Izvor: Blic/Vanja Zelenoviæ

Promenljive vremenske (ne)prilike i iznenadni pljuskovi uneli su zebnju svima koji već dugo čekaju prve zrake sunca da planiraju godišnji odmor i odlazak na more. Korak bliže junu ta bojazan se produbljuje, naročito za one koji su već rezervisali dane odmora za ovaj mesec. Analizirajući vremensku prognozu za neke od najatraktivnijih destinacija, moglo bi se slobodno reći da se "najlepše pocrni kad je oblačno". Iako se za većinu odredišta koje biraju srpski turisti može reći da će proći bez većih mogućnosti za padavine, ipak će ih karakterisati popriličan broj mestimično ili potpuno oblačnih dana.

Grčka

Prva na listi kao jedna od omiljenih destinacija za letovanje, Grčka će jun mesec dočekati, ali i ispratiti sa gotovo prolećnim temperaturama. Tako će u Haniotiju prva polovina meseca biti sa temperaturama od 23 do 26 stepeni Celzijusa, dok će druga polovina meseca biti sa nešto višim temperaturama, ali uz dosta oblačnih dana. Temperature će se od sredine do kraja juna kretati do 28 stepeni, a uprkos oblacima, nebo iznad Haniotija će odoleti kiši.

Kada je reč o Pefkohoriju, može se slobodno reći da je vreme gotovo identično kao u Haniotiju, ali će najmanje polovina meseca biti "u oblacima", tačnije danima koji će biti mestimično oblačni.

Paralija u drugoj polovini juna obećava temperature koje će ići do 30 stepeni, dok će prvu polovinu meseca obeležiti promenljivo i nestabilno vreme sa kišom. Padavine ipak ne bi trebale biti obimne, a najniža 23 stepena očekuju se u prvim danima meseca.

Turska

Jun obećava u većem delu ove zemlje, pa će tako Kušadasi moći da se "pohvali" sa najnižih 27 stepeni u prvim danima meseca pred nama. Prva polovina juna garantovaće do 31 stepen Celzijusa, a u drugoj polovini meseca temperature se neće spuštati ispod toga, a ići će do 33 stepena. Svega tri mestimično oblačna dana mogu se očekivati u tom periodu.

U Marmarisu će prva polovina juna biti delimično oblačna, sa temperaturama od 26 do 29 stepeni, a druga polovina sa manje oblačnih dana uz temperature od 30 do 31 stepen. Alanja će ponuditi gotovo identične vremenske prilike u junu, sa mogućnošću kiše svega dva dana od 30 koliko ih ima ovaj mesec.

Kada je reč o celokupnoj Antaliji, jun bi se slobodno mogao nazvati pravim letnjim mesecom, sa temperaturama od 28 do 30 stepeni već u prvoj polovini. Temperature će do kraja juna ići i do 34 stepena, uz gotovo nijedan oblačan dan.

Egipat

Ne može se govoriti o Egiptu u turističkom smislu bez navođenja Hurgade kao jedne od najpopularnijih destinacija. Kako se moglo i pretpostaviti, nema brige o vremenskim prilikama na užarenom egipatskom pesku. Čitav jun biće obeležen temperaturom od 32 do 34 stepena Celzijusa, bez oblačnih dana.

Zbog ove okolnosti ne treba da začudi da je upravo Egipat izbor onih koji neće da razmišljaju o vremenskoj prognozi.

Španija

Zemlja "vrele krvi", ali ne baš toliko vrelog leta biće ove 2023. godine Španija. Kako se može videti u dugoročnim predviđanjima vremenskih prilika, temperature će barem u junu biti do maksimalnih 29 stepeni u gotovo svim delovima zemlje koji su atraktivni za turiste. Tako će Palma de Majorka u prvoj polovini meseca zabeležiti temperature od 24 do 27 stepeni, a u drugoj polovini od 27 do 28 stepeni. Kako će biti bez oblaka, moglo bi se čak i reći da su vremenske prilike u popularnom letovalištu gotovo idealne. Isto važi i za Barselonu koja se može pohvaliti gotovo identičnom prognozom.

To se ne može reći za Kosta Bravu, gde se predviđa dosta oblačnih dana uz mogućnost padavina, dok će se temperature kretati od minimalnih 18 na početku meseca, pa do maksimalnih 24 stepena na kraju juna.

Crna Gora

Kada je reč o susednoj Crnoj Gori, vremenska prognoza za većinu mesta deluje poprilično optimistično ako uzmemo u obzir kakva predviđanja smo mogli da čujemo za naše podneblje u narednom periodu. To znači da će temperature za jun biti u prvoj polovini meseca od 22 do 27 stepeni za većinu mesta, poput Bara, Budve, Herceg Novog, Kotora. Druga polovina meseca biće obeležena temperaturama od 25 do 29 stepeni Celzijusa.

Važno je napomenuti da će Budva biti u znaku oblaka i kiše gotovo čitav mesec, s tim da će prvu polovinu obeležiti više kišnih dana.

Hrvatska

U Hrvatskoj će prema prvim dugoročnim prognozama biti oblačno ali bez padavina. U Rovinju se očekuju temperature od 22 do 25 stepeni u prvoj polovini, odnosno od 25 do 27 stepeni u drugoj polovini meseca. Dubrovnik će biti nešto topliji sa temperaturama koje će već od prvih dana juna biti oko 27 stepeni, a do kraja meseca se može očekivati i 29 stepeni uz dosta oblačnih ali suvih dana.

Kada je reč o Poreču i Hvaru, temperature će u prvoj polovini meseca ići od 21 do 25 stepeni, a u drugoj polovini od 25 do maksimalnih 26 stepeni. Biće dosta oblačnih dana, ali bez padavina.

Podsetimo, prema rečima meteorologa Marka Čubrila, početkom ovog leta, tokom juna, ne očekuju se rani periodi vrlo visokih temperatura.

"Morska površina Jonskog, Jadranskog i Egejskog mora se neće tako brzo zagrejati, posebno na ostrvskim odmaralištima ovog dela Evrope. Temperature vode ne bi bile jako niske zbog relativno tople zime, ali bi ipak bile malo ispod proseka. Pri obali, gde je more pliće, biće idealno za kupanje. Kada je u pitanju obala Turske i severne Afrike (Egipat) priobalni delovi gde je more pliće će već imati temperature vode i oko +24 stepena Celzijusa, posebno u drugom delu juna" otkrio je za "Blic" profesor Čubrilo.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.