakom koraku, od glavne železničke stanice do Stefan placa.

Pun utisaka krenuo sam sa ostalih 69 studenta u Berlin. Stari medved u novom ruhu, ukratko bi se mogao okarakterisati ovaj grad. Svoj potpis ostavio sam na Aleksandar placu.

Oduševila me je logičnost organizacije S i U bahna. Neku paralelu između Železnice Srbije i DB nije moguće ni pokusati napraviti.

Prijem u Ministarstvu spoljnih poslova i City relly koji mu je prethodio dodatno su nam svima približili Berlin i ljude koji u njemu žive i koji njime upravljaju.

Nemačku smo napustili ICE-om koji je za Hamburg jurio samo 230 km/h. Lepotu ove luke nije moguće dočarati recima.

Photo: Jenny Rollo

Holandija

Holandija je posle Nemačke, valjda zbog lepšeg vremena, izgledala sveže. Roterdam je bio mesto stacionara odakle sam obišao Amsteradm i Hag.

Odlična povezanost ova tri grada vozovima koji su nam bili dostupni i bez rezervacije učinila je razgledanje sva tri grada vrlo komfornim i skoro nestvarnim, jer bilo je situacija da smo doručkovali u Roterdamu, ručali u Amsterdamu, a večeru obavili u Hagu.

Svaki od ova tri grada ima svojih specifičnosti i tako dok je Roterdam izuzetno moderan i poslovan grad, dotle je Amsterdam sve podredio Turisti i uživanju u čarima života – mnoštvo turista u bukvalno svim ulicama, a noću ceo grad postaje mesto jedne globalne žurke – konstrukcija «severna Venecija» mu odgovara.

Hag je po mojim utiscima negde između. Bez obzira na konotaciju i kontroverznosti koje u našoj sredini ovaj grad proizvodi, jedan je od najlepših gradova za život.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.