Izvor: B92, Poslovni.hr

Poskupljenje osnovnih životnih namirnica i goriva dovelo je i do, između ostalog, poskupljenja letovanja na šta je nemački portal BR24 i upozorio svoje čitaoce.

"Bilo da se radi o gradskom izletu u Dubrovnik ili odmoru na plaži na Krku – turisti moraju da budu spremni na veće troškove u Hrvatskoj", upozorenje je nemačkog portala Bayerische Rundfunk 24.

U 2019. godini – pre korona krize – u Hrvatskoj je letovalo 2,88 miliona Nemaca, a tamošnje turističke agencije najavljuju da bi ove godine taj broj mogao da bude i premašen, prenosi BR24.

Ipak, nemački portal svoje sugrađane je upozorio na inflaciju u Hrvatskoj, koja iznosi gotovo deset odsto, a kažu da je cena svakodnevnih artikala u prodavnicama još veća, prenosi RTL.

"Čini se da su u nekim slučajevima cene ostale iste, ali je pakovanje postalo manje. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, cene hrane i bezalkoholnih pića u maju 2022. godine porasle su za 15,2 odsto u odnosu na isti mesec prošle godine", navodi BR24 o Hrvatskoj.

Kažu i kako je ogroman rast cena primetan i u ugostiteljstvu. Tako navode da je pre pandemije pivo u pivnici u Zagrebu koštalo je dvanaest kuna (188 dinara), a da će sada za njega morati da se izdvoji 19 kuna (300 dinara).

"Na mestima i ostrvima popularnim kod turista, poput Splita, Dubrovnika ili Rovinja, cene su znatno veće. Ručak za četvoročlanu porodicu može koštati 700 kuna (10.900 dinara) i više.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za statistiku, porasle su i cene hotela. Bili su skuplji više od dvanaest odsto ovog maja u odnosu na maj 2021. godine”, piše BR24.

BR24 je na kraju Nemce upozorio da pripaze i kod menjanja novca.

“Možete da pokušate da uštedite barem nešto novca. Jer, u zavisnosti od toga gde menjate evre za kune, krus varira. Po pravilu su kursevi u menjačnicama znatno jeftiniji nego kada podižete novac iz automata”, kažu.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.