Izvor: novosti.rs

Vlada mesecima najavljuje rekordnu turističku sezonu. Nikada više turista u predsezoni, ponavljaju, međutim, u Udruženju izdavalaca privatnog smeštaja ne dele taj optimizam.

Kako kažu, za rezervacije u glavnom delu sezone je još rano, apartmani su trenutno više prazni nego puni, a zbog inflacije i svega što je ona povukla, cene su morali da uvećaju i do 30 odsto, te ostaje da se vidi kako će se sve odraziti na uspešnost sezone.

U Udruženju izdavalaca privatnog smeštaja kažu da su kapaciteti trenutno gotovo prazni. Kako navodi predsednica udruženja Branka Džoganović, glavni razlog je što su hoteli u predsezoni cenovno gotovo u istom rangu sa njima, te se gosti radije odlučuju za njih. Drugačija situacija, kaže, biće kada počne špic sezone i hoteli podignu cene svojih usluga.

"Još ne znamo šta možemo da očekujemo od ovog leta, ali nismo baš samouvereni. Privatnici su na udaru još od kovid pandemije, a sada imamo situaciju sa rekordnom inflacijom, te smo primorani da povećamo cene. Apartmani će ovog leta biti skuplji u odnosu na lani od 10 do 30 odsto", kazala je za "Novosti" Džoganovićeva. Trenutne cene apartmana kreću se oko 25–30 evra, a u naredna tri meseca biće dvaput veće.

Kako tvrde u Crnogorskom udruženju hotelijera, cene su podigli za oko 10 odsto, a preko toga ne mogu da idu, jer su poslovi već ugovoreni i rezervacije potvrđene. Prema podacima TO Budva, gde posluje oko 140 hotela, u glavnoj turističkoj sezoni prosečna cena po osobi u hotelu sa tri zvezdice će biti 28 do 46 evra, a u onima kategoriju više od 37 do 140 evra. Noćenje sa doručkom u hotelima sa pet zvezdica koštaće od 160 do 270 evra po osobi.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.