Izvor: Blic

Ako je odlazak na letovanje ove godine zbog povećane cene goriva nešto skuplji, samo izležavanje na ležaljkama na plažama u Grčkoj, Crnoj Gori, Albaniji i Bugarskoj i nije baš toliko poskupelo

U proseku, komplet od dve ležaljke sa suncobranom kreće se od 5 do 50 evra, u zavisnosti od letovališta i plaže, mada ima i onih varijanti za sto i više evra, ali to to je više izuzetak nego pravilo.

Zajedno sa prevozom i smeštajem cena ležaljki i suncobrana iz godine u godinu postaje sve bitnija stavka u budžetu turista na letovanju. To je posledica činjenice da gotovo ni na jednu uređenu plažu, pogotovo tamo gde su kafići, ne možete da dođete sa svojom prostirkom i suncobranom.

Dakle, ako ne želite da izgorite na suncu prinuđeni ste da iznajmite ležaljku i suncobran, samo je pitanje po kojoj ceni. Cene su raznovrsne od zemlje do zemlje, od destinacije do destinacije, odnosno od plaže do plaže. Zato krenimo redom od najpopularnijih letovališta.

Grčka

Zemlja Helena je svakako najpopularnija destinacija za srpske turiste baš zbog toga što ima raznovrsnu ponudu za svačiji džep. Slična situacija je i sa ležaljkama i suncobranom. Tako su, recimo, na jednoj od plaža u omiljenom srpskom letovalištu Pefkohoriju ležaljke i suncobran besplatni uz piće. U prevodu, ležaljka sa suncobranom može da vas košta svega pet evra, a pritom niste žedni i ne gorite na suncu.

Cene ležaljki i suncobrana su uglavnom povoljne na Kasandri i u centralnom delu Halkidikija jer se kreću od tri do 10 evra s tim što na pojedinim ekskluzivnim plažama taj ugođaj može da košta i 50 evra.

Na Sitoniji se mogu naći ležaljke i suncobran i po ceni od svega 2,5 evra kao i u solunskoj regiji dok je u Olimpijskoj regiji prosečna cena između tri i sedam evra.

Kada je reč o grčkim ostrvima, cena ležaljki i suncobrana se u proseku kreće između pet i deset evra s tim što se mogu naći plaže i sa višim i sa nižim cenama.

Crna Gora

Kao i svake i ove godine na početku sezone mnoge turiste šokiraju cene ležaljki i suncobrana na pojedinim plažama. Sa naglaskom na pojedine plaže, jer se uglavnom radi o ekskluzivnim lokacijama za sunčanje i kupanje gde set ležaljki košta čak 25 evra dok baldahini staju i do 80 evra. Ipak na većini plaža prosečna cena je 10 evra. S tim što se cena razlikuje i od perioda do perioda.

Recimo, u julu prošle godine dve ležaljke sa suncobranom koštale su između 15 i 25 evra u zavisnosti da li ste bliže ili dalje od vode. S druge strane, u Herceg Novom su pristojnije cene - u proseku od osam do 10 evra

Albanija

Iz godine u godinu Albanija srpske turiste sve više privlači uslugom, ali povoljnim cenama letovanja. U to se ubrajaju i pristupačne cene ležaljki i suncobrana na najpoznatijim destinacijama kao što su Drač, Valona, Saranda, Ksamil, Himari... Prosečna cena dve ležaljke i suncobrana na plažama u tim letovalištima kreće se od četiri do osam evra.

Bugarska

I Bugari na razne načine pokušavaju da privuku sve veći broj turista pa gledaju da i cene ležaljki i suncobrana na plažama budu pristupačne.

Zato se na većini plaža na Zlatnim pjascima, Sunčevom Bregu i Nesebaru prosečna cena dve ležaljke i suncobrana kreće od pet do 10 evra.
Suncobran znatno jeftiniji u radnji

Da je iznajmljivanje ležaljki i suncobrana za mnoge srpske turiste luksuz pokazuju i cene ovih letnjih rekvizita u prodavnicama u našoj zemlji. Tako se nov suncobran može kupiti po ceni od svega oko 1.000 dinara, ali i 3.000-4.000 dinara do 10.000 dinara i više u zavisnosti od veličine i kvaliteta. Prostirke se, takođe, mogu naći po povoljnim cenama od 1.000-1.5000 dinara.

Poređenja radi, dve ležaljke i suncobran može koštati par turista na desetodnevnom letovanju okruglo 100 evra. Sve to govori u prilog da je znatno povoljnije kupiti suncobran i prostirke i kupati se i sunčati na poludivljim i divljim plažama nego iznajmljivati ležaljke na centralnim plažama. Ipak, kako većina turista i dalje ide na more da uživa i odmara, a ne da štedi, "čuvari plaža" imaće lepu zaradu od iznajmljivanja ležaljki i suncobrana.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.