Izvor: KJ

Zapadna Srbija skriva jedno od najlepših veštačkih jezera u našoj zemlji, koje je nastalo pregrađivanjem reke Jablanice

Jezero Rovni smešteno je između sela Stubo i Rovni, po kome je i jezero dobilo ime. Prvi veći grad od ovog bisera Srbije nalazi se na 15 kilometara - Valjevo.

Za ovo jezero karakteristična je brana Stubo-Rovni koja je počela da se gradi još 1988. godine a završena je 2015. godine, Jezero je sastavni deo regionalnog sistema upravljanja vodama Rovni namenjenog snabdevanju vodom nekoliko gradova: Valjevo, Lazarevac, Lajkovac, Ub i Mionica.

Ono po čemu je zasigurno ovo jezero najpoznatije jeste potapanje Valjevske Gračanice, odnosno crkve Svetog Arhanđela Mihaila u Tubraviću. To je izazvalo brojne negativne komentare kod meštana ali se nezadovoljstvo prelilo i na čitavu Srbiju. Ipak lepota jezera i neobična struktura mame turiste koji dolaze iz čitave zemlje da u njegovim lepotama uživaju.

Samo jezero svojom tirkiznom bojom, priroda koja ga okružuje, božanstven pogled i svež vazduh privlače pažnju mnogih turista.

Rovni jezero na mapi

Na samo 15 kilometara od Valjeva nalazi se ovaj biser prirode.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.